search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 12:26
MENU CLOSE

Πώς θα επηρεάσουν οι αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες ακινήτων τον ΕΝΦΙΑ το 2022

04.06.2021 12:36
akinita_new

Η νέα αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξίων των ακινήτων, οι οποίες θα τεθούν σε ισχύ από 1η Ιανουαρίου του 2022, αναμένεται να ανακοινωθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Οι αλλαγές στις αντικειμενικές δεν θα επηρεάσουν τον φετινό ΕΝΦΙΑ, καθώς με τις νέες τιμές θα υπολογιστεί ο φόρος του επόμενου έτους.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, τόνισε ότι με τις αλλαγές θα καλυφθεί το 98% του πληθυσμού με 13.808 ζώνες. Ο ΕΝΦΙΑ συνολικά δεν θα είναι υψηλότερος σε σχέση με φέτος «αλλά θα είναι κοινωνικά δικαιότερος».

Από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξίων προκύπτουν 165 επεκτάσεις υφιστάμενων ζωνών όπου οι τιμές αναμενόταν να αυξηθούν σημαντικά. Επίσης εντάσσονται στο σύστημα Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξιών Ακινήτων 3.478 περιοχές που σήμερα βρίσκονται εκτός του συστήματος, με αποτέλεσμα να προκύπτει πολύ χαμηλός φόρος για την ακίνητη περιουσία.

Σε τέτοιες περιοχές-«φιλέτα» οι νέες τιμές ζώνης θα εκτινάξουν στα ύψη από 1ης Ιανουαρίου το κόστος μεταβίβασης, γονικών παροχών, δωρεών και κληρονομιών.

Για παράδειγμα, περιοχές που εντάσσονται στο αντικειμενικό σύστημα και οι τιμές και τα κόστη της εφορίας αναμένεται να πολλαπλασιαστούν, είναι στην στην Αττική οι παράλιες περιοχές έως τα Λεγρενά και το Σούνιο, Χάρακας, Δασκαλειό, Κακιά Θάλασσα, Λιμανάκια Κερατέας κ.ά, στο Αιγαίο εκτάσεις σε Μύκονο, Σαντορίνη, Τήνο, Σίφνο, Χίο, Σάμο, Κάλυμνο, Κω και Ρόδο, στο νομό Θεσσαλονίκης ο Λαγκαδάς.

Οι αντικειμενικές αξίες θα επικαιροποιηθούν σε όλες τις άλλες περιοχές με στόχο να προσεγγίσουν τις εμπορικές τιμές. Η ευθυγράμμιση των τιμών αγοράς με αυτές της εφορίας μπορεί να φέρει σημαντικές αυξήσεις, ιδιαίτερα στα νεόδμητα σε ορισμένες περιοχές, αλλά και μειώσεις για παλαιότερα ακίνητα σε άλλες περιοχές.

«Από τις 165 νέες εντάξεις, στις 133 ζώνες θα υπάρξει σημαντική αύξηση κατά 40%. Στις 3.478 νέες ζώνες, θα έχουμε και αύξηση τιμής, αλλά στις περισσότερες θα υπάρχει μείωση» εκτίμησε ο κ. Σταϊκούρας μιλώντας χθες στον ΣΚΑΪ 100,3.

Όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, αύξηση ή μείωση της τιμής ζώνης δεν σημαίνει αυτόματα και αύξηση ή μείωση του αντίστοιχου ΕΝΦΙΑ, διότι ο φόρος υπολογίζεται με συντελεστές οι οποίοι επιβάλλονται σε ένα εύρος αντικειμενικής αξίας.

Ταυτόχρονα θα επιταχυνθεί η διαδικασία εκκαθάρισης του ΕΝΦΙΑ, ώστε τον προσεχή Μάρτιο να έχουν εκδοθεί τα νέα εκκαθαριστικά. Ο φόρος θα μπορεί να πληρωθεί σε περισσότερες από 5 δόσεις που «θα μπορούσαν να φτάσουν μέχρι τον Δεκέμβριο», δηλαδή να φτάσουν τις εννέα ή δέκα δόσεις.

Στόχος της κυβέρνησης είναι οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ να είναι δημοσιονομικά ουδέτερες. «Οι ζώνες των νέων αντικειμενικών αξιών θα καλύψουν περιοχές, στις οποίες υπήρχε υποφορολόγηση. Έτσι, θα δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος ώστε να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ περισσότερο στη μεσαία τάξη», είπε ο κ. Σταϊκούρας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης του ΕΝΦΙΑ του 2022 κατά 8%.

Παράλληλα το 2022 η κυβέρνηση θα εξετάσει και το ενδεχόμενο κατάργησης του συμπληρωματικού φόρου ακινήτων. Υπενθυμίζεται ότι ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ που βεβαιώθηκε το 2020 ανήλθε σε 631,38 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 352,52 εκατ. ευρώ πληρώνουν τα φυσικά πρόσωπα και 272,38 εκατ. ευρώ οι επιχειρήσεις.

«Φωτιά» σε 20 φόρους από τις νέες αντικειμενικές αξίες – Ποιοι επηρεάζονται

Έρευνα: Ποιοι είναι οι 10 πιο ελκυστικοί εργοδότες στην Ελλάδα το 2021 – Στις πρώτες θέσεις Παπαστράτος και Aegean

Έκθεση Κομισιόν: Ανατροπή με ΕΝΦΙΑ – Από Μάρτιο οι πληρωμές

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 12:26