search
ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 12:29
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Με Κατσέλη, Μίχαλο και Αυγουλέα η παρουσίαση της πρότασης για οικονομία και ρύθμιση ιδιωτικού χρέους

12.04.2021 12:56
tsipras_axtsioglou_new

Αύριο, Τρίτη, στις 18:00 παρουσιάζει ο Αλέξης Τσίπρας την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για την βιώσιμη επανεκκίνηση της οικονομίας και την ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε μέσα στις συνθήκες της πανδημίας.

Η εκδήλωση έχει στηθεί πάνω στο μοντέλο της διαδικτυακής παρουσίασης της πρότασης για το «Νέο ΕΣΥ» πριν λίγο καιρό. Τον Αλέξη Τσίπρα, θα πλαισιώσουν οι αρμόδιοι τομεάρχες Οικονομικών και Ανάπτυξης Έφη Αχτσιόγλου και Αλέξης Χαρίτσης αντιστοίχως, η Λούκα Κατσέλη η οποία είχε καταρτίσει το αρχικό νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων όπως ο Κωνσταντίνος Μίχαλος, πρόεδρος του ΕΒΕΑ, ο Γιώργος Καββαθάς πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, ο καθηγητής, κάτοχος της έδρας Διεθνούς Τραπεζικού Δικαίου και Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, Αιμίλιος Αυγουλέας και ο καθηγητής Εμπορικού Δικαίου του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου, Δημήτρης Αυγιτίδης.

Βασικοί άξονες της πρότασης είναι:

– Μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ένα τέτοιο μέτρο είναι και η μετατροπή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα.

-Η ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε από την αρχή της πανδημίας και μετά, με κούρεμα 40 – 60% της ονομαστικής αξίας του και πλάνο αποπληρωμής της υπόλοιπης οφειλής σε 120 δόσεις.

-Μόνιμο πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους με αντικατάσταση του πτωχευτικού νόμου της ΝΔ από ένα νέο «ολιστικό» πτωχευτικό πλαίσιο.

Στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι να παρουσιάσει μια πρόταση για μια επανεκκίνηση της οικονομίας μετά το πολύμηνο λοκντάουν όπου έχουν συσσωρευτεί χρέη και προβλήματα, με τρόπο βιώσιμο για επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Βασική αντίληψη είναι ότι μόνο αν στηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν ένα μεγάλο ποσοστό της πραγματικής οικονομίας, θα μπορέσουν να εισρεύσουν χρήματα στο δημόσιο ταμείο και στους ασφαλιστικούς φορείς, αλλά και στις τράπεζες, διότι αλλιώς … «ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος».

Βασική κριτική του ΣΥΡΙΖΑ στο σχέδιο της κυβέρνησης είναι ότι ανοίγει την οικονομία άρον άρον, υπό την πίεση της κοινωνικής κόπωσης, χωρίς ουσιαστικά μέτρα στήριξης που να αποτρέπουν τα «λουκέτα», κίνδυνος που αφορά χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, άλλωστε, απώτερος στόχος της κυβέρνησης είναι η αναδιάρθρωση της αγοράς υπέρ των μεγάλων ομίλων και επιχειρηματικών συμφερόντων, προς τους οποίους θα κατευθυνθούν ως επί το πλείστον και οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης όταν έρθουν.

Ο πολιτικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ η γέφυρα με ένα σημαντικό τμήμα της λεγόμενης «μεσαίας τάξης» μέσα από «διαχειριστικού» χαρακτήρα προτάσεις που θεωρεί ότι είναι άμεσα υλοποιήσιμες και δίνουν λύσεις στα προβλήματα του κόσμου του εμπορίου και της εστίασης αλλά και των μικρών τουριστικών επιχειρήσεων. Μέσα και από την αξιοποίηση του προγράμματός του που καταρτίστηκε εν όψει του τακτικού – προγραμματικού συνεδρίου του, όποτε και αν πραγματοποιηθεί εντός του 2021, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία δίνει με αυτό τον τρόπο και σήμα ετοιμότητας έναντι ενός ενδεχομένου πρόωρων εκλογών τις οποίες θεωρεί πολύ πιθανές, απευθυνόμενος σε κεντρώα ακροατήρια που επιζητούν λύσεις σε προβλήματα οικονομικής επιβίωσης.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 12:28