search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:55
MENU CLOSE

Άνοια: Ποια πάθηση τριπλασιάζει τον κίνδυνο

08.06.2021 08:54
anoia-new

Το πιο ύπουλο χαρακτηριστικό της άνοιας είναι ότι τα συμπτώματα που προκαλεί είναι δύσκολο να αναγνωριστούν αρχικά.

Και σύμφωνα με μια νέα μελέτη, υπάρχει μια υποκείμενη κατάσταση υγείας που κρούει καμπανάκι, διότι αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας αργότερα στη ζωή κατά έξι φορές!

Το να έχετε διαβήτη τύπου 1 σας κάνει έξι φορές πιο πιθανό να αναπτύξετε άνοια αργότερα στη ζωή

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neurology έδειξε ότι εκείνοι με διαβήτη τύπου 1 έχουν έξι φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές είπαν ότι όσοι ασθενείς νοσηλεύθηκαν για μείζονα γλυκαιμικά συμβάντα που προκλήθηκαν από διαβήτη, ήταν πιο επιρρεπείς στην εκδήλωση άνοιας.

«Για άτομα με διαβήτη, τόσο τα υψηλά όσο και τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, που πρέπει ν αποφεύγονται», δήλωσε η δρ. Rachel Whitmer, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής Davis του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια. «Ωστόσο, όταν συμβαίνουν, μπορούν να οδηγήσουν σε κώμα, αυξημένη νοσηλεία, ακόμη και θάνατο«.

Άνοια: Αν έχετε νοσηλευτεί τόσο για υψηλά όσο και για χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας, έχετε 6 φορές αυξημένο κίνδυνο

Οι ερευνητές εξέτασαν 2.821 άτομα με μέσο όρο ηλικίας 56 έτη, τα οποία είχαν διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 1. Σημείωσαν ξεχωριστά όσους είχαν υποστεί σοβαρό γλυκαιμικό επεισόδιο (είτε υπογλυκαιμία, είτε υπεργλυκαιμία, ή και τα δύο). Στη συνέχεια, παρακολούθησαν τους ασθενείς για επτά χρόνια κατά μέσο όρο, προκειμένου να προσδιορίσουν πόσοι εξ αυτών είχαν διαγνωστεί με άνοια. Εντόπισαν 153 περιπτώσεις διαβητικών που ανέπτυξαν άνοια μέχρι το τέλος της μελέτης.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι:

-Οι ασθενείς που παρουσίασαν ένα σημαντικό υπογλυκαιμικό συμβάν είδαν τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας να αυξάνεται κατά 75%

-Εκείνοι που παρουσίασαν σοβαρή υπεργλυκαιμία είδαν τον κίνδυνο αυτό να διπλασιάζεται

-Όσοι είχαν βιώσει και τα δύο (και υπογλυκαιμικό και υπεργλυκαιμικό σοβαρό συμβάν) είχαν έξι φορές περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με άνοια

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι τα σοβαρά γλυκαιμικά επεισόδια μπορεί να έχουν μακροπρόθεσμες συνέπειες στην υγεία του εγκεφάλου. Είναι ένας επιπλέον λόγος ώστε τα άτομα με διαβήτη να αποφεύγουν σοβαρά γλυκαιμικά επεισόδια καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους», είπε η δρ. Whitmer.

Ο διαβήτης μπορεί να επηρεάσει την ροή του αίματος στον εγκέφαλο, καθιστώντας τον παράγοντα κινδύνου για άνοια

Ο διαβήτης τύπου 1 είναι μια χρόνια κατάσταση στην οποία το πάγκρεας παράγει λίγη ή καθόλου ινσουλίνη. Αυτή είναι η ορμόνη που απαιτείται για να επιτρέψει στα σάκχαρα να εισέλθουν στα κύτταρα και να τους δώσει ενέργεια.

Σε αντίθεση με τον διαβήτη τύπου 2, ο οποίος συχνά συνδέεται με την παχυσαρκία και την ανθυγιεινή διατροφή, ο διαβήτης τύπου 1 συνδέεται συχνότερα με γενετική προδιάθεση, ή με συγκεκριμένους ιούς και συνήθως αναπτύσσεται στην παιδική ηλικία, ή κατά την πρώιμη εφηβεία.

Λόγω της βλάβης που μπορεί να προκαλέσει στα αιμοφόρα αγγεία, ο διαβήτης θεωρείται παράγοντας κινδύνου για αγγειακή άνοια. Αυτός ο τύπος άνοιας συμβαίνει λόγω εγκεφαλικής βλάβης που συχνά προκαλείται από μειωμένη ή αποκλεισμένη ροή αίματος στον εγκέφαλο.

Η προληπτική φροντίδα είναι σημαντική για την μείωση του κινδύνου άνοιας που προκαλείται από διαβήτη

Οι συγγραφείς της νέας μελέτης επισημαίνουν ότι ένας από τους σημαντικότερους περιορισμούς της ήταν η διάγνωση άνοιας από γιατρό. Αυτό σημαίνει ότι ο πραγματικός αριθμός εκείνων που ανέπτυξαν άνοια είναι πιθανώς υψηλότερος από ό,τι υποδεικνύουν τα αποτελέσματα.

Ωστόσο, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η συσχέτιση μεταξύ της άνοιας και των σοβαρών γλυκαιμικών επεισοδίων δείχνει πόσο σημαντικό είναι για όποιον είναι διαβητικός να διαχειρίζεται σωστά την κατάστασή του.

Πηγή: iatropedia

Photo by Pixabay

Καρδιά: Τα έντεκα «σημάδια» που δείχνουν πρόβλημα

Σεξ: Οι απαράβατοι «πριν και μετά» κανόνες

Δυσκολεύεσαι να σηκωθείς απ’ το κρεβάτι το πρωί; Ίσως πάσχεις από δυσανία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:54