search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 22:42
MENU CLOSE

Γκιουζλεμές, το τούρκικο φαγητό του δρόμου

20.06.2021 07:00
Gozleme

Τραγανές πιτούλες με μόνο 3 υλικά και διάφορες γεμίσεις, είναι το αγαπημένο φαγητό των Τούρκων που πωλείται παντού στους δρόμους και στις αγορές.

Έχουν πάρει το όνομά τους από την Τούρκικη λέξη goz που σημαίνει μάτι και παραπέμπει στις μικρές φουσκάλες που σχηματίζονται στη ζύμη όταν ψήνεται.

Υλικά

Για τη ζύμη
375 γραμμάρια αλεύρι γ.ο.χ.
85 ml ελαιόλαδο
185 ml νερό
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Για τη γέμιση σπανάκι – τυριά
300 γραμμάρια σπανάκι baby
2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο (προαιρετικά)
2 αυγά
1 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
300 γραμμάρια φέτα
200 γραμμάρια μοτσαρέλα ή άλλο τυρί που λιώνει
Για το ψήσιμο
1 με 1,5 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο για κάθε πιτάκι

Εκτέλεση

Αρχικά ανακατέψτε όλα τα υλικά για τη ζύμη σε ένα μπολ και ζυμώστε με το μίξερ ή με τα χέρια μέχρι να έχετε μια λεία και ομοιόμορφη υφή που δεν θα κολλάει.

Καλύψτε τη ζύμη με μια πετσέτα και αφήστε την να ξεκουραστεί για 20 λεπτά περίπου.

Εντωμεταξύ ετοιμάστε τη γέμιση, βάζοντας σε ένα μπολ το σπανάκι, το σκόρδο, τα αυγά και το πιπέρι και ανακατέψτε τα καλά με τα χέρια για να μειωθεί ο όγκος τους και να μαλακώσουν.

Προσθέστε και τα τυριά και αναμείξτε.

Αλευρώστε ελαφρά τον πάγκο και χωρίστε την ζύμη σε 4 κομμάτια. Ανοίξτε με τη βοήθεια του πλάστη το κάθε φύλλο σε ορθογώνιο σχήμα όσο πιο λεπτό μπορείτε, περίπου 35 Χ 20 εκατοστά.

Βάλτε μερική γέμιση στη μισή μεριά, απλώστε την καλά και κλείστε με την άλλη πλευρά έτσι ώστε να έχει σχήμα μισοφέγγαρου.

Αν θέλετε χρησιμοποιήστε λίγο νεράκι για να σφραγίσετε τις άκρες.

Μπορείτε να βάλετε τη γέμιση στο κέντρο και να κλείσετε σαν φάκελο, πρώτα τυλίγοντας τις 2 αντικριστές γωνίες και μετά τις άλλες 2.

Ζεστάνετε 1 με 1,5 κουταλιά ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι, σε μέτρια φωτιά και ψήστε τους γκιουζλεμέδες για 3 περίπου λεπτά από την κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσουν, πατώντας τους ελαφρά από πάνω για να μην φουσκώσουν πολύ.

Σερβίρετε αμέσως με μερικές φέτες λεμόνι.

Συμβουλή

Η γέμιση μπορεί να είναι σκέτα τυριά, διάφορα λαχανικά (πατάτες, μανιτάρια κτλ.), αλλαντικά, θαλασσινά, διάφορα είδη κρεάτων και κιμάδων, αυγά και εποχιακά βότανα και μυρωδικά.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 22:42