search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 20:03
MENU CLOSE

Επιτροπή: Σκοτάδι στο τούνελ του lockdown, στον «πάγο» το άνοιγμα λιανεμπορίου

26.03.2021 11:00
lockdown7-new

Συνεδριάζει σήμερα Παρασκευή η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας που καλείται να κάνει τις νέες εισηγήσεις της σε βαρύ κλίμα, επιδημιολογικά αλλά και κοινωνικά, λόγω της αυξητικής τάσης των διασωληνωμένων και των θανάτων.

Η εικόνα στα νοσοκομεία της Αττικής εξακολουθεί να είναι πολύ άσχημη, αν και σε κάποια όπως ο Ευαγγελισμός, η τάση διαφαίνεται μειωτική όσον αφορά στις νέες εισαγωγές ασθενών με covid-19. Χθες πάντως οι διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας αυξήθηκαν σε 706 ενώ δεκάδες ασθενείς με κορωνοϊό παραμένουν εκτός ΜΕΘ περιμένοντας για ένα κρεβάτι. Τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν επιτρέπουν «βαλβίδες αποσυμπίεσης» καθώς ο κύριος στόχος παραμένει να μειωθεί η διασπορά του ιού.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες η κορύφωση του τρίτου κύματος αναμένεται να έρθει μέσα στο επόμενο δεκαήμερο κι αυτό φυσικά δεν ευνοεί την αποκλιμάκωση των μέτρων και τα κυβερνητικά χρονοδιαγράμματα θα καθυστερήσουν. Επομένως και η ημερομηνία ανοίγματος του λιανεμπορίου που είχε ανακοινωθεί για τις 29 Μαρτίου όπως όλα δείχνουν τα παγώσει, η επαναλειτουργία των σχολείων ούτε καν συζητείται αυτή τη στιγμή και οι διαδημοτικές μετακινήσεις δεν μοιάζει πιθανό να επιτραπούν.

Στην καθιερωμένη απογευματινή ενημέρωση του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη αναμένουμε ανακοινώσεις μόνο για τις νέες περιοχές που έχουν μπει στο «βαθύ κόκκινο» και αν κάποια βγαίνει από αυτό το επίπεδο κινδύνου.

Δύσκολα θα πέσουν κάτω από 600 οι διασωληνωμένοι

Για ύφεση των κρουσμάτων και του επιδημιολογικού φορτίου στη χώρα μίλησαν στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ Νικόλαος Θωμαΐδης και ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων Αθανάσιος Σκουτέλης.

Ο Ν.. Θωμαΐδης ανέφερε, σχετικά με τα λύματα στην Αττική, πως «τα αποτελέσματα της προηγούμενης εβδομάδας έδειξαν μια μείωση 27%, η οποία όμως θα πρέπει να συνεχιστεί και αυτή την εβδομάδα». Ωστόσο, είναι ακόμα πρόωρο να συζητάμε για το Πάσχα.

Τα νοσοκομεία είναι στο «κόκκινο», όμως θα αντέξουν, εκτίμησε ο Αθ. Σκουτέλης. «Το ΕΣΥ είναι σκληροτράχηλο και θα αντέξει. Αντέχει χάρη στην προσπάθεια των υπηρετούντων.». Επεσήμανε, όμως, ότι οι διασωληνωμένοι δεν θα πέσουν κάτω από τους 600 εύκολα. Τις επόμενες μέρες πιθανότατα θα υπάρξει αύξηση κρουσμάτων και εισαγωγών άρα και αύξηση ασθενών στις ΜΕΘ, διευκρίνισε ο κ. Σκουτέλης.

Για το Πάσχα, συμφώνησαν και οι δύο πως είναι νωρίς για αποφάσεις χαλάρωσης και σίγουρα θα χρειαστεί και ο Απρίλιος για να δούμε ύφεση. Ενδέχεται να μην επιτραπούν οι μετακινήσεις τα Πάσχα, είπε ο κ. Θωμαΐδης.

Για κορύφωση του τρίτου κύματος στη χώρα μας, έκανε λόγο ο Καθηγητής Φαρμακολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1. Όπως τόνισε, η κατάσταση θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται το επόμενο διάστημα, αλλά προέβλεψε ότι ο Απρίλιος θα είναι επιβαρυμένος. Πρόσθεσε δε ότι λόγω του εμβολιασμού θα αποφευχθεί το τέταρτο κύμα κορωνοϊού.

Για την άρση του lockdown είπε ότι είναι μια δύσκολη υπόθεση, για την οποία θα πρέπει να παρθούν αποφάσεις, οι οποίοι δεν μπορούν να στηριχθούν στα νούμερα, καθώς αυτά θα είναι ψηλά για τρεις με τέσσερις εβδομάδες ακόμα. Σε ερώτηση για το εάν το φετινό Πάσχα θα είναι καλύτερο σε σχέση με το περσινό, απάντησε ότι η επιλογή είναι μία: ή θα κάνουμε Πάσχα ή θα κάνουμε καλοκαίρι.

Βασιλακόπουλος: «Από αύριο» άνοιγμα μικρού λιανεμπορίου

Να ανακατευθυνθούν οι επαφές που έχουν οι πολίτες σε σπίτια και πλατείες σε πιο ασφαλείς επαφές προτείνει ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, λέγοντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα» ότι πρέπει να ανοίξει «από αύριο» το λιανεμπόριο αλλά αποκλειστικά για τα μικρά καταστήματα.
Όπως είπε, δεν θα πρέπει να ανοίξει κανένα μεγάλο πολυκατάσταστημα, αλλά μόνο μικρά, με ραντεβού στις μεγάλες πόλεις και με τον «κόφτη» των τριών ωρών του 13032. Επίσης οι εργαζόμενοι να φορούν μάσκες υψηλής προστασίας και οι πελάτες είτε μάσκα υψηλής προστασίας είτε διπλή μάσκα.

Τόνισε επίσης ότι δεν πρέπει να ανοίξουν όλες οι δραστηριότητες γιατί κάτι τέτοιο στέλνει λάθος μήνυμα, ωστόσο είναι πιο ασφαλές να λειτουργήσουν καφετέριες και ταβέρνες σε εξωτερικό χώρο, παρά να συγκεντρώνονται άνθρωποι σε πλατείες και σπίτια, να βγάζουν τη μάσκα και να πίνουν τον καφέ τους.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 20:01