search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 18:50
MENU CLOSE

Πικραμμένος για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό: Η συνταγματικότητα εν τέλει θα κριθεί στα δικαστήρια

22.07.2021 17:50
pikrammenos_new

Στα δικαστήρια, εν τέλει θα κριθεί η τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό εργαζομένων, εκτίμησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, ο Παναγιώτης Πικραμμένος, μιλώντας στη δημόσια ραδιοφωνία, σημείωσε ότι το «κατά πόσο είναι συνταγματικώς ορθό, θα το κρίνουν εντέλει τα δικαστήρια, υπάρχει μια αρχή κρίσεως με την απόφαση που έγινε για την ΕΜΑΚ, όπου εκεί αναφέρεται ότι πρέπει να υποχωρήσει το ατομικό δικαίωμα προ των επιτακτικών λόγων δημοσίου συμφέροντος για λόγους προστασίας της υγείας, που προστατεύεται από το άρθρο 21 του Συντάγματος», ωστόσο εκτίμησε πως θα υπάρξουν σχετικές προσφυγές στην δικαιοσύνη. «Δεν θέλω να παρεξηγηθώ και να θεωρηθεί ότι προκαταλαμβάνω ή ότι ξέρω κάτι παραπάνω, απλώς εκφράζω την νομική μου άποψη, ότι είναι προφανές ότι ένα πρώτο δείγμα μας δίνει η απόφαση για την ΕΜΑΚ, από κει και πέρα είναι θέμα εφαρμογής της αρχής της αναλογικότητας και το δικαστήριο θα κρίνει σε κάθε περίπτωση αν το μέτρο είναι ανάλογο, δεν είναι ανάλογο και τα λοιπά».

Όπως είπε ο κ. Πικραμμένος, «δεν πρέπει να μπερδεύουμε δύο πράγματα που είναι τελείως διαφορετικά, είναι άλλο πράγμα η υποχρεωτικότητα και είναι άλλο πράγμα ο εξαναγκασμός. Η υποχρεωτικότητα είναι ότι σου επιβάλλει η κρατική εξουσία να κάνεις κάτι, αλλά είναι όπως λέμε στα λατινικά “lex minus quam perfecta”, δηλαδή δεν σου ασκεί κάποιος σωματική βία, έχεις άλλες συνέπειες δευτερευούσης μορφής, άρα δεν μιλάμε για εξαναγκασμό, έμμεση ψυχολογική βία υπάρχει, αλίμονο. Μα προς όλες τις κατευθύνσεις υπάρχει, για εμένα που έχω εμβολιαστεί, ο ανεμβολίαστος δεν μου ασκεί ψυχολογική βία; Δεν πρέπει να το βλέπουμε μονομερώς».

Σημείωσε, δε, ότι «το δικαστήριο θα κρίνει την αναλογικότητα των μέτρων. Για το μέτρο της υποχρεωτικότητας στα δικά μου μάτια, είναι πρόδηλη η υποχώρηση του ατομικού δικαιώματος απέναντι στο γενικότερο συμφέρον. Ως προς τις συνέπειες για κάθε ομάδα, εκεί είπα ότι θα κριθεί βάσει της αρχής της αναλογικότητας. Στην ΕΜΑΚ, όπου για παράδειγμα, η συνέπεια της λήψεως του μέτρου ήταν να μεταφερθούν σε άλλη υπηρεσία, αυτό εκρίθη ότι τηρεί την αρχή της αναλογικότητας».

Για το μέτρο της αναστολής εργασίας, «εκφράζοντας πάντα την προσωπική μου άποψη, θα τασσόμουν ότι είναι συνταγματικώς ανεκτό», σημείωσε ο κ.Πικραμμένος. «Για να ισοδυναμεί με απόλυση θα πρέπει να εκτείνεται σε βάθος χρόνου, θα πρέπει να είναι επαναλαμβανόμενη. Δεν θέλω να διακινδυνεύσω μια πρόβλεψη, γιατί θα κριθεί επανειλημμένως. Δεν έχω προλάβει να δω την τροπολογία αλλά κατά την προσωπική μου γνώμη, μια αναστολή που εκτείνεται σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα είναι ανεκτή, μια αναστολή η οποία υπερβαίνει ένα εύλογο χρονικό διάστημα, θα κριθεί πάλι από το δικαστήριο, ενδεχομένως δεν είναι σύμφωνη με την αρχή της αναλογικότητας. Θα το δούμε στην πράξη».

Διαβάστε επίσης

Φολέγανδρος: Τη χτύπησε, την έσυρε στα βράχια και την πέταξε στη θάλασσα – Σοκάρει η ιατροδικαστική έκθεση

Άντζελα Γκερέκου: Οι συγκινητικές αναρτήσεις μετά την κηδεία του Τόλη Βοσκόπουλου (Photos)

Λίτσα Πατέρα για Καρολάιν: Παντού θα είχε την ίδια κατάληξη γιατί ειχε πολύ «χτυπημένη» Αφροδίτη! (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 18:49