search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 13:15
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Πτωχεύσεις και πλειστηριασμοί για τους πολλούς, χαριστικές ρυθμίσεις για τα χρέη Μητσοτάκη και ΝΔ

08.06.2021 11:26
tsipras_mitsotakis_new

Στη Βουλή επιχειρεί να φέρει ο Αλέξης Τσίπρας τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το θέμα των χρεών της ΝΔ και της αύξησης των δανειακών της υποχρεώσεων επί της προεδρίας του.

Από την Κουμουνδούρου, επί της ουσίας συσχετίζουν τις πολιτικές της κυβέρνησης για τις τράπεζες, με τα χρέη της, κατηγορώντας ουσιαστικά τον πρωθυπουργό ότι εξασφαλίζει εύνοια και χαριστικές ρυθμίσεις για τα κομματικά χρέη με αντάλλαγμα τον νέο πτωχευτικό κώδικα, δια του οποίου πτωχεύουν πλέον και τα φυσικά πρόσωπα, χωρίς «δεύτερη ευκαιρία», και την ασυλία των τραπεζικών στελεχών. Ως εκ τούτου χαρακτηρίζουν τον πρωθυπουργό ως «στρατηγικό κακοπληρωτή», κοινώς «μπαταχτσή».

Ειδικότερα, επισημαίνουν κατακόρυφη αύξηση των χρεών της ΝΔ επί προεδρίας Μητσοτάκη καθώς, με βάση τους ισολογισμούς των κομμάτων προκύπτει ότι  «ο κ. Μητσοτάκης αυξάνει κάθε χρόνο κατά τουλάχιστον 30 εκατ. ευρώ τα χρέη της ΝΔ σε τράπεζες. Μέσα σε 4 χρόνια προεδρίας του τα χρέη της ΝΔ στις τράπεζες έχουν αυξηθεί κατά 118 εκατ. ευρώ, αγγίζοντας συνολικά τα 343 εκατ. Ευρώ».

Πρόκειται, αναφέρουν αρμόδιες κομματικές πηγές, για το 1/3 των συνολικών χρεών της ΝΔ με τα 2/3 να αντιστοιχούν στο χρέος που δημιουργήθηκε από όλους τους προηγούμενους προέδρους μαζί κατά τα 42 χρόνια ζωής του κόμματος.

Τα ερωτήματα που θέτουν και θέτει και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας στην ερώτηση του και υπονοούν κάποιας μορφής ευνοϊκή μεταχείριση από τις τράπεζες είναι τα εξής:

1. Η αύξηση των χρεών της ΝΔ στις τράπεζες κατά σχεδόν 30 εκατ. ευρώ κατ’ έτος και συγκεκριμένα κατά 34 εκατ. ευρώ το 2020 οφείλεται σε νέα δανειακή σύμβαση που έχει συνάψει το κόμμα του, σε ενδεχόμενη νέα ευνοϊκή ρύθμιση ή σε αδυναμία αποπληρωμής των υφιστάμενων χρεών; 

2. Αν ισχύει το δεύτερο, πώς σκοπεύει να αποπληρώσει τα χρέη, δεδομένου ότι πλέον το χρέος είναι τόσο μεγάλο που κάθε χρόνο θα διογκώνεται με γεωμετρική πρόοδο από τα τοκοχρεολύσια;

3. Γιατί δεν δίνει στη δημοσιότητα τις δανειακές συμβάσεις και τις ρυθμίσεις αυτών που έχει συνάψει με τις τράπεζες, για να μάθουν οι πολίτες πότε ακριβώς θα αποπληρωθούν τα χρέη της ΝΔ, ώστε να μην επιβαρύνουν τους ίδιους τους φορολογούμενους; Τι έχει να κρύψει;

Κατόπιν αυτών σημειώνουν ότι οι τράπεζες κανονικά μπορούν να κάνουν απαιτητές τις οφειλές της ΝΔ ανά πάσα στιγμή, κάτι που δεν φαίνεται να συμβαίνει και σύμφωνα με την Κουμουνδούρου έχει την εξήγησή του στο ότι η κυβέρνηση νομοθετεί για τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και για τις τράπεζες.

Κάτι που σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι φανερό:

·       στο νέο πτωχευτικό που τίθεται σε εφαρμογή. «Την ώρα που η ΝΔ χρωστά 342 εκατ. ευρώ θέτει πλέον σε εφαρμογή το νέο πτωχευτικό κώδικα, που καταργεί για πρώτη φορά την προστασία της πρώτης κατοικίας και οδηγεί σε αθρόες πτωχεύσεις όχι μόνο επαγγελματιών, εργαζομένων και εμπόρων, αλλά ακόμα και φυσικών προσώπων, βγάζοντας στο σφυρί το σύνολο της περιουσίας τους προς όφελος των τραπεζών» επισημαίνουν.

·       στο ακαταδίωκτο των τραπεζικών στελεχών για θαλασσοδάνεια, καθώς «πλέον για να παρέμβει εισαγγελέας δεν μπορεί να το πράξει αυταπάγγελτα αλλά πρέπει οι ίδιοι οι τραπεζίτες να υποβάλλουν έγκληση στους… εαυτούς τους».

·       στο εργασιακό νομοσχέδιο, καθώς εξυπηρετούνται σε μεγάλο βαθμό οι τράπεζες που αποτελούν από τους μεγαλύτερους εργοδότες της χώρας, όπου πάγια πρακτική τους είναι η μη καταβολή υπερωριών στους τραπεζικούς υπαλλήλους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν σηκώνει τους τόνους στο θέμα αυτό προκειμένου να πλήξει όχι μόνο τη ΝΔ αλλά και τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη προσωπικά αμφισβητώντας την δυνατότητα του να διαχειριστεί την οικονομία της χώρας, όταν δεν μπορεί να εξυγιάνει τα οικονομικά του κόμματός του και «φεσώνει» τις τράπεζες και χρεώνοντάς του σχέσεις βαθιάς διαπλοκής, στην οποία στηρίζει την κυριαρχία του.

Διαβάστε επίσης:

Στα ύψη το καλάθι της νοικοκυράς – Σε τι ποσοστό έχουν φτάσει οι αυξήσεις

Τσίπρας: Κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στον Μητσοτάκη για το χρέος της ΝΔ

ΝΔ για δίωξη Αγγελή: Ο ΣΥΡΙΖΑ… παρεμβαίνει στη δικαιοσύνη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 13:15