search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 23:10
MENU CLOSE

Ο ζωγράφος Μπομπ Ντύλαν (Photos/Video)

14.05.2021 07:00
bob dylan

Ο Μπομπ Ντύλαν, ο τροβαδούρος που κάποτε συγκλόνιζε την επαναστατημένη γενιά του 1960 και 1970 στα πανεπιστημιακά αμφιθέατρα και τις διαδηλώσεις ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ, ο πρώτος άνθρωπος που κέρδισε το βραβείο Νόμπελ (2016) για το στιχουργικό – ποιητικό του έργο, φέτος τον Μάιο που κλείνει τα 79 του χρόνια, ετοιμάζεται να αποκαλύψει στο φιλότεχνο κοινό της Αμερικής άλλη μια πτυχή της καλλιτεχνικής του φύσης, πέρα από τη μουσική και την ποίηση. Τη ζωγραφική!

Έτσι, το Florida International University (FIU), ανακοίνωσε επίσημα ότι το φθινόπωρο θα οργανώσει και θα φιλοξενήσει την πρώτη μεγάλη αναδρομική έκθεση εικαστικών έργων του μεγάλου καλλιτέχνη στις ΗΠΑ. Η έκθεση αυτή, που αποτελεί ήδη μείζον καλλιτεχνικό γεγονός, θα έχει το γενικό τίτλο «Bob Dylan: Retrospectrum» και τα εγκαίνιά της θα γίνουν στις 30 Νοεμβρίου του 2021, στο Patricia & Phillip Frost Art Museum, ενώ η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 17 Απριλίου του 2022.

Η έκθεση αυτή, όχι μόνο αναμένεται με μεγάλη ανυπομονησία από τους φιλότεχνους της Αμερικής, αλλά πυροδότησε κι άλλες συναφείς δράσεις, αφού από την πρώτη εβδομάδα της έκθεσης, το εργαστήρι ανθρωπιστικών σπουδών Wolfsonian Public Humanities Lab (WPHL), ανακοίνωσε τη διοργάνωση συμποσίου με τίτλο «Dylan @FIU» το οποίο θα τρέχει παράλληλα καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης

Έργα έξι δεκαετιών

Το εικαστικό υλικό που έχει επιλεχθεί δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο, αφού υπολογίζεται ότι θα εκτεθούν τουλάχιστον 120 πίνακες ζωγραφικής, σκίτσα και γλυπτά, τα οποία καλύπτουν έξι δεκαετίες καλλιτεχνικής δημιουργίας και παραγωγής του μεγάλου Μπομπ Ντύλαν. Οι επιρροές του Ντύλαν είναι έκδηλες όταν δει κανείς τα έργα του: ο Βαν Γκογκ, ο Πικάσο, ο Έντουαρντ Χόπερ, ο κινηματογράφος, αλλά και τα κόμιξ. Αυτό γίνεται εμφανές και στις σειρές που ο καλλιτέχνης έχει ολοκληρώσει, σειρές που έχουν τόσο θεματικές διαφορές όσο και διαφορές στην τεχνοτροπία, κάτι απόλυτα φυσιολογικό, αφού ασχολείται χρόνια με τη ζωγραφική και δεν είναι η πρώτη του παρουσίαση.

Πηγή: FIU

Η πρώτη έκθεση έργων ζωγραφικής του Μπομπ Ντύλαν, είχε τίτλο «The Drawn Blank Series» και πραγματοποιήθηκε στο Kunstsammlungen Chemnitz, στη Γερμανία το 2007.

Ο Ντύλαν στην Ασία

Ο Μπομπ Ντύλαν, το 2011, έκανε μια σειρά επτά (7) συναυλιών στην Ασία, όπου έπαιξε για πρώτη φορά στην Κίνα και το Βιετνάμ. Το ταξίδι αυτό τον ενέπνευσε στη δημιουργία αρκετών πινάκων και σκίτσων, τα οποία συνθέτουν την ενότητα «Asia series» η οποία έκανε τόση εντύπωση ώστε εκδόθηκε σε βιβλίο – άλμπουμ.

Πρόκειται για μια εικονογραφική αφήγηση των ταξιδιών του Ντύλαν στην Ιαπωνία, την Κίνα, το Βιετνάμ και την Κορέα, που περιλαμβάνει ανθρώπινες φιγούρες, εσωτερικούς χώρους, αρχιτεκτονική και τοπία. Η θεματική αυτή παρουσιάστηκε στη γνωστή «Halcyon Gallery», της οδού Μποντ, στο Λονδίνο. Η σειρά βασίστηκε σε μια ποικιλία πρώτων υλών, περιλαμβάνοντας από σκίτσα έως αρχειακά φιλμ και φωτογραφίες, ξυπνώντας το ενδιαφέρον του ασιατικού κοινού για τη ζωγραφική του. Ο κριτικός Τομ Πιάτσα, έγραψε: «Η φαντασία του Μπομπ Ντύλαν, εκτός από τις ακουστικές, δημιουργούσε πάντα και εικονικές παραστάσεις. Αυτή η εικονικότητα που διατρέχει τους στίχους του, βρήκε και τον τρόπο να εκφραστεί στη ζωγραφική και τη γλυπτική, εξασφαλίζοντάς του μια άλλου είδους παγκόσμια αναγνώριση».

