search
ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 17:58
MENU CLOSE

Έκρηξη Τσίπρα για την αναφορά Μητσοτάκη στο «σκοτεινό διάλειμμα του 2015» και για τη βάση εισαγωγής

28.05.2021 12:18
tsipras

Παρέμβαση σε υψηλούς τόνους πραγματοποίησε νωρίς το πρωί της Παρασκευής στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της συζήτησης επίκαιρων ερωτήσεων εγκαλώντας τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για το γεγονός ότι για τρίτη συνεχόμενη φορά αρνήθηκε να απαντήσει την επίκαιρη ερώτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την βάση εισαγωγής στα ΑΕΙ και τη μείωση των εισακτέων από τη φετινή χρονιά. 

Σε υψηλούς τόνους τοποθετήθηκε και για την χθεσινή αναφορά του πρωθυπουργού στο 2015, περί «σκοτεινού διαλλείματος», στο πλαίσιο της εκδήλωσης για τα 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ παρουσία ευρωπαίων αξιωματούχων.

Ειδικότερα ως προς το θέμα της βάσης εισαγωγής ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε η κυβέρνηση να πάρει πίσω αυτή την ρύθμιση «στο όνομα της ηρεμίας των 100.000 οικογενειών» και στο όνομα της προοπτικής των νέων που είναι το μέλλον αυτού του τόπου. Κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι πέρασε τη βάση εισαγωγής για την μείωση εισακτέων κατά περίπου 30.000 σε μια δύσκολη εκπαιδευτικά χρονιά, την χρονιά της πανδημικής κρίσης που οι μαθητές δεν είχαν τη δυνατότητα να κάνουν δια ζώσης μαθήματα και του καταλόγισε πολιτική δειλία για το γεγονός ότι δεν ήρθε στη Βουλή για τρίτη φορά να απαντήσει.

Του επιτέθηκε λέγοντας ότι είναι πρωτοφανής στα χρονικά η μείωση των εισακτέων κατά 1/3 καθώς και ότι «γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του 100.000 οικογένειες» τις οποίες αφορά αυτό το ζήτημα και αγωνιούν.

Τον κατηγόρησε επίσης ότι εφαρμόζει την αλλαγή στο σύστημα εισαγωγής την ίδια χρονιά που ψηφίστηκε χωρίς να δώσει χρόνο προσαρμογής στους μαθητές και τις οικογένειές τους, για να κάνουν «χρυσές δουλειές» οι ιδιοκτήτες των κολεγίων.

«Ο Μωυσής μας προέκυψε Ηρώδης» είπε ειρωνικά κατηγορώντας τον πρωθυπουργό για μία ακόμη φορά ότι στοχοποιεί τη νέα γενιά.

Δεν είναι τυχαία αυτά που γίνονται είπε και προς επίρρωσιν επικαλέστηκε δύο τροπολογίες που πέρασε η κυβέρνηση τον περασμένο χειμώνα, «στα μουλωχτά» όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας η μία για την εξίσωση των πτυχίων των κολεγίων με αυτά των ΑΕΙ και η άλλη για την ένταξη στα μητρώα των Τεχνικών επιμελητηρίων του πτυχιούχων των κολεγίων.

Σε σχέση με την χθεσινή τοποθέτηση του πρωθυπουργού, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ «εξερράγη» ουσιαστικά από το βήμα της Βουλής και σε έντονο ύφος του καταλόγισε θράσος καθώς όπως τόνισε «σε μια εκδήλωση με ιδιαίτερο βάρος, θεσμικό και διεθνές, μπροστά σε ευρωπαίους αξιωματούχους» ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε «όχι ως πρωθυπουργός εν ονόματι όλων των Ελλήνων αλλά ως κομματάρχης σε επαρχιακό καφενείο».

«Και είχε» συνέχισε «και το μεγάλο θράσος να μιλήσει και για σκοτεινό διάλειμμα αναφερόμενος στη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2015 – 2019, την κυβέρνηση που κράτησε τη χώρα στο ευρώ παρά τους εκβιασμούς, την κυβέρνηση που αναβάθμισε το κύρος της χώρας, την ονομάτισε ως σκοτεινό διάλλειμα».  «Αλήθεια;» διερωτήθηκε, απατώντας με «καταιγισμό» των όσων πέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ:

