search
ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 16:11
MENU CLOSE

Ξανθός: Μονόδρομος η επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας, με σχέδιο, χωρίς προνομιακή μεταχείριση

22.03.2021 12:09
ksanthos_new

«Μονόδρομο» χαρακτηρίζει ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός την επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας, έστω στο «και πέντε».

Συγκεκριμένα, κάνει λόγο για επίταξη τόσο ιδιωτικών κλινικών όσο και ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών, προσθέτοντας ότι την ώρα αυτή «η μόνη σοβαρή η επιλογή είναι ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης που θα επιστρατεύσει, χωρίς εξαιρέσεις, όλες τις διαθέσιμες υγειονομικές δυνάμεις της χώρας (δημόσιου, ιδιωτικού τομέα, Ενόπλων Δυνάμεων)» και μάλιστα χωρίς προνομιακή μεταχείριση όπως είναι ο διπλασιασμός του νοσηλίου για τις ιδιωτικές κλινικές.

Χαρακτηρίζει, εκτός ελέγχου, «αποτυχημένη» και «πανικόβλητη» την κυβερνητική διαχείριση του τρίτου επιδημικού κύματος, καθώς από τη μία καταρρέει το αφήγημα περί χιλιάδων προσλήψεων ιατρονοσηλευτικού προσωπικού στο ΕΣΥ, από την άλλη η κυβέρνηση καταφέρνει να έρθει σε ρήξη «ακόμα και με παραδοσιακά της ακροατήρια και κοινωνικούς συμμάχους όπως οι ιδιώτες γιατροί και οι εκπροσωπήσεις τους».

Ειδικότερα, σημειώνει: «Την ώρα που ο έλεγχος της πανδημίας έχει χαθεί τελείως και η κραυγή αγωνίας των εργαζομένων του ΕΣΥ για τις αντοχές των δημόσιων νοσοκομείων και την ανάγκη γενναίας ενίσχυσης τους με επιπλέον προσωπικό (ιατρικό και νοσηλευτικό) είναι πιο ηχηρή από ποτέ, η επίταξη τόσο ιδιωτικών κλινικών όσο και ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών είναι μονόδρομος. Με τραγική καθυστέρηση, στο ‘’και πέντε’’, αλλά μονόδρομος».

Το πρόβλημα, επισημαίνει, «είναι ότι εδώ και 1 χρόνο δεν υπήρξε ούτε η κατάλληλη προετοιμασία του ΕΣΥ με στοχευμένες μόνιμες προσλήψεις γιατρών στις κρίσιμες κλινικές και τμήματα, ούτε κανένα σοβαρό σχέδιο εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα στη νοσηλεία περιστατικών covid.

Αντίθετα, η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας διαβεβαίωναν ότι ο ιδιωτικός τομέας θα περιοριστεί στη φροντίδα μη covid ασθενών. Και τώρα που κατέρρευσε το αφήγημα των ‘’χιλιάδων προσλήψεων ιατρονοσηλευτικού προσωπικού’’ και ο ‘’βασιλιάς είναι γυμνός’’, τώρα που τα ασθενοφόρα δεν προλαβαίνουν να διακομίζουν στα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου ασθενείς και έχουν δημιουργηθεί συνθήκες «ιατρικής πολέμου» στην εφημερία τους, τώρα το Υπουργείο Υγείας ‘’τρέχει και δεν φτάνει’’.

Και είναι τόσο αποτυχημένη και πανικόβλητη η διαχείριση της αιχμής του 3ου επιδημικού κύματος, που η κυβέρνηση της ΝΔ κατάφερε να έρθει σε ρήξη ακόμα και με παραδοσιακά της ακροατήρια και κοινωνικούς συμμάχους όπως οι ιδιώτες γιατροί και οι εκπροσωπήσεις τους».

Την ώρα αυτή, καταλήγει, «η μόνη επιλογή είναι ένα σοβαρό σχέδιο έκτακτης ανάγκης που θα επιστρατεύσει, χωρίς εξαιρέσεις, όλες τις διαθέσιμες υγειονομικές δυνάμεις της χώρας (δημόσιου, ιδιωτικού τομέα, Ενόπλων Δυνάμεων).

Αυτό που προέχει σήμερα είναι η μάχη για τη ζωή, η συστράτευση των πάντων για να μείνει όρθιο το ΕΣΥ και οι άνθρωποι της ‘’πρώτης γραμμής’’, η με κάθε τρόπο διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας. Τώρα είναι η ώρα η υποχρεωτικότητας και της επίταξης όσων και όπου μπορούν αποτελεσματικά να βοηθήσουν. Και μάλιστα χωρίς προνομιακή μεταχείριση και προκλητικές ρυθμίσεις όπως ο διπλασιασμός του νοσηλίου στις ιδιωτικές κλινικές».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 16:10