search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 08:17
MENU CLOSE

Σύνοδος Κορυφής: Το κείμενο συμπερασμάτων για την Τουρκία

24.06.2021 22:39
synodos_koryfis_new

Την στρατηγική των ήπιων τόνων προς την Τουρκία φαίνεται ότι υιοθετεί το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για τις σχέσεις με τη γείτονα χώρα.

Στην ουσία, σύμφωνα με πληροφορίες από το κείμενο, τις οποίες επικαλείται το «Βήμα», επιχειρείται να υπάρξει μια ισορροπία που θα αναγνωρίζει τα όποια θετικά βήματα έχουν γίνει από την Τουρκία, αλλά, παράλληλα, θα τονίζει ότι πρέπει να υπάρξει διάρκεια.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι ηγέτες της ΕΕ καλωσορίζουν μεν την αποκλιμάκωση που έχει επικρατήσει στην Ανατολική Μεσόγειο τους τελευταίους μήνες, αλλά σημειώνουν ότι αυτή «απαιτείται να διατηρηθεί».

Επίσης, φαίνεται ότι διατηρείται και η ορολογία περί «σταδιακής, αναλογικής και αναστρέψιμης» διαδικασίας για την ενίσχυση της ευρωτουρκικής συνεργασίας, όπως διατυπώθηκε στην Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου και στην Έκθεση Μπορέλ, ενώ η επικρατούσα κατάσταση στο Κυπριακό επιβαρύνει σημαντικά την ατμόσφαιρα.

Κρίσιμο σημείο σχετικά με την Τουρκία στα συμπεράσματα είναι τα όσα αναφέρονται για το Μεταναστευτικό και πιο συγκεκριμένα για την επιπλέον χρηματοδότηση στο πλαίσιο της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας του Μαρτίου του 2016.

Οι «27» καλούν «την Επιτροπή να καταθέσει χωρίς χρονοτριβή επίσημες προτάσεις για τη συνέχιση της χρηματοδότησης για τους Σύρους πρόσφυγες και τις φιλοξενούσες κοινότητες σε Τουρκία, Ιορδανία, Λίβανο και άλλα σημεία της περιοχής». Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν έχει διαμορφώσει σχετικό έγγραφο με την πρότασή της για χρηματοδότηση συνολικού ύψους 5,7 δισεκατομμυρίων ευρώ για τις προαναφερθείσες χώρες για την περίοδο 2022-2024, εκ των οποίων τα 3,5 δις. ευρώ προορίζονται για την Τουρκία.

Επίσης, οι «27» καταδικάζουν και απορρίπτουν «κάθε προσπάθεια από τρίτες χώρες να εργαλειοποιήσουν μετανάστες για πολιτικούς σκοπούς» – αναφορά έστω και έμμεση σχετικά με τα όσα συνέβησαν στον Έβρο τον Μάρτιο του 2020 με ευθύνη της Τουρκίας.

Επιπλέον, και παρά τις πιέσεις της Γερμανίας, φαίνεται ότι τα εμπόδια για κάποια δραματική προσφορά προς την Άγκυρα στο πλαίσιο της Τελωνειακής Ένωσης παραμένουν αρκετά υψηλά. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «σημειώνει την έναρξη των εργασιών σε τεχνικό επίπεδο με σκοπό τη διαμόρφωση εντολής για τον εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας και υπενθυμίζει την ανάγκη αντιμετώπισης τις τρέχουσες δυσκολίες για την εφαρμογή της Τελωνειακής Ένωσης, διασφαλίζοντας την αποτελεσματική εφαρμογή σε όλα τα κράτη μέλη (σ.σ. σαφής αναφορά στην Κυπριακή Δημοκρατία). Αυτή η εντολή μπορεί να υιοθετηθεί από το Συμβούλιο υποκείμενη σε πρόσθετη οδηγία από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

Διαβάστε ακόμα

Μήνυμα Μητσοτάκη στον Γκουτέρες: Καμία συζήτηση για δύο κράτη στο Κυπριακό

Το μεγάλο παζάρι, η θετική ατζέντα και το νέο ελληνικό στοίχημα

Τουρκία: Φόβους για ντόμινο αποκαλύψεων με επίκεντρο τον Σοϊλού προκαλεί η σύλληψη επιχειρηματία στη Βιέννη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 08:14