search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 14:10
MENU CLOSE

Θέατρο: Τι θα δείτε τις επόμενες μέρες

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2169
18-3-2021
20.03.2021 07:00
theatro-vavylonia

Και οι διαδικτυακές προβολές καλά κρατούν.

Ήδη ξεκίνησε η πλήρης λειτουργία της GNO TV, της νέας, δηλαδή, διαδικτυακής τηλεόρασης της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Πρόκειται για μία on demand πλατφόρμα, η οποία παρέχει στους θεατές τη δυνατότητα να βλέπουν παραστάσεις της ΕΛΣ σε όποιο χρόνο επιλέξουν και όσες φορές επιθυμούν, στο διάστημα ενός μήνα από την πρώτη προβολή.

Ωστόσο όσες ανεβαίνουν στο GNO TV παραμένουν διαθέσιμες στο κοινό για 4-8 μήνες.

Οι παραγωγές αυτές καταγράφονται στις αίθουσες της Λυρικής με πολυκάμερο σύστημα και κινηματογραφική σκηνοθεσία, ενώ προβάλλονται με υπότιτλους στα ελληνικά, αγγλικά καθώς και στα γαλλικά και γερμανικά όπου αναφέρεται.

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται παραστάσεις που, λόγω πανδημίας, δεν έχουν παρουσιαστεί ζωντανά στο κοινό και κάνουν την πρεμιέρα τους διαδικτυακά, άλλες που έχουν παρουσιαστεί και κάποιες άλλες που δημιουργούνται ειδικά για την GNO TV.

Θα δούμε λοιπόν:

«Μαντάμα Μπατερφλάι» (διαθέσιμη ώς τις 31 Ιουλίου).

«Ντον Τζοβάνι» (ώς τις 31 Ιουλίου).

«Τέσσερις εποχές» (ώς τις 31 Ιουλίου).

«Ρέκβιεμ Αχμάτοβα» και «Η Επέτειος» (ώς τις 31 Ιουλίου).

«Λευκό ρόδο» (ώς τις 31 Ιουλίου).

«Το λυκόφως των χρεών» (ώς τις 31 Ιουλίου).

«Ο μικάδος» (ώς τις 31 Ιουλίου).

«Ο πρίγκιπας Ιβάν και το πουλί της φωτιάς» (διαθέσιμη ώς τις 31 Δεκεμβρίου).

«Το αηδόνι του αυτοκράτορα» (ώς τις 31 Δεκεμβρίου).

Η προπώληση των εισιτηρίων (5 και 10 ευρώ) πραγματοποιείται online στα ticketservices και tickets.public.gr.

Δωρεάν προβολές:

«Όχι! Δεν θα μας μπείτε στη μύτη» (ώς τις 31 Δεκεμβρίου).

Δύο ρεσιτάλ πιάνου και παρουσίαση Σχολής Χορού ΕΛΣ.

Από την άλλη, το καθιερωμένο Φεστιβάλ Χορού της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση καταλαμβάνει για πρώτη φορά τον ψηφιακό κόσμο. Στις 20-21 Μαρτίου θα δούμε καλλιτέχνες της νεότερης γενιάς να καταθέτουν έργα που δημιούργησαν το τελευταίο δίμηνο αποτυπώνοντας με κινήσεις όσα βιώνουμε, σκεφτόμαστε και αισθανόμαστε αυτή τη δύσκολη εποχή.

Σχεδιασμός – επιμέλεια: Ιλειάνα Δημάδη, Κωνσταντίνος Τζάθας, Στεργιανή Τσιντζιλώνη.

Τέλος, το Εθνικό Θέατρο ολοκληρώνει τον κύκλο των παραγωγών του στην Κεντρική Σκηνή για τη φετινή θεατρική περίοδο παρουσιάζοντας το Σάββατο 20 Μαρτίου την κωμωδία του Δημητρίου Βυζάντιου «Βαβυλωνία» σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα. Το έργο γράφτηκε το 1836 και ανήκει στο είδος του λαϊκού θεάτρου (ηθογραφίας), όπου αποτυπώνεται μέσα από μία γλωσσική/διαλεκτική πολυμορφία η κοινωνία της πρώτης ελληνικής πρωτεύουσας κατά τη μετεπαναστατική περίοδο.

Η «Βαβυλωνία» μας μεταφέρει στο 1827, στην καρδιά του κοσμοπολίτικου Ναυπλίου, καθέδρας της ελληνικής κυβέρνησης, αμέσως μετά τη νίκη των συμμαχικών δυνάμεων στη Ναυμαχία του Ναβαρίνου. Ένα γλέντι στήνεται μεταξύ Ρωμιών που βρίσκονται στο Ναύπλιο προερχόμενοι από διάφορα μέρη του ελληνισμού. Το ευτυχές γεγονός γιορτάζουν, λοιπόν, ένας Μικρασιάτης, ένας Μωραΐτης, ένας Χιώτης, ένας Κρητικός, ένας Κύπριος κι ένας λογιότατος (πρωτευουσιάνος). Ωστόσο, καθώς ο καθένας μιλάει το δικό του γλωσσικό ιδίωμα, η ασυνεννοησία μεταξύ τους θα καταλήξει σε σύγκρουση.

Ο Βυζάντιος σατιρίζει την κατάσταση με έντονη κριτική ματιά αλλά και με πηγαίο χιούμορ και πολλή αγάπη.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 14:10