Η προσεχής έκθεση «Retrospectrum», είχε αρχικά οργανωθεί για το Modern Art Museum (ΜΑΜ) στην πόλη Σανγκάη, στην Κίνα, όπου και παρουσιάστηκε το 2019. Η έκθεση συνέχισε στο Today Art Museum στο Πεκίνο, το 2020, και ολοκλήρωσε τον κινεζικό της κύκλο στο Jupiter Museum of Art, στο Σεντζέν, τον Μάρτιο του 2021.
Ο πρόεδρος του πανεπιστημίου της Φλόριντα, Μαρκ Ρόζενμπεργκ, δήλωσε στη συνέντευξη τύπου: «Όταν είδα τον κατάλογο της έκθεσης που παρουσίαζε τα έργα του Ντύλαν για την έκθεση στη Σαγκάη του 2019, αποφάσισα ότι έπρεπε οπωσδήποτε να φέρω αυτή την έκθεση στη Νότια Φλόριντα, ώστε να την απολαύσουν οι φοιτητές μας, οι ξένοι επισκέπτες μας, αλλά και όλοι οι φιλότεχνοι της Αμερικής».

Πηγή: FIU

Η τεχνοτροπία

Ο ίδιος ο Μπομπ Ντύλαν λέει ότι προσπαθεί να περιγράψει τα τοπία, όπως είναι, χωρίς να τα εξιδανικεύει. Χρησιμοποιεί πολλές φορές φωτογραφική μηχανή για να έχει το θέμα του φιξ, ενώ άλλες φορές περνάει τα θέματά του μέσα από μια παλιά οθόνη τηλεόρασης RCA για να καδράρει ιδανικά. Προτιμά να χρησιμοποιεί βασικές γραμμές, γνωστές αρχιτεκτονικές φόρμες, οικεία σχήματα και υφές, δημιουργώντας αρμονία μέσα από την έμφαση του αναγνωρίσιμου, και αποφεύγοντας να προκαλέσει συναισθηματική φόρτιση στον θεατή.

Τα γλυπτά που φτιάχνει ο Μπομπ Ντύλαν, είναι μεταλλικές κατασκευές όπου διάφορα ελάσματα, αλυσίδες πλοίων, εργαλεία, γρανάζια και άλλα βιομηχανικά εξαρτήματα μοντάρονται με οξυγονοκόλληση σχηματίζοντας άλλοτε χρηστικά αντικείμενα (πχ. πόρτες για τον κήπο, τραπέζι και σκαμνιά για μπαρ), κι άλλοτε επιτοίχιες διακοσμητικές συνθέσεις, μερικές από τις οποίες μπορούν να μετατραπούν σε απλίκες.

Όσο για τις μουσικές που «επενδύουν» τη ζωγραφική του, ο ίδιος λέει, ότι θα μπορούσαν να είναι άλλοτε κομμάτια του Peetie Wheatstraw και του Charlie Parker, κι άλλοτε του Clifford Brown, του Blind Lemon, και του Guitar Slim. Πραγματικά συγκινητικά είναι κάποια κάδρα που αποτελούν εικονογραφήσεις των τραγουδιών του, και περιέχουν τους ιδιόγραφους στίχους στη μια σελίδα, κι ένα σχετικό σκίτσο από γραφίτη στην απέναντι σελίδα. Επίσης, πολύ δυνατή είναι μια τοιχογραφία, φτιαγμένη από τις καρτέλες με τις λέξεις – στίχους που φυλλομετρούσε ο Άλεν Γκίνσμπεργκ όταν γύριζαν με τον Μπομπ Ντύλαν το βιντεοκλίπ του κομματιού «Subterranean Homesick Blues».

Η έκθεση «Bob Dylan: Retrospectrum», εκτός από τους πίνακες και τα γλυπτά, περιέχει και πολλά βίντεο, φωτογραφικά στιγμιότυπα και σημειώσεις του Μπομπ Ντύλαν, ενός μεγάλου καλλιτέχνη που σαν ορμητικό ποτάμι φέρνει μαζί του ήχους και εικόνες μιας Αμερικής που κρατάει από τον Χένρι Ντέιβιντ Θορώ και τον Ουόλτ Ουίτμαν, τον Billy the kid και τον Ντοκ Χόλιντέι, τους χόμπος και τους εργατικούς αγώνες, τον Γούντι Γκάθρι και τη φολκ μουσική, τα μπλουζ, τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και τους αγώνες ενάντια στη φτώχια και τον ρατσισμό. Μια άλλη Αμερική, που βρίσκεται κρυμμένη πίσω από τις βιτρίνες των ακριβών ξενοδοχείων και των τουριστικών καζίνο.

Ειδήσεις σήμερα

Έκπληξη από Dylan με δεύτερο καινούργιο τραγούδι (Video)

Αρνείται να παραλάβει δημοσίως το Νόμπελ ο Μπομπ Ντίλαν – Ποιος θα τραγουδήσει στο δείπνο της Σουηδικής Ακαδημίας

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου: Το πρόγραμμα για το καλοκαίρι του 2021

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 23:06