search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 23:37
MENU CLOSE

Ψάχνουν φθηνές διακοπές – Σοβαρή αλλαγή κριτηρίων στην αναζήτηση θερινών καταλυμάτων

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2181
10-6-2021
13.06.2021 07:00
greek_island-new

Μεγάλη στροφή στις προτιμήσεις και τις συνήθειες των τουριστών Ελλήνων και ξένων έχει προκαλέσει, όπως δείχνουν τα μέχρι στιγμής στοιχεία, το ξέσπασμα της πανδημίας.


Τα δεδομένα από τις μέχρι σήμερα προκρατήσεις δείχνουν ότι οι ενδιαφερόμενοι επισκέπτες έχουν αποκτήσει μία εντελώς διαφορετική φιλοσοφία σε ό,τι αφορά τόσο τον τρόπο με τον οποίο ψάχνουν κατάλυμα για τις διακοπές τους όσο και στην επιλογή του τελικού τους προορισμού.

Ενώ παλαιότερα τον πρώτο λόγο είχαν οι παροχές, η ποιότητα και άλλα στοιχεία, όπως η τοποθεσία, η εγγύτητα στη θάλασσα κ.λπ., σήμερα οι ενδιαφερόμενοι επισκέπτες δίνουν το μεγαλύτερο βάρος στην ευέλικτη πολιτική ακύρωσης, στις υγειονομικές συνθήκες και στην τιμή.


Για τον λόγο αυτόν έχουν αποκτήσει μεγάλο προβάδισμα ξανά οι βραχυχρόνιες μισθώσεις καθώς πολλά από τα ενοικιαζόμενα σπίτια πληρούν τις προδιαγραφές που ζητούν οι τουρίστες. Άλλωστε πολλές πλατφόρμες δίνουν τη δυνατότητα ακύρωσης της κράτησης για ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα πριν από τη διαμονή χωρίς καμία επιβάρυνση.


Επιπλέον, στις περισσότερες περιοχές της χώρας υπάρχουν αρκετά ξενοίκιαστα ακόμη σπίτια, των οποίων οι τιμές είναι πολύ ανταγωνιστικές, με αποτέλεσμα πολλές οικογένειες να μπορούν να βρουν διαμονή σε κάποιον από τους αγαπημένους τους προορισμούς με τιμές κάτω από 100 ευρώ την ημέρα, κάτι που είναι πολύ δύσκολο να συμβεί με άλλες μορφές καταλύματος, όπως τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Τάση συρρίκνωσης


Πάντως είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανελλαδικού Κτηματομεσιτικού Δικτύου e-RealEstates οι περισσότεροι ψάχνουν κατοικίες για διαμονή περίπου 5 ημερών και με τιμή έως 500 ευρώ. Δηλαδή η τάση συρρίκνωσης της περιόδου διακοπών για πολλές οικογένειες φαίνεται να έχει επιδεινωθεί τις τελευταίες δύο σεζόν λόγω της πανδημίας και έχει φτάσει να είναι πλέον μικρότερη και από μία εβδομάδα.
Παρ’ όλα αυτά η ζήτηση είναι πολύ μεγάλη σχεδόν σε όλες τις παραθεριστικές περιοχές της χώρας τόσο στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπου οι μετακινήσεις λόγω και των μέτρων κατά του κορωνοϊού είναι πιο εύκολες, αλλά και στα δημοφιλή νησιά.

Σύμφωνα με την έρευνα του e-RealEstates οι εκδηλώσεις ενδιαφέροντος για αυτοτελή διαμερίσματα ή και κατοικίες με κόστος διαμονής έως 500 ευρώ για 5 διανυκτερεύσεις στους νησιωτικούς προορισμούς της χώρας μας για τον μήνα Ιούνιο έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση.

Τιμές ανά νησί


Μύκονος, Πάρος και Σαντορίνη εμφανίζονται να διαθέτουν τα περισσότερα ακίνητα προς μίσθωση, ενώ γενικότερα στις Κυκλάδες οι προκρατήσεις για 5 διανυκτερεύσεις μέσα στον Ιούνιο με συνολικό κόστος 500 ευρώ για 2 ενηλίκους και 2 παιδιά έως 12 ετών καταγράφονται σε υψηλά επίπεδα.