«Είναι σκοτεινό διάλειμμα η διάσωση της χώρας από τη χρεοκοπία στην οποία η δική σας παράταξη μας οδήγησε και είναι σκοτεινό διάλειμμα η έξοδος από τα μνημόνια, η ρύθμιση του χρέους που μας κρατάει σε αυτή την κρίση σήμερα με το κεφάλι έξω απ’ το νερό, είναι σκοτεινό διάλειμμα τα 12 συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης; Η μείωση της ανεργίας κατά 10%; Είναι σκοτεινό διάλειμμα τα 37 δις ευρώ που βρήκε στα δημόσια ταμεία, το μαξιλάρι στο οποίο  σήμερα κοιμάται ήσυχος μπροστά σε αυτή την πρωτοφανή κρίση; Τα χρήματα, αυτά που ανήκουν στον ελληνικό λαό βεβαίως αλλά με την χρηστή διαχείριση τ δική μας είναι εκεί για να προστατεύουν την εθνική οικονομία, είναι σκοτεινό διάλειμμα όλα αυτά»;

Ανακεφαλαιώνοντας σημείωσε ότι δείχνει «θρασύτητα» η χθεσινή του τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, και «δειλία η σημερινή του απουσία από το κοινοβούλιο».

Εγκάλεσε δε τον πρωθυπουργό για το ότι έκανε μια τέτοια διχαστική και απαξιωτική χαρακτηρίζοντας «λαϊκιστές», «φασίστες και «ακραίους» αυτούς που έδωσαν τη μάχη τότε. Σε μια στιγμή που:

το Συνταγματικό δικαστήριο της Καρλσρούης στη Γερμανία εγκάλεσε τη γερμανική κυβέρνηση και τον πρώην υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε για τη στρατηγική τους στη διαπραγμάτευση με την Ελλάδα το 2015 και τους εκβιασμούς προς τη χώρας μας

Σε μια μέρα που ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Σασόλι στην ίδια εκδήλωση «μίλησε με απολογητικό λόγο εκ μέρους της ευρωπαϊκής οικογένειας» και είπε ότι «ήταν λάθος η στάση της Ευρώπης απέναντι στην Ελλάδα ότι ήταν λάθος τα μνημόνια του ρεβανσισμού και του εκβιασμού».  

Αυτά δείχνουν, είπε, ότι ο κ.Μητσοτάκης «δεν είναι μόνο θρασύδειλος αλλά και αμετανόητος» απέναντι σε όλους αυτούς που έλεγαν «βάστα Σοιμπλε» όταν η ελληνική κυβέρνηση έδινε τη μάχη.

Τέλος, αναφέρθηκε για μια ακόμη φορά στη στάση του Κ. Μητσοτάκη απέναντι στο Μακεδονικό καλώντας τον να κοιταχθεί στον καθρέφτη: «Ποιος μιλάει για δημαγωγία αυτός που ντύθηκε μακεδονομάχος και δίχασε τον ελληνικό λαό. Τώρα τιμά την συμφωνία και αυτό στα κρυφά το πράττει γιατί όταν έρχεται εδώ ο πρωθυπουργός της Β. Μακεδονίας δεν τολμά να αναφέρει ούτε το όνομα» ενώ εδώ και 6 μήνες δεν φέρνει τα μνημόνια συνεργασίας στη Βουλή.

«Ψηφίζουν νομοσχέδια και δε μπορούν να τα εφαρμόσουν»

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο σημερινό πρωτοσέλιδο των ΝΕΩΝ σχετικά με την ρύθμιση για την πανεπιστημιακή αστυνομία, το οποίο κατά το σχετικό δημοσίευμα η κυβέρνηση «παγώνει». 

«Διάβασα στην εφημερίδα της κυβερνήσεως», δηλαδή «στα ΝΕΑ του κ. Μαρινάκη» ότι «παίρνει πίσω η κυβέρνηση την εφαρμογή του νόμου που ψήφισε, σε συγκρουσιακό κλίμα στη Βουλή και στους δρόμους, για την ίδρυση αστυνομικών τμημάτων μέσα στα πανεπιστήμια. Και αναρωτιέμαι, πόσο αστείοι είναι τελικά;».

«Έρχεται και μας λέει ότι θα βάλει τη Δημοκρατία στα πανεπιστήμια – τι έγινε τελικά γιατί δεν την βάζει τη δημοκρατία, όχι την αστυνομία, έτσι μας έλεγε – και τώρα έρχονται να το πάρουνε πίσω.

Είναι πραγματικά αστείο αυτό που γίνεται. Για λόγους μόνο επικοινωνίας για να υπερασπιστείτε ιδεοληψίες, για να χαϊδέψετε το συντηρητικό σας ακροατήριο, ψηφίζετε νόμους τους οποίους δεν μπορείτε να εφαρμόσετε».

Ειδήσεις σήμερα

Αυξήση κατώτατου μισθού: Άντε και καλό… 2023!

Παραιτήθηκε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Παναγιώτης Σταμπουλίδης

ΟΠΕΚΑ: Σήμερα η καταβολή 13 επιδομάτων και παροχών – Ολοκληρώνεται και η πληρωμή των συντάξεων

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 17:58