search
ΣΑΒΒΑΤΟ 11.05.2024 17:21
MENU CLOSE

Π. Παπανικολάου για εμβόλια: Επιστημονικοφανές ότι «αρκεί μια δόση» ή ότι μπορεί να γίνουν δύο δόσεις διαφορετικών εμβολίων

08.01.2021 06:05
Π. Παπανικολάου για εμβόλια: Επιστημονικοφανές ότι «αρκεί μια δόση» ή ότι μπορεί να γίνουν δύο δόσεις διαφορετικών εμβολίων - Media

 

Για τα ζητήματα που ανακύπτουν καθώς προχωρά ο εμβολιασμός έναντι της Covid-19 στην Ελλάδα μίλησαν στο iEidiseis εκπρόσωποι των υγειονομικών.

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα της ΟΕΝΓΕ και ιατρό στο Νοσοκομείο Νίκαιας Παναγιώτη Παπανικολάου, μέχρι και την Τετάρτη, οι εμβολιασμοί στη χώρα ανέρχονταν στις 20.000, περίπου, «εκ των οποίων η μεγάλη πλειοψηφία είναι υγειονομικοί του ΕΣΥ».

Πάνος Παπανικολάου: Τροϊκανή πολιτική στα επείγοντα - YouTube

Ειδικότερα, σε αυτούς περιλαμβάνονται όσοι έγιναν στα 9 νοσοκομεία κατά την έναρξη του σχεδίου «Ελευθερία», στις 27 Δεκεμβρίου, καθώς και εκείνοι που ξεκίνησαν τη Δευτέρα (4/1) σε ακόμη 44 νοσοκομεία, με τους αριθμούς να δείχνουν ήδη, όπως λέει, πως ήταν λανθασμένη η εκτίμηση περί χαμηλής συμμετοχής του προσωπικού του ΕΣΥ.

Σε εκκρεμότητα παραμένει, πάντως, το ζήτημα πως σε νοσοκομεία της χώρας ακόμη δεν έχει γίνει κανένας εμβολιασμός.

Πρόκειται για τα νοσοκομεία όπου υπήρξαν αναβολές των προγραμματισμένων ραντεβού, με τον κ. Παπανικολάου να επισημαίνει, μάλιστα, πως δεν έχει υπάρξει εξήγηση για τη σχετική αλλαγή του χρονοδιαγράμματος που προκάλεσε ερωτηματικά.

Επιπλέον κάνει λόγο για «αποτυχημένη προσπάθεια διασκέδασης των εντυπώσεων από τον ΓΓ για τη ΠΦΥ κ. Μάριο Θεμιστοκλέους το Σάββατο, καθώς ταυτόχρονα με τις δηλώσεις του δημοσιοποιήθηκαν τα υπηρεσιακά έγγραφα διανομής των εμβολίων, στα οποία επιβεβαιώθηκε ποια νοσοκομεία δεν βρίσκονταν στις λίστες».

Την Κυριακή, ο κ. Θεμιστοκλέους «κοινοποίησε, επιτέλους, κάποια χρονοδιαγράμματα, κατά τα οποία ο εμβολιασμός στα νοσοκομεία όπου υπήρξαν αναβολές θα ξεκινήσει αύριο, Παρασκευή. Μεταξύ αυτών (“λίστα 2”) περιλαμβάνονται τόσο νοσοκομεία του λεκανοπεδίου όσο και της ηπειρωτικής Ελλάδας και της Κρήτης. Στη “λίστα 3” αναφέρεται πως την Τρίτη 12 Ιανουαρίου θα ξεκινήσουν και εμβολιασμοί σε νοσοκομεία νησιών του Αιγαίου», συνέχισε.

Στο μεταξύ, «κανένα χρονοδιάγραμμα δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό για τους υγειονομικούς του ιδιωτικού τομέα, ο οποίος αφορά σε αυτοαπασχολούμενους ιατρούς, εργαζόμενους σε ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα και δομές, όπως και φυσιοθεραπευτές, οδοντιάτρους, οι οποίοι έχουν υψηλό κίνδυνο έκθεσης στον ιό, κ.α.».

Ακόμη ένα ζήτημα «που περιμένουμε να λυθεί τις επόμενες ημέρες είναι η εξασφάλιση παραλαβής του αναγκαίου αριθμού δόσεων, που έχει σχέση με το συνολικό ζήτημα στην Ε.Ε.», όπως λέει ο κ. Παπανικολάου.

Και ενώ εγκρίθηκε και το εμβόλιο της Moderna την Τετάρτη, συμπληρώνει, εκτιμώντας πως η αδειοδότηση αυτή άργησε, προβληματίζουν ορισμένα «επιστημονικοφανή σενάρια που ακούγονται και τα οποία θέλουν να καλύψουν τα προβλήματα στις παραλαβές, όπως ότι αρκεί μια δόση, ότι η 2η μπορεί να γίνει σε άλλο χρόνο από τον συνιστώμενο από τη φαρμακευτική, ή ότι μπορείς να κάνεις την 1η δόση του εμβολίου μίας εταιρείας και τη 2η με σκεύασμα άλλης εταιρείας».

