search
ΠΕΜΠΤΗ 06.06.2024 18:17
MENU CLOSE

Σκιά σκανδάλου στη Φιλοσοφική Αθηνών

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2174
22-4-2021
27.04.2021 15:27
filosofiki-athinon

Την κλήρωση για την επιλογή των πανεπιστημιακών, που θα συμμετέχουν στα εκλεκτορικά σώματα για την ανάδειξη νέων πανεπιστημιακών στις λίγες και περιζήτητες θέσεις στα ΑΕΙ, εξετάζουν οι ηγεσίες των ιδρυμάτων για να αντιμετωπίσουν τα «μαγειρέματα» στη σύνθεση των εκλεκτορικών σωμάτων. Μάλιστα, αυτό προωθεί και το υπουργείο Παιδείας, υστέρα και από τις πρόσφατες αποκαλύψεις για «φωτογραφικά» αντικείμενα από τα τμήματα ώστε να προωθηθούν «ημέτεροι» αλλά και για «στημένα» εκλεκτορικά.

Το θέμα είναι πολύ υψηλά στην ατζέντα της υπουργού Παιδείας, που μιλάει για αριστεία και διαφάνεια. Την ίδια στιγμή η Νίκη Κεραμέως οφείλει να βάλει το μαχαίρι στο κόκαλο αδιακρίτως κομματικών… ταυτοτήτων. Πόσο μάλλον που καταγγελίες μιλούν για σκάνδαλα σε εμβληματικές σχολές, όπως η Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών.

Ειδικότερα, πριν από ένα χρόνο, στην εν λόγω σχολή η πρόεδρος του τμήματος Φιλοσοφίας Βάνα Νικολαΐδου – Κυριανίδου έκανε μια σημαντική καταγγελία. Σε αναφορά της προς την ηγεσία του ΕΚΠΑ δηλώνει ότι σε προκήρυξη θέσης πανεπιστημιακού στο γνωστικό αντικείμενο «Ιστορία της Φιλοσοφίας» συγκροτήθηκε εκλεκτορικό σώμα και η εισηγητική επιτροπή αποτελούνταν από τον Λάμπρο Σιάσο (καθηγητή του τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ), τον Κωνσταντίνο Πέτσιο (καθηγητή του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Παν. Ιωαννίνων) και τον Παναγιώτη Θανασά (καθηγητή του Τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του ΑΠΘ). Οι κ. Σιάσος και Πέτσιος πρότειναν ως επικρατέστερο υποψήφιο τον  Γ. Ρεντίφη. Ο Π. Θανασάς κατέθεσε διαφορετική πρόταση.

Όπως λέει η πρόεδρος του τμήματος, «από τεκμηριωμένη καταγγελία ενημερωθήκαμε ότι στα έργα ενός εκ των υποψηφίων, του κ. Γ. Ρεντίφη, διαπιστωθήκαν εκτεταμένες λογοκλοπές. Η καταγγελία απεδείκνυε ότι ο κ. Ρεντίφης χρησιμοποιούσε πολλά κείμενα άλλων συγγραφέων, αυτολεξεί ή και σχεδόν αυτολεξεί, χωρίς αναφορά στην πηγή του. Ο περαιτέρω έλεγχος επιβεβαίωσε την έκταση των λογοκλοπών».

Αλλά δεν ήταν το μόνο που αποκαλύφθηκε. Κατά τη συνεδρίαση για τις καταγγελίες περί λογοκλοπής ο εκ των εισηγητών Λ. Σιάσος αναγνώρισε ότι είναι συγγενής με τον υποψήφιο Γ. Ρεντίφη «λέγοντας “είναι παιδί εξαδέλφου μου, οι πατεράδες μας είναι αδέλφια”», όπως λέει η Β. Νικολαΐδου – Κυριανίδου. Τελικά ο κ. Σιάσος παραιτήθηκε από την εισηγητική επιτροπή.

Πέραν τούτου η Β. Νικολαΐδου – Κυριανίδου λέει ότι «συνάδελφοι του τμήματος – μέλη του εκλεκτορικού μου έκαναν γνωστό το ότι τους ασκηθήκαν διάφορες ισχυρές πιέσεις προκειμένου να αγνοήσουν τις διαπιστωμένες λογοκλοπές και να ψηφίσουν υπέρ του συγκεκριμένου λογοκλόπου. Και εγώ προσωπικά έχω δεχτεί απειλές για μήνυση και δικαστικές διώξεις».

Επίσης η καθηγήτρια της Φιλοσοφικής αναφέρεται σε πιέσεις καθηγητή από άλλη σχόλη, που χρησιμοποιεί και το όνομα κόμματος για να αποδείξει τη δυνατότητα να ασκήσει πίεση και να εκφοβίσει αποτελεσματικά το εκλογικό σώμα. Η πρόεδρος του τμήματος έχει ενημερώσει τις ηγεσίες του ΕΚΠΑ και του υπουργείου Παιδείας. Ποιος φοβάται τις αποκαλύψεις;

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 06.06.2024 18:15