search
ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 20:23
MENU CLOSE

Αλέξης Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης δεν έχει πρόθεση να αξιοποιήσει το μομέντουμ για να πιέσει την Τουρκία (Video)

14.06.2021 20:37
tsipras_new

Μειωμένες προσδοκίες από την κατ’ ιδίαν συνάντηση ΜητσοτάκηΕρντογάν, δήλωσε ότι διατηρεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας και άσκησε κριτική στον πρωθυπουργό γιατί δεν αξιοποιεί την θετική συγκυρία για να πιέσει την Τουρκία στην κατεύθυνση της παραπομπής της ελληνοτουρκικής διαφοράς στην Χάγη.

Σε συνέντευξή του στο Star Channel και στη Μάρα Ζαχαρέα, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι θα στήριζε την κυβέρνηση για την παραπομπή στην Χάγη με την προϋπόθεση της τήρησης όλων των κόκκινων γραμμών που έχει θέσει η χώρα μας. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Δεν περιμένω και πολλά από την συνάντηση αν και είναι η πρώτη τετ α τετ συνάντηση, και άρα ουσιαστική του Έλληνα πρωθυπουργού με τον κ. Ερντογάν… Λέω ότι δεν είμαι αισιόδοξος γιατί ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει πρόθεση παρά για να πετάξει το τενεκεδάκι παρακάτω στον δρόμο, δεν έχει πρόθεση να αξιοποιήσει το μομέντουμ, όπου η Τουρκία βρίσκεται στριμωγμένη από τις οικονομικές εξελίξεις στο εσωτερικό της και από την αλλαγή ηγεσίας στις ΗΠΑ».

H Τουρκία κερδίζει γιατί παριστάνει το καλό παιδί

Στην ερώτηση για το τι διαφορετικό θα έκανε ο ίδιος απάντησε: «Δεν θα απέφευγα να θέσω επί της ουσίας τα μεγάλα ζητήματα και την προοπτική της επίλυσης της διαφοράς μας για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ στην Χάγη, με βάση το διεθνές δίκαιο και σαφείς κόκκινες γραμμές. Την κόκκινη γραμμή της Συνθήκης της Λωζάνης, το γεγονός ότι δεν μπορεί να μιλά κανείς για γκρίζες ζώνες». Πρόσθεσε ότι «εκτιμώ ότι το μόνο που μπορεί να κερδίσει ο κ. Μητσοτάκης είναι ένα μορατόριουμ θερινό, για να μην επαναληφθεί το περυσινό καλοκαίρι όπου έφθασαν να κάνουν έρευνες έξι μίλια έξω από τα νησιά μας».

Ακολούθως κατήγγειλε «την υποκριτική συμπεριφορά της Τουρκίας» και πρόσθεσε ότι «ζητάει αυτή την ώρα μία αναθεώρηση της τελωνειακής σχέσης από την ΕΕ. Αν το πάρει αυτό χωρίς δεσμεύσεις για να προχωρήσει σε επίλυση των διαφορών της με την Ελλάδα επί τη βάση του Διεθνούς Δικαίου τότε εμείς θα είμαστε οι χαμένοι. Μέσα από συζητήσεις δίχως αποτέλεσμα η Τουρκία κερδίζει γιατί παριστάνει στην διεθνή κοινότητα το καλό παιδί, ότι είναι αυτή που κάθεται καλόβουλα να συζητήσει, ενώ είναι αυτή που παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες, που έχει προκλητική συμπεριφορά, που κατέχει το βόρειο τμήμα της Κύπρου».

Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει ενοχικά την Συμφωνία των Πρεσπών

Για την συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Βόρειας Μακεδονίας ως «Μακεδονία» ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι «αν δεν είχε υπάρξει η Συμφωνία των Πρεσπών όλες οι χώρες του κόσμου και οι σχολιαστές των τηλεοπτικών δικτύων θα λέγανε ότι παίζει η Μακεδονία, τώρα λένε ότι παίζει η Βόρεια Μακεδονία. Και αυτό αναγράφεται παντού. Αυτό είναι μία κατάκτηση. Από εκεί και μετά υπάρχει η συζήτηση για το σηματάκι. Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία στην Βόρεια Μακεδονία είναι οργανισμός ιδιωτικού δικαίου. Ωστόσο όπως και το εμπορικό επιμελητήριο θα μπορούσε να αλλάξει όνομα, αν η ελληνική κυβέρνηση είχε εγκαίρως πιέσει στην βάση της καλής πίστης και μίας συμφωνίας που βάζει τις αρχές αλλά θα πρέπει να εφαρμοστεί».

Κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση ότι αντιμετωπίζει το ζήτημα ενοχικά και εξήγησε: «Δεν φέρνει προς κύρωση τα τρία μνημόνια συνεργασίας που είναι προς όφελος της χώρας. Το ένα από αυτά αφορά την επιτήρηση του εναερίου χώρου από τα ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη. Γιατί δεν τα φέρνει; Γιατί φοβάται τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, του κ. Σαμαρά και άλλων βουλευτών της ΝΔ».

Ο Μητσοτάκης κάνει το 8ωρο 10ωρο με ίδια αμοιβή

Αναφερόμενος στο εργασιακό σημείωσε πως ο Μητσοτάκης κάνει το 8ωρο 10ώρο με ίση αμοιβή και πρόσθεσε: «Το εργασιακό είναι ένα γραμμάτιο σε όσους στήριξαν προεκλογικά τον κ. Μητσοτάκη». «Η αντίληψή τους είναι ότι θα γίνει πιο δυνατή η οικονομία χαμηλώνοντας τους μισθούς και ελαστικοποιώντας τις σχέσεις εργασίας. Δεσμευόμαστε όχι μόνο ότι μία προοδευτική κυβέρνηση θα ανατρέψει όσα περνάει σήμερα ο κ. Χατζηδάκης, αλλά θα έρθουμε να επεκτείνουμε την προστασία των εργαζομένων. Η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να γίνει ανταγωνιστική εάν δεν στηρίξει την εργασία» κατέληξε.

Επίσης, στο ερώτημα αν βλέπει εκλογές ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι ο πρωθυπουργός ζυγίζει το ενδεχόμενο γιατί ξέρει ότι η πολιτική του θα παράξει δυσαρέσκεια. «Τώρα αρχίζει να εφαρμόζει την πολιτική του, με τον πτωχευτικό, το εργασιακό, το ασφαλιστικό, τώρα αρχίζει να καταλαβαίνει και ο μέσος πολίτης τι σημαίνει κυβέρνηση Μητσοτάκη.Τώρα μπαίνουμε στην πολιτική κανονικότητα». Ανέφερε ότι δεσμεύεται «ότι δεν θα αφήσουμε σε χλωρό κλαρί τον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του. Θα βρισκόμαστε και μέσα στη Βουλή και έξω από αυτήν, να συσπειρώσουμε τους πολίτες, να αναδείξουμε την αλήθεια». «Θα επιδιώξουμε το επόμενο διάστημα» είπε «να κινητοποιήσουμε τους πολίτες για να διεκδικήσουν μία εναλλακτική για τη χώρα». ΄

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στα χρέη της Νέας Δημοκρατίας που διαρκώς αυξάνονται, λέγοντας με νόημα ότι με τα χρέη της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν κάνει ούτε για διαχειριστής πολυκατοικίας. Στο στόχαστρο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική βρέθηκε επίσης η πολιτική της κυβέρνησης στον κρίσιμο χώρο της παιδείας, με τον Αλέξη Τσίπρα να τονίζει ότι Μητσοτάκης και Κεραμέως δεν έχουν επίγνωση ούτε τι είναι να δίνεις εξετάσεις ούτε καν ποιο είναι το δημόσιο πανεπιστήμιο.

«Δεν είναι ώρα να μιλάμε για τα προνόμια του 30% των εμβολιασμένων»

Αναφερόμενος στην πανδημία, κι επιχειρώντας να διαψεύσει το κυβερνητικό αφήγημα ότι η κυβέρνηση «τα έκανε όλα καλά» ο Αλέξης Τσίπρας στάθηκε στο θέμα των θανάτων στις ΜΕΘ λέγοντας ότι «είχαμε θνητότητα γύρω στο 60%, ενώ ο ευρωπαϊκός μ.ο. είναι στο 30-35%. Δεν ήταν μόνο η ΜΕΘ του Αγρινίου που είχε 100% θνητότητα, άλλες έξι πόλεις της χώρας (Πύργος, Κέρκυρα, Σέρρες, Κιλκίς, Έδεσσα)».