Πρόβλημα με μετακίνηση γιατρών σε θέσεις ευθύνης για εμβολιασμούς

Έπειτα, ο κ. Παπανικολάου κάνει λόγο και για ευρύτερες προβληματικές γύρω από το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιασμών, με τη μετακίνηση ιατρών σε θέσεις ευθύνες για τον εμβολιασμό, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η ειδικότητα τους, να αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα: «Στο Νοσοκομείο Νίκαιας ορίστηκε επιστημονικός υπεύθυνος για τον εμβολιασμό αλλεργιολόγος, και πολύ σωστά. Στο νοσοκομείο Σερρών, αντίθετα, ο διοικητής θέλει να ορίσει ως επιστημονικό υπεύθυνο για τους εμβολιασμούς έναν ορθοπεδικό, μία από τις ελάχιστες ειδικότητες που δεν έχουν σχέση με εμβολιασμούς σαν γνωστικό τους αντικείμενο». Ο εν λόγω ιατρός εξέφρασε επιφυλάξεις για τον σχεδιασμό με αποτέλεσμα να δεχθεί ακόμη και απειλή απόλυσης, ανέφερε ο ΓΓ της ΟΕΝΓΕ στο iEidiseis.

Τέλος, ο κ. Παπανικολάου σημείωσε πως για την πλήρη ανάσχεση της επιδημίας μέσω του εμβολίου απαιτείται ο εμβολιασμός ποσοστού μεγαλύτερου του 60% του πληθυσμού, διαδικασία που θεωρεί ότι θα διαρκέσει αρκετούς μήνες: «Ακόμη κι αν υποθέσουμε πως στη χώρα μας οι έχοντες ανοσία ως νοσήσαντες είναι πάρα πολλοί – ένα εκατομμύριο π.χ., ένα εξωφρενικό μέγεθος – και αφαιρώντας παιδιά κάτω των 16 ετών και ομάδες του πληθυσμού με αντένδειξη στον εμβολιασμό, θα βρούμε ότι θα πρέπει να εμβολιαστούν περί τα 5 εκατ. πολιτών, και πως, άρα, χρειάζονται 10 εκατ. εμβόλια».

«Στην καλύτερη περίπτωση, λοιπόν, με πλήρη επάρκεια δόσεων και “ρυθμούς Ισραήλ”, η διαδικασία απαιτεί, και πάλι, πολλούς μήνες. Και καθώς η επιδημία θα βρίσκεται σε εξέλιξη καθοριστικής σημασίας εξακολουθούν να είναι η ιχνηλάτηση και τα τεστ, που εκτιμώ πως δε γίνονται σωστά εδώ και 10 μήνες, και η ενίσχυση του ΕΣΥ με προσωπικό, υποδομές και φάρμακα», κατέληξε.

Σιώρας: Τα 100.000 εμβόλια δε φτάνουν ούτε για τις δύο δόσεις υγειονομικών

Ο ΓΓ της ΕΙΝΑΠ και πρόεδρος του Σωματείου των εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό», το μεγαλύτερο Νοσοκομείο της χώρας, Ηλίας Σιώρας, προσθέτει στα παραπάνω: «Οι υγειονομικοί, αν συνυπολογίσουμε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ξεπερνούν τους 100.000. Άρα τα 100 χιλ. εμβόλια που έχει προμηθευτεί η κυβέρνηση, μέχρι σήμερα, δε φτάνουν ούτε για τις δύο δόσεις των υγειονομικών. Ο ημερήσιος στόχος, για 6.000 εμβολιασμούς ανά ημέρα, όπως και ο αριθμός των εμβολίων που έχει παραλάβει η χώρα είναι μικρός».

Ηλίας Σιώρας: «Δεν πιστεύει κανείς τους υποκριτές - Προκαλούν οργή στους υγειονομικούς που δίνουν τη μάχη με τον θάνατο» - ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE

Ο κ. Σιώρας συμφωνεί, εξάλλου, με τον κ. Παπανικολάου, στο ότι οι υγειονομικοί του ΕΣΥ επιθυμούν να εμβολιαστούν σε υψηλό ποσοστό, «ενδεχομένως σε μεγαλύτερο του 60%. Και το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί το επόμενο διάστημα».

Ο ίδιος εκτίμησε πως για να εμβολιασθεί όλος ο πληθυσμός θα χρειαστούν τουλάχιστον 6 μήνες και εφόσον υπάρξουν ιδανικές συνθήκες, δηλαδή 7ημερη και 14ωρη (διπλοβάρδια) λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων, με τουλάχιστον 3 εργαζόμενους στο κάθε ένα, επάρκεια δόσεων κλπ., «σενάριο που φαίνεται αδύνατο μέχρι στιγμής».

Μάλιστα, εκτίμησε πως αν αντληθεί προσωπικό για τον εμβολιασμό από τους ήδη υπηρετούντες στο ΕΣΥ, κρίσιμες υπηρεσίες θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα. Χαρακτηριστικά ο κ. Σιώρας δήλωσε πως «αν αυτή τη στιγμή τα ραντεβού στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας κλείνονται σε δύο μήνες από σήμερα, θα πάνε στους 5» με ό,τι συνέπειες μπορεί να έχει μία τέτοια εξέλιξη για την υγεία των πολιτών.

Καταλήγοντας ο κ. Σιώρας τόνισε πως ο εμβολιασμός πρέπει να προχωρήσει άμεσα, χωρίς όμως να υπάρξει έκπτωση, στα λοιπά μέτρα που απαιτούνται, όπως οι «προσλήψεις στο ΕΣΥ και η ενίσχυση της πρωτοβάθμιας υγείας, τα  μαζικά τεστ, η πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα όπου χρειάζεται».

Αξίζει να αναφερθεί, τέλος, πως σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά δεδομένα για τον εμβολιασμό – τα οποία ανρτώνται στο emvolio.gov.gr – στη χώρα μας έχουν διενεργηθεί 26.006 εμβολιασμοί, οι οποίοι αφορούν στην 1η δόση του εμβολίου, εκ των οποίων οι 5.538 έγιναν σήμερα, Πέμπτη.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 11.05.2024 17:20