search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 02:11
MENU CLOSE

Βουλή-εξοπλιστικά: Στην αρμόδια επιτροπή τα περίφημα θωρακισμένα Μ-117 και τα μεταγωγικά C-27J

21.12.2020 15:20
Βουλή-εξοπλιστικά: Στην αρμόδια επιτροπή τα περίφημα θωρακισμένα Μ-117 και τα μεταγωγικά C-27J - Media
 
Στην Επιτροπή Εξοπλισμών και Αμυντικών Συμβάσεων παρουσιάζονται τη Δευτέρα η σύμβαση τεχνικής υποστήριξης των μεταγωγικών αεροσκαφών C-27 και το πρόγραμμα για την απόκτηση μεταχειρισμένων τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού, Μ-117 από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
 
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος αναμένεται να ενημερώσει τα μέλη της επιτροπής της Βουλής για τη συμφωνία υποστήριξης σε ανταλλακτικά και συντήρηση των οκτώ C-27J Spartan προκειμένου να είναι επιχειρησιακά διαθέσιμα στο σύνολό τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Follow On Support σύμβαση έχει ισχύ πενταετίας, συνολικού κόστους 55 εκατομμυρίων ευρώ.
 
Στην Επιτροπή Εξοπλισμών θα γίνει επίσης παρουσίαση του προγράμματος για την απόκτηση έως και 1000 μεταχειρισμένων τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ) από τα αποθέματα του αμερικανικού στρατού.
 
Μέσω διακρατικής συμφωνίας θα παραχωρηθούν δωρεάν τα οχήματα και το ελληνικό δημόσιο θα αναλάβει το κόστος μεταφοράς και τεχνικής υποστήριξης των αρμάτων. Τα νέα ΤΟΜΠ προορίζονται για την αντικατάσταση των παλαιών Μ-113.
 
Η μεταφορά των τεθωρακισμένων οχημάτων από τις Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζεται να γίνει με μίσθωση φορτηγών πλοίων ενώ υπάρχουν και αμερικανικά οχήματα τα οποία βρίσκονται σε αμερικανική βάση στη Γερμανία. Η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων εκτιμά ότι το συνολικό κόστος μεταφοράς και τεχνικής συντήρησης που απαιτείται για την άμεση διαθεσιμότητα θα ανέλθει στα 80-100 εκατομμύρια ευρώ.
 
Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές το επόμενο διάστημα- μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες της πανδημίας- αναμένεται να ταξιδέψουν σε ΗΠΑ και Γερμανία τεχνικά κλιμάκια του ΓΕΣ προκειμένου να αξιολογήσουν και να επιλέξουν τα οχήματα. Στη Γερμανία, υπάρχουν ακινητοποιημένα 80 αμερικανικά τεθωρακισμένα τα οποία μπορεί να αποκτήσει ο ελληνικός στρατός.
 
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας θα πληροφορήσει τα μέλη της επιτροπής για τη συμφωνία με το Ισραήλ για τη συμφωνία αναβάθμισης του Κέντρου Εκπαίδευσης της Πολεμικής Αεροπορίας στην Καλαμάτα σε Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης.
 
Πηγή: onalert.gr
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 00:58