search
ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 07:32
MENU CLOSE

«Μεσόγειος Έρημος»: Τέσσερα ξεχωριστά ρεσιτάλ στο διαδικτυακό φεστιβάλ της ΕΛΣ

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2173
15-4-2021
18.04.2021 07:00
stefanos-thomopoulos

Τέσσερα υπέροχα ρεσιτάλ θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει το κοινό από τις οθόνες του μέσω της GNOTV.

Το 4ο Διαδικτυακό Φεστιβάλ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής επιστρέφει δυναμικά σε καλλιτεχνική διεύθυνση του Γιώργου Κουμεντάκη.

Με τίτλο «Μεσόγειος Έρημος» το φεστιβάλ διοργανώνει τις δωρεάν προβολές του, οι οποίες πραγματοποιούνται από τις 12 έως τις 26 Απριλίου και θα παραμείνουν διαθέσιμες για το κοινό για 30 ημέρες από την πρεμιέρα τους.

Έτσι, οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν έργα των Λαμπελέτ, Ξύνδα, Σαμάρα, Καμηλιέρη, Σπάθη, Καλομοίρη, Κωνσταντινίδη, Ξενάκη, Θεοδωράκη και Κουμεντάκη από τον βαρύτονο Δημήτρη Πλατανιά, τους πιανίστες Στέφανο Θωμόπουλο, Λορέντα Ράμου, Σοφία Ταμβακοπούλου, καθώς και την εικαστικό Λήδα Παπακωνσταντίνου και το Galan Trio.

Σημειώσεις στη «Μεσόγειο Έρημο» του Γιώργου Κουμεντάκη | Πιάνο Λορέντα Ράμου, σκηνοθεσία Λήδα Παπακωνσταντίνου

Έχοντας πρωτοπαρουσιαστεί το 2000, η «Μεσόγειος Έρημος» αποτελεί έναν κύκλο σύντομων κομματιών για πιάνο του Γιώργου Κουμεντάκη. Στο νέο βίντεο του φεστιβάλ, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει αποσπάσματα από το έργο με την ερμηνεία της διεθνούς καταξιωμένης σολίστ Λορέντα Ράμου. Τη σκηνοθεσία υπογράφει η βραβευμένη εικαστικός Λήδα Παπακωνσταντίνου.

Έκανε πρεμιέρα στις 12 Απριλίου και θα παραμείνει online στο nationalopera.gr/GNOTV έως 12 Μαΐου.

Μίκης Θεοδωράκης, Τρίο για βιολί, τσέλο και πιάνο | Galan Trio

Ο Μίκης Θεοδωράκης από τα πρώτα του βήματα στην καριέρα του συνέθεσε πολλά και αξιόλογα έργα μουσικής δωματίου και συμφωνικής μουσικής. Η Συμφωνία σε τρία μέρη για παράδειγμα, όπως και η «Ελληνική Αποκριά», τα «Τέσσερα Κομμάτια για τον Δεκέμβρη» και πολλά ακόμα γράφτηκαν από το 1940. Οι μεταγενέστερες συνθέσεις του, ωστόσο, όπως το Τρίο για βιολί, τσέλο και πιάνο, που γράφτηκε το 1947, απέκτησαν τεράστια απήχηση και δημοτικότητα, κατέχοντας ιδιαίτερη θέση στο ελληνικό ρεπερτόριο.

Στον απαιτητικό χώρο της μουσικής του δωματίου, το έργο αναδεικνύει τις εξαιρετικές συνθετικές ικανότητες του Θεοδωράκη, ξεχωρίζοντας για τον τρόπο με τον οποίο τα τρία όργανα «παντρεύονται» και «συνομιλούν» μεταξύ τους.

Τo έργο ερμηνεύει το Galan Trio, ένα νέο μουσικό σύνολο, το οποίο απαρτίζουν οι μουσικοί της Ορχήστρας της ΕΛΣ Μαρίνα Κολοβού (τσέλο), Χαράλαμπος Καρασαββίδης (βιολί) και Πέτρος Μπούρας (πιάνο).

