search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 21:41
MENU CLOSE

Ραγδαίες ανατροπές στα εργασιακά και το ασφαλιστικό των νέων – Αύριο η απεργιακή κινητοποίηση της ΓΣΕΕ

09.06.2021 07:00
ergazomenos_estiasi_new

Η αυριανή απεργιακή κινητοποίηση της ΓΣΕΕ για το εργασιακό νομοσχέδιο, στην οποία θα πάρουν μέρος η ΑΔΕΔΥ , η ΠΝΟ, και τα εργατικά κέντρα της Αθήνας και του Πειραιά, έχει θορυβήσει στελέχη του κόμματος της ΝΔ τα οποία θεωρούν ότι η κυβέρνηση τρέχει να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις χωρίς να υπολογίζει το κοινωνικό κόστος που υπάρχει, ιδιαίτερα μετά από μια μακρά περίοδο καραντίνας.

Οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος -ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα- εισπράττουν την δυσφορία του κόσμου για το εργασιακό αφού ιδιαίτερα το θέμα που έχει να κάνει με την κατάργηση του οκταώρου και την πληρωμή των υπερωριών με ρεπό έχει φέρει μεγάλη αναταραχή στο χώρο των εργαζομένων.

Με δεδομένο μάλιστα ότι το Μέγαρο Μαξίμου έχει αποφασίσει τους επόμενους δύο μήνες να κλείσει όλα τα θέματα που είχε σε εκκρεμότητα φέρνοντας στην Βουλή όλα τα νομοσχέδια φοβούνται ότι θα υπάρξουν σοβαρές αντιδράσεις στην κοινωνία η οποία εμφανίζεται να μην έχει πλέον μεγάλες αντοχές.

Η βιασύνη του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει προφανώς να κάνει με τα χρήματα που θα μπουν στο ταμείο Ανάκαμψης αφού η κυβέρνηση έχει συνδέσει την ροή των χρημάτων με τις μεταρρυθμίσεις που έχει δεσμευθεί να κάνει.

Έτσι μετά το εργασιακό αναμένεται να προσχωρήσει η νομοθετική πρωτοβουλία που επιφέρει αλλαγές στην επικουρική ασφάλιση των νέων. Ο πυρήνας της αφορά στους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας και θα προβλέπει τη δημιουργία ενός «ατομικού κουμπαρά» μετά την 1η Ιανουαρίου του 2022, με στόχο την εξασφάλιση υψηλότερης επικουρικής σύνταξης.

Επιπλέον θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την διασφάλιση των υφιστάμενων επικουρικών και κύριων συντάξεων.

Το νομοσχέδιο αυτό, για το οποίο επίσης ακονίζουν τα “μαχαίρια” τους τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τίθεται άμεσα σε διαβούλευση και αναμένεται να πάρει το δρόμο προς τη Βουλή ως τα μέσα Ιουλίου, προκειμένου να ψηφιστεί πριν από το κλείσιμο της Βουλής για τις θερινές διακοπές, στις 6 Αυγούστου.

Μετά τις 15 Ιουλίου αναμένεται να κατατεθεί και το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, το οποίο θα περιλαμβάνει την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, και το οποίο επίσης αναμένεται να αποτελέσει πεδίο πολιτικής σύγκρουσης της Κυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Σε εκκρεμότητα παραμένουν τα πρωτόκολλα συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, τα οποία αναμένεται κυρωθούν από τη Βουλή το φθινόπωρο.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 21:40