Απαντώντας στο ερώτημα για τη συζήτηση που άνοιξε σχετικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό συγκεκριμένων επαγγελματικών κατηγοριών και τα προνόμια των εμβολιασθέντων ο Αλέξης Τσίπρας είπε «δεν είναι ώρα να ανοίξουμε συζήτηση για τα προνόμια του 30%» όταν αυτή τη στιγμή πάνω από το 70% του πληθυσμού δεν είναι εμβολιασμένοι. «Με τόσο χαμηλά ποσοστά είναι άστοχο να ανοίγει αυτή η συζήτηση και μάλιστα από τα πιο επίσημα χείλη».

Εστίασε στην ανάγκη η Πολιτεία να πείσει όσους αρνούνται να εμβολιαστούν: «Όλοι μαζί πρέπει να κάνουμε προσπάθεια να πείσουμε αυτούς που αρνούνται να εμβολιαστούν ότι κινδυνεύει η ζωή τους. Αυτό είναι μεγαλύτερο κίνητρο από το να ξέρει ότι θα μπει σε ένα μπαράκι ή ένα εστιατόριο. Οι μη εμβολιασμένοι ίσως να πρέπει να υπόκεινται σε αυστηρότερους ελέγχους με τεστ πριν μπουν σε δημόσιο χώρο». «Αντιλαμβάνομαι» σημείωσε, «τη μεγάλη σημασία του να αισθάνονται όλοι ασφαλείς, είναι θέμα ασφάλειας για τον διπλανό σου».

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: να πείσουμε παρά να εξαναγκάσουμε

Σε σχέση με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό σημείωσε καταρχάς ότι είναι μια δύσκολη συζήτηση γιατί ανοίγει στην Ελλάδα ενώ δεν έχει εφαρμοστεί ούτε στην ΕΕ ούτε στις ΗΠΑ. Προσκρούει στον πυρήνα του δικαιώματος της αυτοδιάθεσης του καθενός. Επανέλαβε, ότι προτιμότερο είναι να πείσουμε αυτούς τους ανθρώπους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Διαχώρισε τις περιπτώσεις των ειδικών επαγγελματικών κατηγοριών από το γενικό πληθυσμό: «Προτιμώ να πείσουμε τους ανθρώπους για την ανάγκη εμβολιασμού παρά να τους εξαναγκάσουμε. Καταλαβαίνω ότι είναι άλλο πράγμα να μιλάμε για κάποιες ειδικές κατηγορίες και άλλο για το σύνολο του πληθυσμού». Αλλά, «φοβάμαι μία διαδικασία μιθριδατισμού, μην συνηθίσουμε σιγά σιγά σε στην «αναγκαιότητα» παραβίασης δικαιωμάτων και ελευθεριών. Άρα, ας αξιοποιηθεί η καμπάνια εκατομμυρίων που έδωσε η κυβέρνηση στα Μέσα, γιατί δεν έχουν πειστεί οι πολίτες; Όλοι οι πολιτικοί με εξαίρεση το Βελόπουλο είμαστε υπέρ του εμβολιασμού, δίνουμε μάχη».

Προανακριτική

Ερωτηθείς για την Προανακριτική σημείωσε ότι «η Εξεταστική που είναι ένα απόλυτο φιάσκο για το πολιτικό σύστημα, θα έπρεπε με ευθύνη της ΝΔ να έχει τερματιστεί όταν δόθηκε στη δημοσιότητα, η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας με τη ροή του χρήματος». «Δεν υπάρχει ούτε ίχνος αμφιβολίας για διασπάθιση χρήματος από την πλευρά της κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ» υπογράμμισε.

Στο ερώτημα αν θα έβαζε ξανά τον Νίκο Παππά να διαχειριστεί το θέμα των τηλεοπτικών αδειών είπε ότι η κυβέρνηση είχε συλλογική στρατηγική και έπαιρνε συλλογικές αποφάσεις, άρα δεν έχει νόημα να προσωποποιούμε τις αποφάσεις και τις πολιτικές».

Τσίπρας: Τέρμα η άμυνα, να περάσουμε στην αντεπίθεση στηρίζοντας τους εργαζόμενους

Τσίπρας: Θέλουν να φιμώσουν την αλήθεια πως η ΝΔ είναι ένα χρεοκοπημένο κόμμα

Τσίπρας σε ΑΔΕΔΥ: Η πληρωμή εργαζομένων με ρεπό δεν είναι στροφή στο μέλλον

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 19:42