Πρεμιέρα στις 19 Απριλίου 2021, στις 20.00, στο nationalopera.gr/GNOTV. Θα παραμείνει online έως 19.5.

Ρεσιτάλ πιάνου Στέφανου Θωμόπουλου με έργα Ξενάκη, Καλομοίρη, Κωνσταντινίδη

Έργα από τρεις σπουδαίους Έλληνες συνθέτες του 20ού αιώνα θα παρουσιάσει ο διεθνώς αναγνωρισμένος πιανίστας Στέφανος Θωμόπουλος στο διαδικτυακό ρεσιτάλ του.

Το σύντομο «Νυχτιάτικο» αποτελεί ένα από τα πρώτα έργα του Καλομοίρη, το οποίο πρωτοσχεδίασε το 1906. Περίπου μισό αιώνα αργότερα, το 1954, δημιουργήθηκαν οι «Οκτώ νησιωτικοί χοροί» του Κωνσταντινίδη και λίγο μετά, το 1960-61, το «Έρμα», στο οποίο ο Ξενάκης εφήρμοσε τη θεωρία των συνόλων. Έστω και με διαφορετικό τρόπο, ο καθένας από τους τρεις άντλησε την έμπνευσή του από την Ελλάδα. Οι δυο πρώτοι από την παραδοσιακή μουσική, ενώ ο τρίτος από την αρχαία ελληνική φιλοσοφία.

Πρεμιέρα στις 23 Απριλίου 2021, στις 20.00, στο nationalopera.gr/GNOTV. Θα παραμείνει online έως 23.5.

Επτανησιακή Σχολή | Σολίστ Δημήτρης Πλατανιάς, πιάνο Σοφία Ταμβακοπούλου

Μην έχοντας περάσει ποτέ στην κατοχή των Οθωμανών, τα Επτάνησα παρακολούθησαν χωρίς καμιά διακοπή την εξέλιξη του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Στην Κέρκυρα, για παράδειγμα, από τον 16ο αιώνα υπήρχε θεατρική δραστηριότητα, ενώ τον 18ο αιώνα η θεατρική και μελοδραματική ζωή ήταν πλήρως οργανωμένη.

Όπως είναι λογικό, οι μουσικοί δεσμοί με την Ιταλία και κυρίως τη Βενετία και τη Νάπολη ήταν ιδιαιτέρως στενοί με πολλούς επτανήσιους συνθέτες να επιλέγουν τις ιταλικές πόλεις να σπουδάσουν. Αντίστοιχα, πολλοί ήταν και οι ιταλικοί θίασοι μελοδράματος που επισκέπτονταν τα Επτάνησα.

Στο ρεσιτάλ του σπουδαίου βαρύτονου Δημήτρη Πλατανιά με τη Σοφία Ταμβακοπούλου στο πιάνο, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει χαρακτηριστικά τραγούδια διακεκριμένων Επτανήσιων μουσουργών, όπως των Κερκυραίων Ναπολέοντα Λαμπελέτ, Σπυρίδωνος Ξύνδα, Σπυρίδωνος Σαμάρα και Λαυρέντιου Καμηλιέρη, καθώς και του Θεόδωρου Σπάθη, γιου του Κεφαλλονίτη συνθέτη Σπυρίδωνα Σπάθη.

Οι στίχοι ανήκουν σε σπουδαίους ποιητές, όπως ο Ιωάννης Πολέμης, ο Διονύσιος Σολωμός, ο Γεώργιος Δροσίνης και ο Αλέξανδρος Πάλλης.

Πρεμιέρα στις 26 Απριλίου 2021, στις 20.00, στο nationalopera.gr/GNOTV. Θα παραμείνει online έως 26.5.

Η GNO TV υλοποιήθηκε με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) [www.SNF.org] για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της ΕΛΣ.

Οι προβολές του φεστιβάλ είναι δωρεάν.

Για την παρακολούθηση του φεστιβάλ από την GNO TV πληκτρολογείτε www.nationalopera.gr/GNOTV.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 07:32