search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 13:01
MENU CLOSE

Γυμναστική στον καύσωνα: Τι πρέπει να κάνετε και τι να αποφύγετε

23.06.2021 17:34
gymnastikh-new

Oι υψηλές θερμοκρασίες και οι καύσωνες του καλοκαιριού σίγουρα κάνουν την καθημερινότητά μας κάπως δυσκολότερη και κυρίως στο κομμάτι της άθλησης, αφού κουράζουν και αφυδατώνουν. Αυτό δε σημαίνει, όμως, ότι πρέπει να αφεθούμε.

Παρακάτω μερικές χρήσιμες συμβουλές για το πώς να προπονείστε, είτε εντός είτε εκτός γυμναστηρίου, χωρίς να επηρεάζεστε από τη ζέστη.

1. Μην αγνοείτε το σώμα σας

Η άσκηση τις πολύ ζεστές ημέρες του χρόνου προσθέτει επιπλέον ένταση στο σώμα σας, οπότε είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γνωρίζετε τα όριά σας και να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στα μηνύματα που σας στέλνει το σώμα σας. Εάν σε οποιαδήποτε στιγμή αισθανθείτε ζάλη, είναι καλύτερο να σταματήσετε την προπόνηση ή να μειώσετε την ένταση. Είναι επίσης σημαντικό να θυμάστε, ότι η θερμότητα θα επηρεάσει την προπόνηση σας, οπότε μην πιέζετε τον εαυτό σας πολύ σκληρά και κάνετε τακτικά διαλείμματα, ώστε το σώμα σας να μπορεί να κρυώσει και να  ηρεμήσει.

2. Μην αφήνετε τη γυμναστική για το τέλος

Νωρίς το πρωί, μετά το ξημέρωμα, το κλίμα είναι πολύ πιο δροσερό σε σχέση με αργότερα μέσα στην ημέρα. Μάλιστα, κατά το ηλιοβασίλεμα και το βράδυ, οι ειδικοί παρατηρούν υψηλότερα επίπεδα υγρασίας. Άρα, μια προπόνηση νωρίς το πρωί είναι καλύτερη επιλογή για την περίοδο του καλοκαιριού. Με αυτό τον τρόπο θα ενεργοποιήσετε στο ξεκίνημα της ημέρα τον μεταβολισμό σας και θα πάρετε ταυτόχρονα όλη την ενέργεια που χρειάζεστε, για να ανταπεξέλθετε στο καθημερινό σας πρόγραμμα.     

3. Επιλέξετε σωστά τα ρούχα γυμναστικής

Τα ρούχα της γυμναστικής παίζουν πάρα πολύ σημαντικό ρόλο γι’ αυτό δώστε ιδιαίτερη προσοχή και επιλέξτε υλικά ελαφριά και breathable, σε ανοιχτόχρωμους τόνους, που επιτρέπουν στον ιδρώτα να εξατμιστεί, ώστε να μπορεί το σώμα σας να αυτο-δροσίζεται. Παράλληλα με αυτό τον τρόπο θα αποφύγετε τυχόν ερεθισμούς του δέρματος, λόγω της θερμότητας. Είναι, επίσης, ζωτικής σημασίας το να φορέσετε ένα καπέλο, όταν αθλείστε σε εξωτερικούς χώρους κάτω από τον ήλιο.

4. Να πίνετε αρκετό νερό

Οι κατευθυντήριες γραμμές αναφέρουν, ότι πρέπει να πίνετε μεταξύ 6 και 8 ποτήρια νερό κάθε μέρα, που ισοδυναμεί με περίπου δύο λίτρα. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, προσπαθήστε να το αυξήσετε σε περίπου 10 ποτήρια για να βεβαιωθείτε, ότι ενυδατώνετε σωστά το σώμα σας, ειδικά αν αθλείστε σε εξωτερικό χώρο. Εάν κάνετε μέτριας έντασης άσκηση για λιγότερο από μία ώρα, το νερό είναι αρκετό για να μην αφυδατωθείτε, αλλά οτιδήποτε πιο έντονο θα απαιτήσει κάποιο ισοτονικό ποτό, το οποίο θα σας εγγυηθεί ότι τροφοδοτείτε σωστά το σώμα σας. Είναι, επίσης, καλή ιδέα να έχετε μαζί σας ένα ύφασμα το οποίο μπορείτε να τοποθετήσετε στο κεφάλι και στον λαιμό σας, για να απορροφήσει τον ιδρώτα.

train-heatwave-1.jpg

5. Αλλάξτε μέθοδο προπόνησης

Εάν είστε οπαδοί του τρεξίματος και ειδικά των μεγάλων αποστάσεων, ήρθε η ώρα να κάνετε μερικές αλλαγές και να δοκιμάσετε τη διαλειμματική προπόνηση ή την κυκλική, που θα επιτρέψουν στο σώμα σας να ξεκουράζεται ενδιάμεσα,για  να παίρνει τις απαραίτητες ανάσες δροσιάς αλλά και εσάς να πίνετε νερό. Όσοι αγαπάτε την άθληση σε εξωτερικούς χώρους, προτιμήστε περιοχές με σκιά που θα σας προσφέρουν περισσότερη προστασία από τον ήλιο.

6. Μην ξεχνάτε το αντηλιακό

Η έκθεση στις βλαβερές ακτίνες του ήλιου μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα και ερεθισμούς -δε συζητάμε για τις ρυτίδες και τη φωτογήρανση. Άρα, βεβαιωθείτε ότι πριν αποχωρήσετε από το σπίτι σας έχετε καλύψει με αντηλιακό υψηλού δείκτη προστασίας το πρόσωπο και το σώμα σας. Αν μπορείτε, πάρτε το μαζί σας για να το ανανεώνετε στα διαλείμματα σας. Εάν κουβαλάτε κάποιο σακίδιο -που είναι το πιο πιθανό- καλό θα ήταν να έχετε μέσα και ένα εντομοαπωθητικό, καθώς και ειδικά μαντηλάκια για να καθαρίζετε τα χέρια σας, πρώτου ακουμπήσετε το δέρμα σας.

Με πληροφορίες από το glow.gr

Κεφίρ: «Θαυματουργό» για την υγεία – Από τι μας προστατεύει

Ποια μπαχαρικά ρίχνουν την πίεση και ρυθμίζουν τη χοληστερόλη

Κορωνοϊός: Τι είναι η μετφορμίνη που μειώνει την φλεγμονή του αναπνευστικού συστήματος

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 13:00