search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 08:27
MENU CLOSE

Όσα γνωρίζουμε για την «αθηναϊκή» μετάλλαξη – Τι λένε οι ειδικοί, πού διαφωνεί ο Μαγιορκίνης (video)

18.05.2021 12:03
ERMOU

Ένα μεταλλαγμένο στέλεχος κορωνοϊού που εντοπίστηκε πρόσφατα στο κέντρο της Αθήνας, προκάλεσε ανησυχία στον κόσμο και τις υγειονομικές αρχές. Πρόκειται για τη μετάλλαξη B.1.1.318 (Variant E484K).

Διχογνωμία ωστόσο έχει προκύψει για το αν η συγκεκριμένη μετάλλαξη είναι σωστό να αποκαλείται «αθηναϊκή». Κι αυτό γιατί εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νιγηρία.

Θεοδωρίδου: Δεν μπορεί να πει κανείς ότι δεν ανησυχεί

Για το ζήτημα τοποθετήθηκε τη Δευτέρα και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Αναφερόμενη στην συγκεκριμένη μετάλλαξη κατά την ενημέρωση για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας, η κ. Θεοδωρίδου, εξέφρασε μια εύλογη ανησυχία, η οποία όπως τόνισε επικρατεί και για οποιαδήποτε μεταλλαγμένο στέλεχος παρουσιάζεται, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να είναι πολύ περιορισμένη.

«Σχετικά με την αθηναϊκή μετάλλαξη που υπάρχει στο κέντρο της Αθήνας, δεν μπορεί να πει κανείς ότι δεν ανησυχεί, καθώς και για ό,τι παραλλαγμένο παρουσιάζεται. Υπάρχουν, όμως, τα συστήματα ειδικής παρατήρησης και καταγραφής και ειδικοί γενετιστές και λοιμωξιολόγοι θα παρακολουθήσουν την εξέλιξη της και ας ελπίσουμε ότι θα είναι πολύ περιορισμένη», σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Θεοδωρίδου.

Σαρηγιάννης: Πολύ ανησυχητική η αθηναϊκή μετάλλαξη

Για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού μίλησε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη τη Δευτέρα (17/5) και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης τονίζοντας πως «η αθηναϊκή μετάλλαξη είναι πολύ ανησυχητική».

«Πρέπει να πάρουμε στοχευμένα μέτρα άμεσα» δήλωσε στον Real Fm 107,1 προτείνοντας στοχευμένο εμβολιασμό συγκεκριμένων κοινωνικο-οικονομικών ομάδων στην περιοχή όπου καταγράφονται τα κρούσματα της «αθηναϊκής» μετάλλαξης.

Ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός τέταρτου κύματος της πανδημίας τους επόμενους μήνες, “αν δεν προσέξουμε και δεν σταματήσουμε τώρα τη διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών”.

Παγώνη: «Η αθηναϊκή μετάλλαξη είναι όπως όλες»

Απαντήσεις για το τι είναι η «αθηναϊκή» μετάλλαξη του κορονοϊού που εντοπίστηκε στο κέντρο της Αθήνας έδωσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη. Αρχικά τόνισε ότι δεν είναι μία μετάλλαξη που πρέπει να ανησυχεί καθώς δεν είναι τόσο διαδεδομένη ακόμα: «το 10% που εμφανίστηκε είναι ποσοστό από τεστ σε συγκεκριμένη ομάδα που έγινε και όχι στον συνολικό πληθυσμό της χώρας» είπε χαρακτηριστικά.

«Η αθηναϊκή μετάλλαξη είναι όπως όλες. Όταν πρωτοβγαίνει ανησυχεί» ανέφερε και προσέθεσε: «Με τη μετάλλαξη ασχολείται εργαστηριακά η επιστημονική κοινότητα. Οι μέχρι τώρα μεταλλάξεις καλύπτονται από τα εμβόλια. Είναι το ίδιο ή λίγο περισσότερο μεταδοτική».

Αναλύοντας τη φύση της συγκεκριμένης μετάλλαξης είπε: «Είναι μία μίξη αφρικανικής και βραζιλιάνικης μετάλλαξης. Τα δεδομένα θα τα έχουμε σε λίγες ημέρες. Τα συμπτώματα είναι ακριβώς τα ίδια. Αυτό που πρέπει να δούμε είναι η μεταδοτικότητα».

