search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 03:17
MENU CLOSE

Πόσο επικίνδυνα είναι τα… καρτούν για τη νεολαία;

04.04.2021 07:00
pepe-new-02

Πολύ πιθανό πλέον να μην ξαναδούμε τον ερωτύλο ασβό Pepe le Pew των Looney Tunes σε μελλοντικά πρότζεκτ, μετά την «πόρτα» από το σίκουελ της ταινίας Space Jam της Warner Bros. Τις φήμες ότι το στούντιο ακυρώνει τον χαρακτήρα οριστικά, υποδέχθηκε το κοινό με απογοήτευση.

Μετά τους ηθοποιούς, σκηνοθέτες, παραγωγούς που είδαν τις καριέρες τους να γκρεμίζονται λόγω κατηγοριών για σεξουαλική παρενόχληση/κακοποίηση, ήρθε η ώρα η «cancel culture» να πάρει και τα καρτούν. Οι κανόνες αλλάζουν κι έτσι μετά την απαγόρευση του Mallard Fillmore σε εφημερίδες στις ΗΠΑ, τις αντιδράσεις για το φύλο του Potato Head και για έξι βιβλία του Dr. Seuss λόγω στερεοτυπικών απεικονίσεων ορισμένων ομάδων, ήρθε η ώρα του Pepe le Pew.

Πριν από περίπου ένα μήνα, ο χαρακτήρας των Looney Tunes δέχθηκε επίθεση από αρθρογράφο των New York Times, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι προάγει την κουλτούρα του βιασμού, γιατί κυνηγά τη γάτα Πενέλοπε και δεν καταλαβαίνει από «όχι», προκαλώντας κύμα αντιδράσεων.

Ο αρθρογράφος των NYT απάντησε με βίντεο ως αποδεικτικό υλικό και περιέγραψε όσα εκτυλίσσονται σε αυτό:

– Αρπάζει/φιλά ένα κορίτσι/άγνωστο, επανειλημμένα, χωρίς τη συγκατάθεσή της και παρά τη θέλησή της.

– Αυτή παλεύει δυνατά να ξεφύγει από αυτόν, αλλά δεν την απελευθερώνει

– Κλειδώνει την πόρτα για να την αποτρέψει από την απόδραση.

Πάντως, ήδη από το 2000, ο Pepé Le Pew αντιμετωπίζει επιθέσεις. Εκείνη την εποχή, ο κωμικός Dave Chappelle αναφερόταν στον ασβό της Warner Bros ως «βιαστής».

Δεν είναι απολύτως σαφές γιατί ο Pepe δεν θα είναι στο πολυαναμενόμενο σίκουελ του Space Jam, ωστόσο υπάρχουν εικασίες ότι συνδέεται με την κριτική για την τάση του χαρακτήρα του. Πάντως, είναι βέβαιο ότι το στούντιο φοβάται μια ενδεχόμενη διαμάχη που μπορεί να ξεσπάσει, ενώ ώθηση στην απόφαση της εταιρείας έδωσαν και οι απόψεις του αρθρογράφου των NYT.

Ωστόσο, αυτές οι απόψεις προωθήθηκαν. Οι θαυμαστές του Pepe επισημαίνουν ότι ο ασβός ήταν πάντα ο ανταγωνιστής και ότι το θέμα των καρτούν ήταν να σατιρίσουν τους πιεστικούς άντρες. Η ηθοποιός Γκρέισε Σάντο που συμμετείχε στην σκηνή του σίκουελ της ταινίας Space Jam που κόπηκε, δήλωσε απογοητευμένη, λέγοντας ότι η σκηνή αποδεικνύει στους θεατές πως η συμπεριφορά του Pepe είναι απαράδεκτη και ότι «αν κάποιος επρόκειτο να χαστουκίσει έναν τέτοιο άνθρωπο, αυτή θα ήμουν εγώ». Σύμφωνα με την ίδια αλλά και τους θαυμαστές του Pepe η σκηνή δεν έπρεπε να κοπεί, ακριβώς επειδή ο ερωτύλος ασβός παίρνει αυτό που του αξίζει.

R.I.P Pepe from r/PoliticalHumor

Σημειώνεται ότι στη συγκεκριμένη σκηνή, ο Pepe την πέφτει στον χαρακτήρα που υποδύεται η Σάντο κι εκείνη του απαντά ρίχνοντας το ποτό της πάνω του και χαστουκίζοντάς τον. Στη συνέχεια ο Pepe λέει στον Λεμπρόν Τζέιμς και στον Μπαγκς Μπάνι για τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε η γάτα Πενέλοπε εναντίον του, για να πάρει την απάντηση από τον Λεμπρόν ότι δεν μπορεί να αρπάζει άλλες χωρίς τη συναίνεσή τους. Πόσο επικίνδυνη ήταν άραγε αυτή η σκηνή;

Μπορεί σήμερα να εισάγονται νέοι κανόνες, ωστόσο, τα κινούμενα σχέδια του δημιουργού του Pepe le Pew και των Loooney Tunes, Chuck Jones, δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’50, του ’60 και του ’70 όταν η σεξουαλική παρενόχληση ήταν πιο έντονη. Έτσι, ο Chuck Jones θέλησε να ρίξει φως στους πραγματικούς ανθρώπους που συμπεριφέρονταν όπως ο Pepe και να διδάξει ότι αυτή η συμπεριφορά δεν είναι εντάξει, όπως επισημαίνει σήμερα η κόρη του, Linda Jones.

Ενδεχομένως ο αρθρογράφος των NYT να ένιωσε ότι ο Pepe Le Pew είναι τόσο ένοχος όσο, για παράδειγμα, ο πρώην παραγωγός του Χόλιγουντ, Harvey Weinstein, αλλά, υποθέτω ότι σε μια τέτοια κατάσταση, όπως αυτή που περιγράφει, η Πενέλοπε θα είχε δικαίωμα να υποβάλει κατηγορίες εναντίον του, όπως άλλωστε συμβαίνει και στην κομμένη σκηνή του νέου Space Jam.

Βέβαια, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι πολλά από τα κινούμενα σχέδια που παρακολουθήσαμε ως παιδιά, γράφτηκαν για ενήλικες, ειδικά τα πρώτα σορτς της Warner Bros. Προβάλλονταν συνήθως σε κινηματογραφικές αίθουσες πριν από την κύρια ταινία και κυρίως σε ενήλικα ακροατήρια.

Σε ό,τι αφορά όμως τα παιδιά που παρακολουθούν καρτούν; Σίγουρα, οι ενέργειες του Pepe Le Pew και άλλων χαρακτήρων κινουμένων σχεδίων, δεν είναι πλέον αποδεκτές ως φυσιολογικές για την εποχή μας. Μια εποχή που τα Muppets, ο Dr. Seuss και οι Looney Tunes θεωρούνται… επικίνδυνα για τη νεολαία, καθώς δεν ανταποκρίνονται στα «σύγχρονα» (;), πιο ευαίσθητα πρότυπα που μας έχουν επιβληθεί.

Ωστόσο, αν τουλάχιστον πρόκειται για κινούμενα σχέδια, είναι πολύ πιθανό, στην περίπτωση που παρακολουθήσουμε, για παράδειγμα, ένα από τα κυνηγητά των Road Runner και Wile E. Coyote, να είμαστε… αρκετά έξυπνοι έτσι ώστε να μην βγούμε έξω ψάχνοντας αμόνια για να ρίξουμε από την ταράτσα στο κεφάλι κάποιου ανυποψίαστου περαστικού.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 01:48