ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 09:39
MENU CLOSE

Πλανήτης Δίας: Λύθηκε το μυστήριο με το σέλας στους πόλους του

12.07.2021 17:40

Η συνεχιζόμενη έρευνα του διαστήματος αποκαλύπτει μυστικά του ηλιακού μας συστήματος.

Πλέον, αξιοποιώντας τις ταυτόχρονες παρατηρήσεις του Juno probe και του παρατηρητηρίου XMM-Newton, κατόρθωσαν να δώσουν μια πρώτη εξήγηση για το φαινόμενο αυτό, καθώς συνέδεσαν τις εκπομπές ακτίνων Χ με δονήσεις στις γραμμές του μαγνητικού πεδίου του Δία. Οι δονήσεις αυτές παράγουν κύματα στο πλάσμα που υπάρχει κατά μήκος των γραμμών του μαγνητικού πεδίου. Έπειτα τα βαριά ιόντα συγκρούονται με την ατμόσφαιρα του Δία, απελευθερώνοντας ενέργεια με την μορφή των ακτίνων Χ.

Photo: ESA/NASA

Σχολιάζοντας την ανακάλυψη αυτή, ο Ουίλιαμ Νταν του University College London τόνισε ότι «βλέπαμε τον Δία να παράγει ένα σέλας ακτίνων Χ για τέσσερις δεκαετίες αλλά δεν ξέραμε γιατί συμβαίνει αυτό. Ξέραμε μόνο πως παραγόταν όταν τα ιόντα συγκρούονται στην ατμόσφαιρα του πλανήτη. Τώρα ξέρουμε πως τα ιόντα μεταφέρονται με κύματα πλάσματος, μία εξήγηση που δεν είχε προταθεί ξανά, παρόλο που έχουμε παρόμοιες διεργασίες στο σέλας της Γης. Έτσι, αυτό μπορεί να είναι ένα καθολικό φαινόμενο το οποίο μπορεί να εμφανίζεται σε πολλά διαφορετικά περιβάλλοντα στο διάστημα».

Για την ιστορία, η μάζα του Δία είναι ίση με δυόμιση φορές όλων των υπολοίπων πλανητών του ηλιακού συστήματος και η διάμετρός του είναι ίση με έντεκα φορές τη διάμετρο της Γης. Παρά ταύτα, επειδή είναι αέριος γίγαντας (αποτελείται κυρίως από υδρογόνο και ήλιο) η μέση πυκνότητά του είναι πολύ μικρότερη από αυτή της Γης.

Photo: NASA

Διαβάστε επίσης

Επέστρεψε στη Γη ο Ρίτσαρντ Μπράνσον – Επιτυχημένη η πρώτη πτήση ιδιώτη στο Διάστημα (Photos/Video)

Ανακαλύφθηκε το μικρότερο άστρο «λευκός νάνος» που έχει βρεθεί ποτέ

NASA: Το Hubble φωτογράφισε έναν ολόκληρο γαλαξία

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 09:39
Exit mobile version