search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 13:41
MENU CLOSE

Η Τσεχία απελαύνει 18 Ρώσους διπλωμάτες – «Είναι κατάσκοποι, έχουν 48 ώρες για να φύγουν»

17.04.2021 21:55
czech_republic_russia_new

Η Τσεχική Δημοκρατία απελαύνει 18 Ρώσους διπλωμάτες που κατηγορούνται για κατασκοπεία.

Οι τσεχικές υπηρεσίες πληροφοριών ταυτοποίησαν ως πράκτορες των υπηρεσιών κατασκοπείας της Μόσχα 18 μέλη του προσωπικού της ρωσικής πρεσβείας στην Πράγα, δήλωσε ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών Γιαν Χάματσεκ.

«Δεκαοκτώ υπάλληλοι της ρωσικής πρεσβείας πρέπει να εγκαταλείψουν την δημοκρατία μας εντός 48 ωρών», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπιτς και ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσαν ότι υπάρχουν υποψίες πως οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες είχαν αναμειχθεί στην έκρηξη σε αποθήκη του στρατού το 2014.

«Έχουμε ικανούς λόγους να θεωρούμε ότι πράκτορες της μονάδας 29155 της GRU είναι αναμεμειγμένοι στην έκρηξη στην αποθήκη πυρομαχικών στο Βερμπετίτσε», δήλωσε ο πρωθυπουργός, διευκρινίζοντας ότι έλαβε τις πληροφορίες χθες, χωρίς να εξηγήσει για ποιον λόγο η τσεχική κυβέρνηση δεν είχε ως τώρα πληροφορίες.

«Η έκρηξη προκάλεσε τεράστιες υλικές ζημίες και έθεσε σε κίνδυνο τις ζωές πολλών ανθρώπων, αλλά κυρίως σκότωσε δύο συμπατριώτες μας», πρόσθεσε ο τσέχος πρωθυπουργός.

Οι αποκαλύψεις «θα βλάψουν τις ρωσοτσεχικές σχέσεις», προέβλεψε ο Γιαν Χάματσεκ, ο οποίος έχει αντικαταστήσει προσωρινά τον φιλοευρωπαίο προκάτοχό του Τόμας Πέτριτσεκ, ο οποίος απομακρύνθηκε την Δευτέρα από τον πρόεδρο Μίλος Ζέμαν επειδή αντιτάχθηκε στην χρήση του ρωσικού εμβολίου Sputnik V χωρίς το πράσινο φως του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων. Ο Τόμας Πέτριτσεκ είχε επίσης εναντιωθεί σε ενδεχόμενη συμμετοχή της Ρωσίας σε σχέδιο του πυρηνικού τομέα στην Τσεχία.

«Βρισκόμαστε σε κατάσταση αντίστοιχη με αυτήν του Ηνωμένου Βασιλείου μετά την απόπειρα δηλητηρίασης στο Σόλσμπερι το 2018», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών αναφερόμενος στην υπόθεση Σκριπάλ.

Κλιμακώνεται ο νέος «ψυχρός πόλεμος»

Η Πολωνία ανακοίνωσε την Πέμπτη την απέλαση τριών ρώσων διπλωματών που κατηγορούνται για «εχθρικές ενέργειες», αφού οι ΗΠΑ έλαβαν αντίστοιχα μέτρα ως απάντηση σε σειρά εχθρικών ενεργειών που αποδίδονται στην Μόσχα.

Η Τσεχική Δημοκρατία «αποφάσισε όπως φαίνεται να κλείσει την πρεσβεία της στην Μόσχα», δήλωσε διπλωματική πηγή στην Μόσχα, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 13:40