search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 02:14
MENU CLOSE

«Ενοχλημένος» ο Τσαβούσογλου: Να σταματήσει η Ελλάδα τα προκλητικά και προβοκατόρικα βήματα – Τι είπε για Δένδια (Video)

20.06.2021 13:29
tsavousoglou-dendias

Τις δηλώσεις του Νίκου Δένδια σχολίασε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αφήνοντας κατά μέρος τους φαινομενικά χαμηλούς τόνους μετά το τετ α τετ Μητσοτάκη και Ερντογάν στις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο περιθώριο του διπλωματικού φόρουμ της Αττάλειας.

«Μετά από μία περίοδο συνεχών εντάσεων στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο τώρα ξεκινήσαμε έναν διάλογο με την Ελλάδα. Ξεκινήσαμε τις διερευνητικές επαφές, ενώ πραγματοποιούνται και συναντήσεις σε στρατιωτικό επίπεδο για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και μέσω τηλεδιάσκεψης αλλά και με φυσική παρουσία», ανέφερε αρχικά ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

«Ξεκινήσαμε ξανά τις διερευνητικές τόσο στην Τουρκία όσο και στην Ελλάδα. Ήρθε ο Δένδιας, εγώ πήγα στην Ελλάδα. Και η συνάντηση που πραγματοποίησε ο πρόεδρός μας με τον κ. Μητσοτάκη στο περιθώριο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες ήταν πολύ θετική. Ήταν όλες θετικές. Λύθηκαν όλα τα προβλήματα; Όχι. Αυτό που δείχνει είναι την επιθυμία μας τα προβλήματά μας να επιλυθούν μέσω διαλόγου. Ελπίζω αυτή η αποφασιστικότητα και η ειλικρίνεια να συνεχιστεί και από τις δύο πλευρές», πρόσθεσε.

«Πίσω μου λέει ένα σωρό πράγματα ο φίλος μου ο Νίκος Δένδιας»

Στη συνέχεια, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επέστρεψε στη γνωστή ρητορική των προκλήσεων, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα είναι αυτή που προκαλεί στο Αιγαίο.

«Αλλά την ίδια ώρα, εσείς ρωτήσατε ‘αν θα περάσουμε ένα ήσυχο καλοκαίρι;’. Η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει τις προκλήσεις. Έχουμε συνηθίσει με τα όσα λέγονται. Πάμε στη συνέντευξη Τύπου, όλα είναι καλά και μετά πίσω μου λέει ένα σωρό πράγματα ο φίλος μου ο Νίκος Δένδιας. Αυτά δεν χρειάζονται. Αλλά εμείς τα παραβλέπουμε αυτά, δεν είναι τίποτα τα λόγια. Αλλά για παράδειγμα, το καλοκαίρι, καθ’ όλη την τουριστική περίοδο, έχουμε κάνει μία συμφωνία κυρίων να μην γίνονται στρατιωτικές ασκήσεις στο Αιγαίο. Αλλά βλέπουμε τώρα ότι η Ελλάδα ανακοινώνει NAVTEX. Και προηγουμένως είχαμε συμφωνία κατά τις εθνικές εορτές να μην εκδίδουμε ΝΟΤΑΜ ή ΝΑVTEX, αλλά η Ελλάδα την ‘έσπασε’ κι αυτή. Τώρα η Ελλάδα πρέπει να αποφεύγει βήματα που παραβιάζουν το αποστρατικοποιημένο καθεστώς των νησιών. Με άλλα λόγια, η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει αυτά τα προκλητικά και προβοκατόρικα βήματα. Το ξέρω, το κάνουν για να ικανοποιήσουν το κοινό αίσθημα. Επειδή η πίεση πάνω τους είναι μεγάλη, κατά την άποψή μας, αλλά δεν έχει κανένα όφελος όλο αυτό. Αυτός ο διάλογος που ξεκινήσαμε, θα πρέπει να μετατραπεί σε συγκεκριμένα βήματα. Τα προβλήματα που υπάρχουν να συνεχίσουμε να τα λύνουμε. Όσο μπορούμε να τα λύσουμε. Μακάρι να συνεχίσουμε έτσι, ως Τουρκία εμείς είμαστε ειλικρινείς και αποφασισμένοι».

Μεταξύ άλλων, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αποκάλυψε και τις επιδιώξεις της Άγκυρας ενόψει και της Συνόδου Κορυφής.

«Η ΕΕ πρέπει να γυρίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πια. Σε αυτά τα θέματα που έχουμε μείνει πίσω και στο θέμα της εκπλήρωσης των κριτηρίων, δεν πρέπει να κολλάμε με τις λέξεις και να παίζουμε με το χρόνο. Περιμένουμε πλέον συγκεκριμένα βήματα από την ΕΕ. Δηλαδή μπορεί να ακούγονται ευχάριστα στα αυτιά τέτοια λόγια ότι ‘ακόμη κι αν υπάρχουν διαφορές απόψεων με την Τουρκία είναι ένας σύμμαχος που δεν τον αφήνεις’ αλλά συγκεκριμένα βήματα υπάρχουν; Όχι. Τουλάχιστον μέχρι σήμερα. Από αυτή τη σύνοδο (σ.σ. κορυφής στις 24-25 Ιουνίου) περιμένουμε πλέον συγκεκριμένα βήματα», σημείωσε.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15