search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 15:26
MENU CLOSE

Ποιος είναι ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο – Η επική του ατάκα για τον κορωνοϊό: «Τον σκοτώνει η βότκα»

24.05.2021 17:19
lukashenko-new-01

Πολλοί τον έχουν χαρακτηρίσει ως τον «τελευταίο δικτάτορα» της Ευρώπης. Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο είναι από τις 20 Ιουλίου του 1994 ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, και παραμένει μέχρι και σήμερα. Ο ίδιος λέει ότι είναι ο «άνθρωπος του λαού» ενώ οι πολίτες της χώρας του τον αποκαλούν «πατέρα». Τα ποσοστά που παίρνει σε κάθε εκλογική αναμέτρηση αγγίζουν το 70%.


Τα παιδικά του χρόνια δεν ήταν καλά αφού όπου πήγαινε παντού τον χλεύαζαν και τον κοροίδευαν. Ζούσε την απόρριψη και τη χλεύη. Σπούδασε στη Γεωργία, υπηρέτησε στην πρώτη γραμμή του στρατού, στα σύνορα και μετά απορροφήθηκε στον στρατό της Σοβιετικής Ένωσης. Παράλληλα, άρχισε την πολιτική του δραστηριότητα, στο Μινσκ.


Το 1982, έφυγε από τον στρατό και έγινε διευθυντής σε φάρμα-κολεκτίβα. Οκτώ χρόνια μετά εξελέγη βουλευτής στο Ανώτατο Συμβούλιο της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας. Όταν κατέρρεε η Σοβιετική Ένωση και τέθηκε θέμα ανεξαρτησίας της Λευκορωσίας ήταν ο μόνος στο κοινοβούλιο που ‘χε ψηφίσει κατά.

Ο Λουκασένκο από παλιά είχε ήδη χτίσει τη φήμη του πολέμιου της διαφθοράς, και όταν έγινε πρόεδρος της σχετικής επιτροπής είχε ήδη έτοιμο το φάκελο με τις κατηγορίες για διαφθορά, εναντίον 70 ανώτατων κυβερνητικών αξιωματούχων. Στη λίστα ήταν ο Πρόεδρος του Ανώτατου Σοβιέτ, Στάνισλαβ Σούσκεβιτς και ο πρωθυπουργός Βιάτσεσλαβ Κέμπιτς.


Την πρώτη μέρα που ανέαβε Πρόεδρος στο διάγγελμα του στο Λαό της Λευκορωσίας είχε αναφέρει: «κοιτάξτε έξω από το παράθυρο. Βλέπετε να ‘χει τοποθετηθεί φράκτης έξω από το παλάτι; Βλέπετε κάποιον φρουρό; Αυτή η χώρα είναι ασφαλής για όλους»

Πολλοί τον κατηγορούν ότι είναι δικτάτορας και ότι έχει στενές σχέσεις με τον Βλάντιμιρ Πούτιν. Ο ίδιος σε συνέντευξη του στο Reuters είχε πει: «Δεν καταλαβαίνω πραγματικά τι είναι δικτάτορας. Από την άλλη, κάποιες φορές με ζηλεύω. Είμαι ο τελευταίος δικτάτορας της Ευρώπης. Και δεν υπάρχουν άλλοι, πουθενά στον κόσμο»
Πάντως ο Λουκασένκο κατά καιρούς, έχει αναφερθεί με τα καλύτερα λόγια για τον Χίτλερ και έχει κάνει αντισημιτικά σχόλια.

Όταν οι ηγέτες της Ευρωπαικής Ένωσης τον είχαν προειδοποιήσει να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα, εκείνος επιτέθηκε στον εκπρόσωπο της Γερμανίας, λέγοντας «καλύτερα να είμαι δικτάτορας, παρά να είμαι γκέι» Μια άλλη δήλωση που είχε ξεσηκώσει θύελλα ήταν όταν αναφέρθηκε στις λεσβίες. Είχε πει τότε: «Αν μια γυναίκα είναι λεσβία, φταίει ο άνδρας της».


Πανίσχυρος πλέον έχει διαλύσει το κοινοβούλιο της χώρας του και έχει δημιουργήσει ένα μικρό συμβούλιο από έμπιστους του που κυβερνάνε τη χώρα. Ο ίδιος δηλώνει «ορθόδοξος άθεος». Είναι ακόμη (τυπικά) παντρεμένος με τον πρώτο του έρωτα και έχει δυο γιους. Έχει ακόμη άλλον έναν γιο που απέκτησε μαζί με την προσωπική του ιατρό. Από τότε που ο Αλεξάντερ εξελέγη πρόεδρος η σύζυγος του Γκαλίνα ζει σε άλλο σπίτι.


Η ατάκα του που έχει αφήσει ιστορία όμως είναι όταν αναφέρθηκε στον κορωνοϊό. Είχε πει πως το κρύο και η βότκα είναι τα καλύτερα φάρμακα και τον σκοτώνουν. Συγκεκριμένα είχε αφήσει τους πάντες με το στόμα ανοιχτό όταν φουσκωμένος σαν γάλος είχε πει: «Το κρύο που ‘χει στα γήπεδα του ice hockey είναι η πραγματική θεραπεία για τον Covid-19. Εδώ που είμαστε είναι σαν να ‘χουμε μπει σε καταψύκτη. Είναι το καλύτερο πράγμα για την υγεία. Ο αθλητισμός, ειδικά στον πάγο, είναι το καλύτερο φάρμακο. Με τη βοήθεια του Θεού, τη σάουνα αφού η ζέστη σκοτώνει τον ιό και τη βότκα, δεν κολλάς τίποτα. Αυτές είναι οι καλύτερες θεραπείες. Tα τρακτέρ γιατρεύουν τους πάντες. Τα χωράφια γιατρεύουν τους πάντες».

Ειδήσεις σήμερα

Ποιες κυρώσεις εξετάζει η ΕΕ για την αεροπειρατεία της Λευκορωσίας – Πράκτορες της KGB στο αεροσκάφος, λέει ο CEO της Ryanair

Προκαλεί η Τουρκία: Νέες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο προαναγγέλλει ο υπουργός Ενέργειας

Έλληνες Εφοπλιστές: Καταδικάζουν τις δηλώσεις Λασκαρίδη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 15:15