search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:11
MENU CLOSE

Προνόμια εμβολιασμένων: Τι ισχύει για εστίαση, θέατρα, σινεμά και κέντρα διασκέδασης

29.06.2021 13:05
kovid-estiasi-new-01 (2)

Τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργούν οι κλειστοί χώροι των εστιατορίων, των κινηματογράφων και των θεάτρων αλλά και ανοιχτοί αυξημένου συγχρωτισμού όπως γήπεδα και μεγάλα κέντρα διασκέδασης ανακοίνωσε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Όπως είπε ο κ. Γεραπετρίτης ο στόχος είναι τριπλός, να προσέλθουν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες να εμβολιαστούν, να δημιουργήσουμε πλέγμα προστασίας της δημόσιας υγείας όπου υπάρχει συγχρωτισμός και να αποκατασταθεί η ελευθερία όσων έχουν ήδη εμβολιαστεί.

Ειδικότερα, η πρώτη δέσμη μέτρων αφορά την πληροφόρηση του κοινού σε σχέση με το εμβολιαστικό εγχείρημα μέσω μιας εκστρατείας ενημέρωσης που θα κλιμακωθεί.

Η δεύτερη δέσμη αφορά τη διευκόλυνση της κίνησης σε συγκεκριμένους χώρους για πλήρως εμβολιασμένους.

Η τρίτη δέσμη συνιστά την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε κατηγορίες που είναι αναγκαίο όπως στα υγειονομικά κέντρα και τις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.

Αμιγείς και μεικτοί χώροι

Ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι θα έχουμε κλειστούς χώρους όπως τα εστιατόρια, οι κινηματογράφοι και τα θέατρα όπου θα υπάρχει διαβάθμιση.

Θα είναι είτε αμιγείς χώροι, είτε μικτοί.

Αναλυτικά

Στους αμιγείς χώρους: Δηλαδή σε χώρους συνάθροισης στους οποίους θα έχουν πρόσβαση όσοι έχουν αποκτήσει ανοσία, δηλαδή έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις εμβολίου ή με μονοδοσικό εμβόλιο, και έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες από τον τελικό εμβολιασμό τους, ή έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει τους τελευταίους έξι μήνες.

Στους μεικτούς χώρους: Δηλαδή, στους χώρους συνάθροισης στους οποίους έχουν πρόσβαση όσοι έχουν αποκτήσει ανοσία, δηλαδή έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις εμβολίου ή με μονοδοσικό εμβόλιο, και έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες από τον τελικό εμβολιασμό τους, ή έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει τους τελευταίους έξι μήνες ή έχουν υποβληθεί σε τεστ ανίχνευσης της νόσου COVID-19 (PCR test ή rapid test) με αρνητικό αποτέλεσμα κατά τις τελευταίες 48 ώρες.

Στους αμιγείς χώρους από 75% έως 85% χωρητικότητας. Στους μεικτούς χώρους από 25% έως 75% και εξαρτάται από τον χώρο και τον βαθμό επικινδυνότητας της συνάθροισης. Στους μεικτούς χώρους θα είναι υποχρεωτικές οι μάσκες και στους αμιγείς όχι.

Όπως εξήγησε οι πελάτες στους αμιγείς χώρους θα προσέρχονται με το πιστοποιητικό εμβολιασμού και στους μεικτούς με το τεστ. Ο έλεγχος θα γίνεται από μια ψηφιακή πλατφόρμα που θα επιβεβαιώνει την γνησιότητα του πιστοποιητικού.

Εξειδικεύοντας τα μέτρα ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης είπε ότι μόλις θα είναι έτοιμη η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα ανοίξουν και οι κλειστοί χώροι σε κέντρα διασκέδαση, εστιατόρια και καφέ.

Η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική σε θέατρα και σινεμά και οι ανήλικοι θα προσέρχονται με self test και υπεύθυνη δήλωση των γονέων τους.

Παράλληλα ανακοινώθηκε ότι στα γήπεδα θα μπορούν από 15 Ιουλίου να πηγαίνουν μόνο οι εμβολιασμένοι.

Δείτε όλη την ενημέρωση

Διαβάστε επίσης:

Mετάλλαξη Δέλτα: «Μεταδίδεται ακαριαία, θα έχουμε πολλά κρούσματα» προειδοποιεί ο Τζανάκης

17 Νοέμβρη: Σαν σήμερα η έκρηξη βόμβας στα χέρια του Σάββα Ξηρού (photos/video)

Σέρρες: 30χρονος πυροβόλησε με καραμπίνα στον αέρα και τραυμάτισε 5 παιδιά

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:10