ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 01:29
MENU CLOSE

Ποιο F-35; - Το βρετανικό μαχητικό 6ης γενιάς θα έχει «εξωπραγματικές» τεχνολογίες (Photos/Video)

19.10.2020 14:53
 
Μπορεί οι ΗΠΑ και η Κίνα να υπερηφανεύονται ότι έχουν ήδη αναπτύξει και εντάξει λειτουργικά στις ένοπλες δυνάμεις τους τα μαχητικά 5ης γενιας, ωστόσο, η Βρετανία ετοιμάζεται να απαντήσει με το πρώτο μαχητικό 6ης γενιάς, με ιδιότητες βγαλμένες από σενάρια επιστημονικής φαντασίας.

Νέα concepts

Βρετανοί μηχανικοί παρουσίασαν την προηγούμενη εβδομάδα κάποια από τα νεότερα concepts που είναι υπό ανάπτυξη για το επόμενης γενιάς (6ης γενιάς) μαχητικό αεροσκάφος της βρετανικής Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας (RAF), γνωστό ως Tempest.
 
Οι τεχνολογίες αυτές αναπτύσσονται από την Team Tempest, μια βρετανική κοινοπραξία που απαρτίζεται από τις BAE Systems, Leonardo, MBDA, Rolls Royce και τη RAF, με τη συμμετοχή εκατοντάδων άλλων εταιρειών, πανεπιστημίων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων ανά τη χώρα. Σημειώνεται πως το Tempest είναι ένα από τα πιο φιλόδοξα τεχνολογικά εγχειρήματα/ προγράμματα της χώρας, και αποσκοπεί στο να τεθεί σε υπηρεσία ένα προηγμένο μαχητικό αεροσκάφος κατά τα μέσα της δεκαετίας του 2030.

Τεράστιοι όγκοι δεδομένων

Μεταξύ των τεχνολογιών που, όπως γνωστοποιήθηκε, αναπτύσσονται για το Tempest, είναι μια νέα τεχνολογία ραντάρ από τη Leonardo UK, η οποία θα είναι ικανή να παρέχει 10.000 περισσότερα δεδομένα από τα υπάρχοντα συστήματα. Ο νέος αισθητήρας, υπό την ονομασία «Multi Function Radio Frequency System», θα συλλέγει και θα επεξεργάζεται άνευ προηγουμένου ποσότητες δεδομένων- αντίστοιχες με το Internet traffic μεγάλων πόλεων όπως το Εδιμβούργο- κάθε δευτερόλεπτο.
 
Αυτός ο τεράστιος όγκος δεδομένων, που θα υποβάλλονται σε επεξεργασία επί τόπου, θα παρέχει στο Tempest πλεονέκτημα σε συνθήκες μάχης, επιτρέποντάς του να εντοπίζει και να στοχεύει στόχους πριν στοχευτεί το ίδιο. Επίσης, ο αισθητήρας αυτός προορίζεται να παρέχει ένα μεγάλο εύρος δυνατοτήτων πέρα από αυτές των παραδοσιακών ραντάρ, ώστε ο χειριστής να έχει ιδιαίτερα καθαρή/ ευκρινή εικόνα του θεάτρου επιχειρήσεων και των πιθανών στόχων. Η Leonardo έχει ήδη κατασκευάσει ολοκληρωμένα υποσυστήματα και τα έχει δοκιμάσει στις εγκαταστάσεις της στο Εδιμβούργο, αποσκοπώντας σε επιδείξεις στον αέρα τα επόμενα χρόνια.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 00:04
Exit mobile version