Δημόπουλος: Το στέλεχος της μετάλλαξης αυξάνει τη μετάδοση του

Από την πλευρά του ο Αθανάσιος Δημόπουλος, μιλώντας στα ΣΚΑΙ, τόνισε ότι υπάρχουν μεταλλάξεις που δημιουργούνται στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα ένα στέλεχος που φαίνεται ότι αυξάνει τη μετάδοση του.

«Τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά έναντι όλων των μεταλλάξεων» είπε, αλλά επεσήμανε ότι θα πρέπει να προσέξουμε ώστε στο μέλλον να μη δούμε υπερμεταλλάξεις.

Λινού: «Δεν ξέρουμε αν καλύπτεται από τα εμβόλια»

«Υπάρχει αυτή η “αθηναϊκή” μετάλλαξη σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε. Αλλά δεν ξέρουμε αν υπάρχει μελέτη που να δείχνει ότι καλύπτεται από τα εμβόλια. Από ότι φαίνεται όμως, τα κομμάτια της μετάλλαξης, που συνιστούν αυτό το στέλεχος, αντιμετωπίζονται» είπε για το θέμα η Αθηνά Λινού.

Εξαδάκτυλος: «Δεν είναι σκόπιμο να την βαφτίσουμε»

Για το ίδιο θέμα ο Αθανάσιος Εξαδάχτυλος τόνισε ότι η «αθηναϊκή μετάλλαξη» εντοπίζεται κυρίως σε μετανάστες που ζουν στο κέντρο της Αθήνας. «Δεν είναι σκόπιμο να τη βαφτίσουμε» πρόσθεσε. «Και ειδικά να τη βαφτίσουμε με΄ένα τέτοιο όνομα αυτή την εποχή. Είναι μια παραλλαγή της αφρικανικής που εντοπίζεται στο κέντρο της Αθήνας, δεν φαίνεται να εξαπλώνεται» τόνισε

«Είναι μια μετάλλαξη από την Αφρική και όχι από την Αθήνα. Δεν είναι η μόνη μετάλλαξη. Πρέπει όμως να βρούμε αυτούς τους ανθρώπους που δεν έχουν ΑΜΚΑ και να τους εμβολιάσουμε» τόνισε ο ο καθηγητής πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης.

Μαγιορκίνης: «Δεν υπάρχει ούτε ελληνική ούτε αθηναϊκή μετάλλαξη»

Από τη μεριά του ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης δήλωσε ότι «Δεν υπάρχει ούτε ελληνική ούτε αθηναϊκή μετάλλαξη».

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ σημείωσε ότι «το βάπτισμα της αθηναϊκής μετάλλαξης αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία», καθώς οι μεταλλάξεις παίρνουν το όνομά τους κυρίως από το πρώτο μέρος που απομονώθηκαν και η συγκεκριμένη απομονώθηκε στη Νιγηρία και μάλιστα πριν από τον Φεβρουάριο. «Δεν υπάρχει ελληνική μετάλλαξη και δεν θα υιοθετηθεί από την επιστημονική μετάλλαξη».

Πρόσθεσε δε ότι η συγκεκριμένη μετάλλαξη έχει τεθεί υπό μελέτη, «γιατί βλέπουμε ότι αυξάνεται η συχνότητά της, δηλαδή βλέπουμε περισσότερα κρούσματα από ότι συνήθως, ωστόσο αυτό το έχουμε δει και με άλλες μεταλλάξεις. Αυτό που συνήθως συμβαίνει είναι ότι αποδεικνύεται αυξημένη μετάδοση. Για παράδειγμα, η νοτιοαφρικάνικη ενώ στην αρχή φαινόταν ότι ήταν έτσι, δεν το είδαμε. Δεν έχει δημιουργήσει ιδιαίτερο πρόβλημα, ενώ έχει μπει σε πολλές χώρες». 

Όπως είπε, τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί από τη μετάλλαξη αυτή είναι περίπου 1.000, ωστόσο δεν είναι τυχαία η δειγματοληψία, αλλά στοχευμένη σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Ειδήσεις σήμερα

Παγώνη: Ρίσκο το ένα self test αντί για δύο στα σχολεία (Video)

Πανελλαδικές 2021: Με SMS θα μάθουν οι υποψήφιοι τους βαθμούς και τη σχολή εισαγωγής

Προβληματισμός στο Μαξίμου για τις συνέπειες της ελευθερίας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 08:22