ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 23:45
MENU CLOSE

Αγριόγατες: Το μοναδικό άγριο αιλουροειδές που ζει στην Ελλάδα - Επιστήμονες καταγράφουν τις κινήσεις τους (Photos)

16.11.2020 10:04

 

Μάλιστα για πρώτη φορά στη χώρα μας, οι αγριόγατες θα μελετηθούν με τη χρήση τηλεμετρίας καθώς ήδη, σε πέντε ζώα, έχουν περαστεί ειδικά κολάρα ραδιοπαρακολούθησης στο πλαίσιο μελέτης που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ.

«Δεν έχουμε εικόνα κατανομής και πληθυσμού της αγριόγατας και επειδή έχει μελετηθεί ελάχιστα στον ελλαδικό χώρο, κατατάσσεται στα μη αξιολογηθέντα είδη σε εθνικό επίπεδο. Πρόκειται άλλωστε και για είδος που πολλές φορές, δύσκολα ξεχωρίζει από την οικόσιτη γάτα», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος, καθηγητής στο Τμήμα Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Διονύσιος Γιουλάτος.

Η αγριόγατα είναι μικρόσωμη

Η ευρωπαϊκή αγριογάτα (Felis silvestris silvestris) είναι μικρόσωμο ζώο, βάρους 3-6 κιλών, ευρέως διαδεδομένο στην Ευρώπη, από τη Σικελία μέχρι τη Σκωτία, και από την Πορτογαλία ως τον Καύκασο. «Οι κύριες απειλές για το είδος είναι ανθρωπογενείς, με βασικά αίτια τον κατακερματισμό των ενδιαιτημάτων της, την ανθρωπογενή θνησιμότητα από τροχαία ατυχήματα και δηλητηριασμένα δολώματα, αλλά και τον υβριδισμό της με την οικόσιτη γάτα.

Η μελέτη μας έχει βασικό σκοπό να συνεισφέρει στην κατανόηση της οικολογίας και της διατήρησης της αγριόγατας» εξηγεί ο κ. Γιουλάτος.

Οι αγριόγατες Ήρα, Απόλλων, Άρης, Άρτεμη και Αφροδίτη

Η μελέτη, που αποτελεί και το θέμα του διδακτορικού της υποψήφιας διδάκτορα στο Τμήμα Βιολογίας ΑΠΘ, Δέσποινας Μίγκλη, θα εστιάσει στον πληθυσμό της αγριόγατας στην προστατευόμενη περιοχή Κορώνειας- Βόλβης. Ήδη έχουν τοποθετηθεί κολάρα σε τρία θηλυκά και δύο αρσενικά ζώα, τα οποία ονομάστηκαν Ήρα, Αφροδίτη, Αρτεμη, Απόλλων και Άρης. «Επειδή πιάσαμε την πρώτη αγριόγατα στο δάσος Απολλωνίας, δώσαμε το όνομα Απόλλων και έτσι συνεχίσαμε με το… Δωδεκάθεο», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Μίγκλη προσθέτοντας ότι πρόκειται για κρυπτικό είδος και γι’ αυτό είναι δύσκολη η μελέτη του.

«Η αγριόγατα φοβάται πολύ τον άνθρωπο, είναι θηρευτής, με προτίμηση στα ποντίκια που βρίσκει σε αφθονία σε καλλιεργούμενες εκτάσεις. Είναι φοβερός ρυθμιστής των τρωκτικών», υπογραμμίζει η κ. Μίγκλη.

Μάλιστα, ειδικά στις μεσογειακές χώρες, συναντώνται, σε μεγαλύτερο αριθμό, στους υγροτόπους απ’ ό,τι σε δασώδεις περιοχές, που παρατηρούνται γενικότερα σε ευρωπαϊκές χώρες.

Στη διάρκεια του έργου παρακολούθησης της αγριόγατας, που ολοκληρώνεται τον Απρίλιο του 2021, οι επιστήμονες θα συλλέγουν τα δεδομένα από τα πέντε ζώα, στα οποία έχουν τοποθετηθεί κολάρα και κατά την παγίδευση τους, έχουν ληφθεί δείγματα αίματος για γενετικές μελέτες.

«Ήδη πάντως, από τη μέχρι τώρα παρακολούθηση, βλέπουμε ότι η Αφροδίτη δεν πλησιάζει καθόλου τους δρόμους και επειδή έχει μωρά, τα μετακινεί συνέχεια. Τα αρσενικά, έχουν μεν σταθερά σημεία αλλά κάνουν και μεγάλες βόλτες, όπως ο Απόλλων, που σε ένα βράδυ διένυσε 12 χιλιόμετρα!», περιγράφει η κ. Μίγκλη.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 23:39
Exit mobile version