search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 12:03
MENU CLOSE

Αποκάλυψη Nordic Monitor: Απόρρητα σχέδια της Τουρκίας για εισβολή σε 131 νησίδες και βραχονησίδες στο Αιγαίο

20.03.2021 16:02
erdogan_new

«Η Τουρκία σχεδίαζε να εισβάλει σε 131 νησιά του Αιγαίου, νησίδες και βραχονησίδες που θεωρούνταν αμφισβητούμενες», υποστηρίζει η σκανδιναβική ιστοσελίδα Nordic Monitor που ειδικεύεται στην πολιτική της Τουρκίας.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, που επικαλείται απόρρητο έγγραφο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, το οποίο έχει περιέλθει στην κατοχή της, «ο τουρκικός στρατός έχει κατάλογο με 131 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες στο Αιγαίο Πέλαγος, των οποίων το καθεστώς θεωρείται αμφισβητούμενο και ετοίμασε σχέδια για να τα καταλάβει σε περίπτωση σύγκρουσης με την Ελλάδα»

Στο άρθρο του, ο Αμπντουλάχ Μποζκούρτ από τη Στοκχόλμη, αναφέρει πως πρόκειται για τα «αμφισβητούμενα» για την Τουρκία νησιά και βραχονησίδες και συγκεκριμένα για: τη Ζουράφα και άλλες δύο κοντινές νησίδες πλησίον της Σαμοθράκης, 13 νησίδες και βραχονησίδες στο σύμπλεγμα των Οινουσσών, 21 βραχονησίδες κοντά στη Θύμαινα, 18 στους Αρκιούς ,15 γύρω από την Ψέριμμο, 12 στην Καλόλιμνο, δύο στο Φαρμακονλησι, 10 κοντά στο Γυαλί που βρίσκεται ανάμεσα στην Κώ και τη Νίσυρο, 11 στη Λέβιθα, δύο στην Στρογγύλη και 24 βραχονησίδες και νησίδες γύρω από την Κρήτη.

«Παρουσίαση PowerPoint με 16 διαφάνειες»

«Tο απόρρητο ντοκουμέντο είναι μια παρουσίαση PowerPoint σε 16 διαφάνειες και περιλαμβάνει και χάρτη με τις «αμφισβητούμενες» τοποθεσίες. «Φαίνεται να έχει προετοιμαστεί από τις τουρκικές Ακαδημίες Πολέμου και δεν έχει ημερομηνία», αναφέρει ο συντάκτης του άρθρου που εκτιμά πως το ντοκουμέντο αποτελεί «τμήμα μελέτης που εστιάζεται στον συντονισμό μεταξύ των κλάδων των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων σε περίπτωση κρίσης με την Ελλάδα και εξετάζει τις πιθανότητες των δύο συμμαχικών χωρών του ΝΑΤΟ σε μια σειρά διαφορών στο Αιγαίο και στον εναέριο χώρο».

«Η παρουσίαση αναφέρεται στο πώς ο τουρκικός στρατός θα κινηθεί για να καταλάβει τα νησιά με την ανάπτυξη ειδικών δυνάμεων από τον αέρα και τη θάλασσα», αναφέρει η ιστοσελίδα, σημειώνοντας ότι βρέθηκε καταχωνιασμένη μέσα σε ένα φάκελο στη Σμύρνη.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 12:03