search
ΣΑΒΒΑΤΟ 18.05.2024 16:50
MENU CLOSE

Το Μάτσου Πίτσου ξανάνοιξε με παραδοσιακή τελετή των Ίνκας (Photos)

02.11.2020 07:21
Το Μάτσου Πίτσου ξανάνοιξε με παραδοσιακή τελετή των Ίνκας (Photos) - Media

 

Με μια φαντασμαγορική τελετή, η αρχαία ακρόπολη των Ίνκας, Μάτσου Πίτσου, άνοιξε ξανά για το κοινό την Κυριακή ύστερα από επτάμισι μήνες κλεισίματος λόγω της πανδημίας.

Το Περού και οι τοπικές υπηρεσίες του πολιτισμού ετοίμασαν μια γιορτή με φώτα, αναπαραστάσεις και πυροτεχνήματα που θα γοήτευαν ακόμη και τους μη λάτρεις της αρχαιολογίας.

Oπως αναφέρει σε δμηοσιευμά του το BBC και αναδημοσιευει η Καθημερινή, οι διοργανωτές της τελετής ετοίμασαν μια παραδοσιακή γιορτή με την οποία οι Ίνκας ευχαριστούσαν τους θεούς τους, αλλά διανθισμένη με λέιζερ και άλλα οπτικά εφέ.

Το προστατευόμενο από την UNESCO μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς είχε κλείσει λόγω κορωνοϊού στις 16 Μαρτίου, και προς το παρόν ανοίγει μόνο στο 30% της κανονικής του χωρητικότητας για επισκέπτες, επιτρέποντας δηλαδή μόνο μέγιστο αριθμό 675 ατόμων.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα η ακρόπολη του Μάτσου Πίτσου είχε ανοίξει προσωρινά για έναν και μόνο τουρίστα, που είχε παραμείνει στο Περού επί επτά μήνες περιμένοντας πότε θα άνοιγε το σπουδαίο μνημείο των Ίνκας.

Οι αρχαιολόγοι υπολογίζουν ότι το Γηραιόν Όρος, αυτό δηλαδή που σημαίνουν οι λέξεις Μάτσου Πίτσου στη γλώσσα Κέτσουα, οικοδομήθηκε ως παλάτι για τον αυτοκράτορα Πατσακούτι των Ίνκας τον 15ο αιώνα. Έναν αιώνα μετά εγκαταλείφθηκε όταν οι Ισπανοί κονκισταδόρες κατέλαβαν την περιοχή του Περού και την αποίκησαν.

Τελικά το Μάτσου Πίτσου ανακαλύφθηκε το 1911 από έναν Αμερικανό εξερευνητή και από το 1983 προστατεύεται από την UNESCO.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 18.05.2024 16:45