search
ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 18:05
MENU CLOSE

Στόχος μας είναι να ενώσουμε όλες τις οικολογικές πράσινες φωνές

19.07.2021 11:46
politopoulos_new

Για τις εξελίξεις στον χώρο των Οικολόγων Πράσινων και τους στόχους που έθεσε το κόμμα για τις επόμενες εκλογές μιλάει στο topontiki.gr ο Συνεκπρόσωπος του κόμματος Δημήτρης Πολιτόπουλος.

Για τα ρεπορτάζ που θέλουν συνεργασία με το ΚΙΝΑΛ ο κ. Πολιτόπουλος επισημαίνει: «Αν λοιπόν μας ζητηθεί, όπως κι εμείς διαβάζουμε, να συναντηθούμε με το ΚΙΝΑΛ, με δική του πρωτοβουλία, τότε θα το κάνουμε για εθιμοτυπικούς και μόνον λόγους».

«Η κλιματική αλλαγή που έχουμε συνειδητοποιήσει ότι έχει μετατραπεί σε κλιματική κρίση (καταστροφές σε Γερμανία, Βέλγιο και Ολλανδία) και που τα επόμενα χρόνια θα ενταθεί, πρέπει να μας οδηγήσει σε μία βιώσιμη ανάπτυξη και ένα μοντέλο διαβίωσης διαφορετικό από το σημερινό», σημειώνει ο Δημήτρης Πολιτόπουλος για την πράσινη μετάβαση του Ταμείου Ανάκαμψης.

Τον τελευταίο καιρό διαβάζουμε στον τύπο πως οι Οικολόγοι Πράσινοι συναντήθηκαν με το ΚΙΝΑΛ και πιθανόν στο μέλλον να υπάρχει συνεργασία. Ισχύει;

Δ.Π. Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουν πάρει δύο συνεδριακές αποφάσεις για την αυτόνομη κάθοδο τους στις επόμενες εκλογές και σε αυτή τους την επιλογή έχουν την πλήρη υποστήριξη των Ευρωπαίων Πρασίνων. Αν λοιπόν μας ζητηθεί, όπως κι εμείς διαβάζουμε, να συναντηθούμε με το ΚΙΝΑΛ, με δική του πρωτοβουλία, τότε θα το κάνουμε για εθιμοτυπικούς και μόνον λόγους.

Άρα αποφασίσατε να κατεβείτε αυτόνομα στις επόμενες εκλογές. Πιστεύετε ότι οι δυνάμεις της πολιτικής οικολογίας θα τα καταφέρουν να εισέλθουν μόνες τους στο Ελληνικό Κοινοβούλιο;

Δ.Π. Έχει ξεκινήσει ένας ευρύς διάλογος με άλλες οικολογικές δυνάμεις όπως οι Πράσινοι η Πράσινη Αριστερά, το Κόμμα για τα Ζώα ενώ υπάρχει ανοιχτό κάλεσμα προς όλες τις οικολογικές δυνάμεις που το επιθυμούν, σε ένα κοινό σχήμα. Στόχος των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ είναι να ενώσουν τις οικολογικές φωνές ώστε μαζί να κατέβουμε στις επόμενες εκλογές, όποτε αυτές γίνουν, ώστε να διεκδικήσουμε τη θέση μας στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Και θέλω σε αυτό το σημείο να τονίσω ότι είναι αδιανόητο στην εποχή μας, με όλες αυτές τις καταστροφές που προέρχονται από την κλιματική κρίση, για την οποία με έμφαση μιλάμε τα τελευταία 10 τουλάχιστον χρόνια, να μην υπάρχει η οικολογική πράσινη φωνή στο κοινοβούλιο που μπορεί να είναι θεματοφύλακας κάθε εξέλιξης όσον αφορά πολιτικές για την οικονομία, την κοινωνία, το περιβάλλον και την επιχειρηματικότητα.

Που μπορεί να οφείλεται αυτή η υστέρηση σε σχέση με τις χώρες της προηγμένες Ευρώπης όσον αφορά στην κοινοβουλευτική έκφραση των Οικολόγων Πρασίνων; Θα μπορούσαν οι προτάσεις σας για την πράσινη μετάβαση που χρηματοδοτείται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, να είναι το εφαλτήριο; Ποιες είναι οι θέσεις σας πάνω σε αυτό;

Δ.Π. Για εμάς υπάρχει το τρίπτυχο περιβάλλον, κοινωνία, παραγωγική τάξη. Η κλιματική αλλαγή που έχουμε συνειδητοποιήσει ότι έχει μετατραπεί σε κλιματική κρίση (καταστροφές σε Γερμανία, Βέλγιο και Ολλανδία) και που τα επόμενα χρόνια θα ενταθεί, πρέπει να μας οδηγήσει σε μία βιώσιμη ανάπτυξη και ένα μοντέλο διαβίωσης διαφορετικό από το σημερινό. Οι δώδεκα πρόσφατες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μία Ευρώπη ουδέτερη στην κλιματική αλλαγή έως το 2050 δείχνει τον δρόμο για μία μετάβαση σε όλα αυτά που χρόνια πρεσβεύει η πολιτική οικολογία. Η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές με έμφαση στις ενεργειακές κοινότητες για μείωση της ενεργειακής φτώχειας των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων αλλά και των οικονομικά ασθενέστερων νοικοκυριών, η απαγόρευση των μηχανών εσωτερικής καύσης τα επόμενα χρόνια, ο τρόπος παραγωγής και κατανάλωσης, η θωράκιση των κτηρίων, είναι μερικά από τα στοιχεία του νέου τρόπου διαβίωσης που προτείνουμε και πρέπει να προσαρμοστούμε γρήγορα σε αυτόν για να μη μετατραπεί η κλιματική κρίση σε κλιματικό εφιάλτη. Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ έχουμε θέσεις για όλα αυτά τα θέματα και θα συμβάλουμε ενεργά προς ένα ισόρροπο τρόπο βιώσιμης ευημερίας με επίκεντρο τον άνθρωπο, την προστασία των ασθενέστερων τάξεων, την δίκαιη κατανομή των οικονομικών βαρών και την προστασία του περιβάλλοντος.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 18:04