Συγκεκριμένα, στη Νάξο, το κόστος διαμονής σε κατοικία 55 τ.μ. διαμορφώνεται σε 388 ευρώ για 5 διανυκτερεύσεις. Στη Νάουσα της Πάρου η διαμονή σε κατοικία 55 τ.μ. κοστίζει 493 ευρώ, στην περιοχή Μπατσί της Άνδρου κατοικία 67 τ.μ. κοστίζει 380 ευρώ, ενώ στον Άγιο Ρωμανό της Τήνου κοστίζει 475 ευρώ η διαμονή σε κατοικία 70 τ.μ.
Στο έτερο «νησί των ανέμων», τη Μύκονο, μια οικογένεια μπορεί να διαμείνει 5 ημέρες σε κατοικία 60 τ.μ. στη Χώρα με συνολικό κόστος 472 ευρώ. Σημειώνεται ότι στη Μύκονο οι προκρατήσεις ή αλλιώς οι πληρότητες έχουν αγγίξει το 99% και τα διαθέσιμα πλέον ακίνητα είναι μόλις 5.


Η Φολέγανδρος, με 39 συνολικές εγγραφές διαμερισμάτων ή/και κατοικιών σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, διαθέτει πλέον μόλις 3 ακίνητα με συνολικό κόστος διαμονής έως 500 ευρώ για 5 διανυκτερεύσεις τον μήνα Ιούνιο.


Στην Αμοργό 55 τ.μ. κατοικία για 5 διανυκτερεύσεις κοστίζει 470 ευρώ για μια οικογένεια με 2 παιδιά έως 12 ετών. Οι συνολικές εγγραφές ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι μόλις 142, ενώ η πληρότητα για τον Ιούνιο για ακίνητα με συνολικό κόστος 500 ευρώ για 5 διανυκτερεύσεις έχει αγγίξει το 76%.
Στη Σαντορίνη, στην περιοχή Φοίνικας, κατοικία 52 τ.μ. κοστίζει 456 ευρώ για 5 διανυκτερεύσεις, ενώ στην περιοχή Καμάρι κατοικία 40 τ.μ. διατίθεται για 5 διανυκτερεύσεις με 471 ευρώ.

Διαθεσιμότητα στο Ιόνιο

Σύμφωνα πάντα με την έρευνα του e-RealEstates, στα νησιά των Κυκλάδων οι κατοικίες που διατίθενται βάσει των άνωθεν αρχικών χαρακτηριστικών αναζήτησης είναι πολύ λιγοστές και γενικότερα, εκτός από τη Σαντορίνη, τη Μύκονο και την Πάρο, που διαθέτουν 2.184, 2.046 και 1.640 ακίνητα εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης αντίστοιχα, τα περισσότερα κυκλαδονήσια δεν διαθέτουν αριθμητικά πολλά ακίνητα και σίγουρα πολύ λιγότερα με συνολικό κόστος έως 500 ευρώ για 5 διανυκτερεύσεις.


Κατοικίες εγγεγραμμένες σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης μεγαλύτερων τετραγωνικών μέτρων, καταλληλότερες για τετραμελή οικογένεια που σε πολλές περιπτώσεις διαθέτουν 2 υπνοδωμάτια, διατίθενται κυρίως στα νησιά του Ιονίου.
Στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς, κατοικία 90 τ.μ. για 5 διανυκτερεύσεις κοστίζει 392 ευρώ. Η δυνατότητα επιλογών είναι εμφανής στα νησιά του Ιονίου διότι διαθέτουν περισσότερα ακίνητα εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Στην Κεφαλλονιά διατίθενται 1.785 κατοικίες όλων των βαλαντίων, στη Ζάκυνθο 1.521, στη Λευκάδα 1.145 και στην Ιθάκη 116.

Ο κλάδος βραχυχρόνιων μισθώσεων, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates Θεμιστοκλή Μπάκα, διαθέτει επιλογές για το σύνολο των οικονομικών βαλαντίων, από πολυτελείς βίλες με ιδιωτική ή/και κοινόχρηστη πισίνα, διαμερίσματα ή/και κατοικίες με 2 ή/και περισσότερα δωμάτια, αλλά και οικονομικά διαμερίσματα ή/και κατοικίες 40-50 τ.μ., όπου μια οικογένεια με μικρά παιδιά μπορεί να διαμένει για έναν ύπνο ή/και για το οικογενειακό γεύμα και τις υπόλοιπες ώρες να βρίσκεται κοντά στη φύση και στη θάλασσα.

Πεταλιοί: Γαλαζοπράσινα νερά και πεύκα μέχρι την θάλασσα – Ποιες είναι οι «ελληνικές Μαλδίβες» (Photos/Video)

Airbnb: «Έκρηξη» των προκρατήσεων – Στο επίκεντρο η Κρήτη

Κορωνοϊός-τουρισμός: Η Ολλανδία «έβαψε πορτοκαλί» τα ελληνικά νησιά

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 23:35