search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 09:47
MENU CLOSE

Απεργία: Όλες οι συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας – «Όχι στην κατάργηση του 8ωρου» λένε οι εργαζόμενοι (photos)

06.05.2021 10:22
apergia_44

Απεργιακές συγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί για σήμερα, με αφορμή τον εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγίας.

Συγκεκριμένα, το ΠΑΜΕ καλεί στις 10 στο Σύνταγμα, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ) μαζί με την ΑΔΕΔΥ στις 11 στην πλατεία Κλαυθμώνος και Πρωτοβάθμια Σωματεία-Συλλογικότητες στις 11 στα Προπύλαια.

Λίγο νωρίτερα (10.30) καλεί επίσης στην Κλαυθμώνος και η ΚΕΕΡΦΑ.

«Όχι στην κατάργηση του 8ωρου»

Όπως σημειώνει το ΠΑΜΕ: «Φέτος 135 χρόνια μετά την εργατική εξέγερση στο Σικάγο για το 8ωρο και 101 χρόνια μετά την κατάκτησή του για τη χώρα μας, κυβέρνηση και εργοδοσία ετοιμάζονται να νομοθετήσουν ένα τερατούργημα για τη 10ωρη δουλειά χωρίς πρόσθετη αμοιβή, να καταστήσουν «νόμιμο» το εργοδοτικό ξεσάλωμα που εντείνεται τα τελευταία χρόνια με τις πλάτες όλων των κυβερνήσεων».

Η ΑΔΕΔΥ στο κάλεσμά της αναφέρει ότι «η κυβέρνηση της Ν.Δ. επιχειρεί να καταργήσει τα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες για τα οποία έδωσαν τη ζωή τους οι εξεγερμένοι εργάτες/τριες στο Σικάγο του 1886. Επιπλέον, επισημαίνει ότι η επιθετικότητα και ο κυνισμός με τον οποίο επιχειρείται η διάλυση της καθημερινότητας και της ζωής των εργαζομένων και η επιστροφή στους σκοτεινούς χρόνους της ακραίας εκμετάλλευσης δεν θα μείνουν αναπάντητα».

Το ΕΚΑ καλεί τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους να στείλουν ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση, ενάντια στους επερχόμενους αντεργατικούς σχεδιασμούς. Εκτός από την κατάργηση του 8ωρου, το ΕΚΑ διαδηλώνει ενάντια στις κυβερνητικές πολιτικές που «γυρνούν τους εργαζόμενους έναν αιώνα πίσω», όπως οι ατομικές συμβάσεις εργασίας, το άνοιγμα επιπλέον κλάδων τις Κυριακές, η μεταφορά των εργατικών διαφορών στον ΟΜΕΔ, η ουσιαστική κατάργηση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και οι παρεμβάσεις στον συνδικαλιστικό νόμο που αποδυναμώνουν το δικαίωμα στην απεργία.

Στο κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται λόγος για μια κυβέρνηση Ν.Δ. η οποία, ταυτισμένη με τα πιο ακραία επιχειρηματικά συμφέροντα, επιχειρεί τη θεσμοθέτηση της 10ωρης εργασίας. Ετσι, χαρακτηρίζεται χρέος για το σύνολο των δημοκρατικών δυνάμεων της χώρας των συνδικαλιστικών ηγεσιών να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να βρεθούν με πραγματική διάθεση ενότητας και αγώνα σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές.

Στη συγκέντρωση της πλατείας Κλαυθμώνος θα βρεθεί και το ΜέΡΑ25, με τον τομέα εργασίας του κόμματος να σημειώνει ότι με βάση τις τεράστιες τεχνολογικές εξελίξεις είναι πλέον εφικτό το εξάωρο ή ακόμα και το τετράωρο. Κάτι τέτοιο, αναφέρει, μπορεί να αποβεί αρκετά πιο παραγωγικό και να συμβάλει στη μείωση της ανεργίας σε αντίθεση με την παράλογη νεοφιλελεύθερη αφήγηση περί «παραγωγικότητας».

Οι οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου και πρωτοβάθμια σωματεία καλούν στις 10.30 στα Προπύλαια. Αναφέρουν στην κοινή ανακοίνωσή τους σωματεία όπως ο Σύλλογος Υπαλλήλων – Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής, το Σωματείο Εργαζομένων στην Εταιρεία Retail World A.E. – Καταστήματα Public κ.ά.: «Οι αφιονισμένοι νεοφιλελεύθεροι της Ν.Δ., πατώντας στο αντεργατικό οικοδόμημα που έχτισαν όλες ανεξαιρέτως οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ετοιμάζονται να τσακίσουν ιστορικές κατακτήσεις των εργαζομένων όπως το 8ωρο, τη δυνατότητα επαναπρόσληψης μέσω της δικαστικής δικαίωσης και να υπονομεύσουν / περιορίσουν ασφυκτικά τη δράση των σωματείων. […] Εχουμε εκατό χιλιάδες λόγους να ΑΠΕΡΓΗΣΟΥΜΕ στις 6 Μάη, όχι για να τιμήσουμε ένα πουκάμισο αδειανό, όπως θέλουν να καταντήσουν την Εργατική Πρωτομαγιά οι κυβερνώντες, τα αφεντικά και οι ξεπουλημένοι γραφειοκράτες της ΓΣΕΕ».

Τις κινητοποιήσεις των πρωτοβάθμιων σωματείων στηρίζει και το Νέο Αριστερό Ρεύμα (ΝΑΡ), που τονίζει ότι χρειάζεται αγώνας διαρκείας ενάντια σε ένα σύγχρονο καθεστώς εκμετάλλευσης, ενώ κατηγορεί τη ΓΣΕΕ και άλλες συνδικαλιστικές δυνάμεις ότι έχουν εδώ και χρόνια παραδώσει τα όπλα στην κυβέρνηση και στους εργοδότες.

Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ

Με απεργίες και στάσεις εργασίας συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στις κινητοποιήσεις που έχει προκηρύξει για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας.

Δείτε περισσότερα ΕΔΩ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 09:45