search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 03:08
MENU CLOSE

Λευκορωσία: Με διάταγμα το Συμβούλιο Ασφαλείας θα αναλάβει Προεδρικές εξουσίες

24.04.2021 17:44
Loukantsenko_new

Ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο ανακοίνωσε σήμερα ότι θα υπογράψει ένα διάταγμα, με το οποίο οι προεδρικές εξουσίες θα μεταφερθούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας, στην περίπτωση που ο ίδιος καταστεί ανίκανος να τις ασκήσει, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Belta.

Ο πρωθυπουργός θα τεθεί επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας, αν απουσιάζει ο Πρόεδρος, πρόσθεσε.

«Πείτε μου, αν αύριο δεν υπάρχει πρόεδρος, εγγυάστε ότι όλα θα πάνε καλά; Όχι», είπε ο Λουκασένκο, απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους, κατά την επίσκεψή του σε περιοχές που επλήγησαν από την πυρηνική καταστροφή του Τσερνόμπιλ, τον Απρίλιο του 1986. «Θα υπογράψω ένα διάταγμα για το πώς θα μεταβιβάζεται η εξουσία. Αν ο Πρόεδρος πυροβοληθεί, την επόμενη ημέρα το Συμβούλιο Ασφαλείας θα έχει τις εξουσίες», είπε.

Μέχρι σήμερα ο νόμος προβλέπει ότι αν χηρέψει η θέση του προέδρου ή αν εκείνος δεν είναι σε θέση να ασκεί τα καθήκοντά του, αναλαμβάνει την εξουσία ο πρωθυπουργός, μέχρι να ορκιστεί ένας νέος πρόεδρος.

Ο 66χρονος Λουκασένκο κυβερνά τη Λευκορωσία από το 1994 και βρέθηκε αντιμέτωπος με ένα κύμα αμφισβήτησης μετά τις προεδρικές εκλογές του Αυγούστου 2020. Ο ίδιος έχει πει ότι θα παραιτηθεί μόνο αν δεν υπάρχουν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας ή επαναστατικές δραστηριότητες στη χώρα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 01:09