search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:40
MENU CLOSE

Διατροφή: Πώς θα ρίξετε τα τριγλυκερίδια του… πασχαλινού τραπεζιού

05.05.2021 19:15
pasxa_new

Τα τριγλυκερίδια είναι ένα είδος λίπους που βρίσκεται στο αίμα μας. Σε μεγάλες συγκεντρώσεις, αυτό το είδος του λίπους μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, ιδιαίτερα στις γυναίκες.

Σε γενικές γραμμές τα φυσιολογικά επίπεδα τριγλυκεριδίων είναι κάτω από το 150. Τα επίπεδα πάνω από 200 θεωρούνται υψηλά και η διατροφή μας την περίοδο του Πάσχα… βοηθά στην άυξησή τους.

Οι κυριότεροι παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν το επίπεδο των τριγλυκεριδίων στο αίμα περιλαμβάνουν:

-Υπερβολικό σωματικό βάρος ή παχυσαρκία

-Έλλειψη σωματικής δραστηριότητας

-Κάπνισμα

-Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ

-Διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες

-Ορισμένες ασθένειες και φαρμακευτικές αγωγές

-Μερικές γενετικές διαταραχές

Τι μπορείτε να κάνετε για να ρίξετε το επίπεδο τριγλυκεριδίων στο αίμα σας

μέτρια άσκηση για πέντε ή περισσότερες ημέρες κάθε εβδομάδα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων των τριγλυκεριδίων.

Αν χάσετε το 5% με 10% του σωματικού σας βάρους μπορεί να μειώσετε τα τριγλυκερίδια. Τα άτομα με βάρος είναι πιο πιθανό να έχουν φυσιολογικά επίπεδα τριγλυκεριδίων. Το κοιλιακό λίπος συνδέεται με υψηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων.

Αν μειώσετε την κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών, υδατανθράκων, τρανς λιπαρών, καθώς και τα επίπεδα χοληστερόλης μέσω της διατροφής σας, μπορεί να βελτιώσετε σημαντικά τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων.

Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων. Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση άνω του ενός ποτού την ημέρα για τις γυναίκες ή δύο για τους άνδρες μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων κατά μεγάλο ποσοστό. Μερικοί άνθρωποι με υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων μπορεί να χρειαστεί να κόψουν εντελώς το αλκοόλ.

Προσπαθήστε να προσθέσετε περισσότερα ψάρια τα οποία είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα στη διατροφή σας. Ψάρια όπως το σκουμπρί, η πέστροφα, η ρέγκα, οι σαρδέλες, ο κιτρινόπτερος τόνος και ο σολομός ενδείκνυνται για αυτόν το σκοπό. Μπορεί να αποδειχτεί δύσκολο να πάρετε αρκετά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα από τις τροφές. Γι’ αυτό ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει ένα συμπλήρωμα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.

Πηγή: onmed.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:35