search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 02:46
MENU CLOSE

Εκτός ελέγχου η Τουρκία: «Απορρίπτουμε την δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας» – Παραλήρημα για «μαύρη προπαγάνδα»

23.07.2021 21:19
erdogan_new-3-1

Σφοδρή και εκτός ελέγχου ήταν η αντίδραση της Άγκυρας ενώπιον της καταδικαστικής δήλωσης του Σ.Α. του ΟΗΕ για τα Βαρώσια και το Κυπριακό γενικότερα.

Με μια δισέλιδη ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας αναφέρει ότι «απορρίπτουμε την δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας», προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «τέτοιες δηλώσεις βασίζονται στην μαύρη προπαγάνδα και τους αβάσιμους ισχυρισμούς της ελληνικής και της ελληνοκυπριακής πλευράς, ότι η Αμμόχωστος δεν είναι έδαφος της ΤΔΒΚ (σ.σ του ψευδοκράτους των Κατεχομένων), ότι η ΤΔΒΚ θα φέρει εποίκους στην περιοχή που «ανοίγει» και ότι θα υφαρπάξει περιουσίες».

«Πιλοτικό» το άνοιγμα στα Βαρώσια

Μάλιστα, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας επιχειρεί να παρουσιάσει την επέκταση του ανοίγματος -μέσω του αποχαρακτηρισμού του από στρατιωτική ζώνη- περιοχών της Αμμοχώστου, ως μία πράξη… καλής θέλησης, με τον ισχυρισμό ότι δεν παραβιάζονται οι προηγούμενες αποφάσεις του Σ.Α του ΟΗΕ από τις τουρκοκυπριακές Αρχές και επαναλαμβάνει την «δέσμευση» Ερντογάν ότι το «πιλοτικό» -όπως το χαρακτηρίζει- άνοιγμα της Αμμοχώστου δεν πρόκειται να βλάψει τα συμφέροντα των Ελληνοκυπρίων ιδιοκτητών που έχουν στερηθεί τις περιουσίες τους επί 47 χρόνια, υπό την προϋπόθεση ότι θα προσσφύγουν σε τουρκοκυπριακή Επιτροπή, αναγνωρίζοντας έτσι εμμέσως πλην σαφώς την δικαιοδοσία του ψευδοκράτους.

Καταλήγει, δε, λέγοντας ότι «καλούμε ξανά αυτή την ομάδα (σ.σ. το Σ.Α. του ΟΗΕ) και τη διεθνή κοινότητα να αποδεχθούν την πραγματικότητα στο νησί, να βάλουν τέλος στην αδικία που έχουν υποστεί οι τουρκοκύπριοι, να σεβαστούν τη θέληση των τουρκοκυπρίων καθώς και την ανεξαρτησία και την ισοτιμία που πέτυχαν το 1960».

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι με το άνοιγμα των Βαρωσίων δεν παραβιάζονται ούτε δικαιώματα ιδιοκτησίας ούτε τα ψηφίσματα ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ούτε το διεθνές δίκαιο. Επισήμανε δε ότι όλες οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν, όχι μόνο του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά και των ΗΠΑ, της Βρετανίας, ακόμα και της Ρωσίας, γίνονται επειδή δε θέλει κανένας το τουρκοκυπριακό κράτος να αναγνωριστεί.

Διαβάστε επίσης

Αγία Σοφία: Καταπέλτης η UNESCO για τη μετατροπή της σε τζαμί

Ερντογάν στον ΟΗΕ: Τα νησιά της Ελλάδας μας απειλούν, θέλουμε αποστρατικοποίηση

«Νταήδες» σε Κύπρο και Αιγαίο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15