search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 21:17
MENU CLOSE

Αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα: Για 20 νεκρούς μιλούν οι Παλαιστίνιοι, ο Νετανιάχου προειδοποιεί για «βαρύ τίμημα»

10.05.2021 19:58
F-16_NEW

Με αεροπορική επιδρομή στην λωρίδα της Γάζας απάντησε το Ισραήλ στο τελεσίγραφο της Χαμάς και τις ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν με στόχο την Ιερουσαλήμ.

Συγκεκριμένα, είκοσι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στα αεροπορικά πλήγματα που εξαπέλυσε το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα. Μεταξύ των νεκρών είναι και εννέα παιδιά.

Λίγο νωρίτερα, Παλαιστίνιοι υγειονομικοί ανέφεραν ότι ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και πολλοί ακόμη τραυματίστηκαν σε αυτούς τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς. Τελευταία στοιχεία από το υπουργέιο έκαναν λόγο για 65.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, στο πλαίσιο του τελεσιγράφου της Χαμάς προς το Ισραήλ, από την περιοχή της Γάζας εκτοξεύτηκαν ρουκέτες κατά της Ιερουσαλήμ, όπου συνεχίζονται οι συγκρούσεις Παλαιστινίων με τις αστυνομικές δυνάμεις του Ισραήλ.

Συγκεκριμένα, το παλαιστινιακό κίνημα τόνισε ότι εκτόξευσε πάνω από 100 ρουκέτες προς το έδαφος του Ισραήλ «σε απάντηση στα εγκλήματά του και στην επιθετικότητά του εναντίον της Ιεράς Πόλης», μετά τις βίαιες συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστινίων και ισραηλινής αστυνομίας, με επίκεντρο την Πλατεία Τεμενών στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ.

Νετανιάχου: Το Ισραήλ θα αντιδράσει δυναμικά

Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένιαμιν Νετανιάχου δήλωσε ότι η Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, ξεπέρασε «μια κόκκινη γραμμή» εκτοξεύοντας ρουκέτες προς το Ισραήλ το απόγευμα της Δευτέρας.

«Τρομοκρατικές οργανώσεις στη Γάζα ξεπέρασαν τα όρια το βράδυ της “Ημέρας της Ιερουσαλήμ”» εκτοξεύοντας ρουκέτες στην περιοχή της Ιερουσαλήμ», δήλωσε ο Νετανιάχου, προσθέτοντας: «Το Ισραήλ θα αντιδράσει δυναμικά (…), όποιος επιτίθεται θα πληρώνει βαρύ τίμημα».

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνέχισε και τη Δευτέρα την σκληρή ρητορική του κατά του Ισραήλ, λέγοντας ότι η Τουρκία θα κάνει τα πάντα για να κινητοποιήσει όλον τον κόσμο, ιδίως τον ισλαμικό κόσμο, για να σταματήσει «την ισραηλινή τρομοκρατία και την κατοχή».

Kαταδικάζει την «απαράδεκτη κλιμάκωση» η Ουάσιγκτον

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ‘Αντονι Μπλίνκεν δήλωσε σήμερα ότι οι επιθέσεις με ρουκέτες από τη Γάζα εναντίον του Ισραήλ πρέπει να σταματήσουν “αμέσως” και προέτρεψε όλες τις πλευρές να λάβουν μέτρα για την “αποκλιμάκωση των εντάσεων”.

“Ανησυχώ βαθύτατα για τις επιθέσεις με ρουκέτες”, τόνισε ο Μπλίνκεν σε σύντομες δηλώσεις του ενόψει της συνάντησής του με τον Ιορδανό ομόλογό του Αϊμάν Σαφαντί, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ο Σαφαντί δήλωσε από την πλευρά του ότι η προσοχή εστιάζεται στον τερματισμό της κλιμάκωσης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δια του εκπροσώπου της αμερικανικής διπλωματίας καταδίκασαν “με τον πιο έντονο τρόπο τις ρίψεις ρουκετών από τη Χαμάς” εναντίον του Ισραήλ, καταγγέλλοντας την “απαράδεκτη κλιμάκωση” και απηύθυναν έκκληση σε όλες τις πλευρές για “ψυχραιμία” και την “αποκλιμάκωση των εντάσεων”.

“Αναγνωρίζουμε το νόμιμο δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του, να υπερασπιστεί τον λαό του και το έδαφός του”, δήλωσε ο εκπρόσωπος Νεντ Πράις, ενώ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δεσμεύτηκε να απαντήσει “δυναμικά”.

“Ο βραχυπρόθεσμος στόχος μας είναι η αποκλιμάκωση”, επέμεινε ο Νεντ Πράις μιλώντας στους δημοσιογράφους.

“Γενικότερα, ανησυχούμε βαθιά για την κατάσταση στο Ισραήλ, τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, ειδικότερα για τις βίαιες αντιπαραθέσεις στην Ιερουσαλήμ”, πρόσθεσε, χαιρετίζοντας τα “μέτρα που έλαβε η ισραηλινή κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες για την αποφυγή των προκλήσεων”.

Ωστόσο, εξέφρασε την αμερικανική υποστήριξη στις “ειρηνικές διαδηλώσεις”.

Photo: Major Ofer, Wikipedia

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 21:16