search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 16:52
MENU CLOSE

Πότε και πώς θα επιστρέψει η διασκέδαση στην κανονικότητα

29.07.2021 18:29
party

Οι νεότεροι ενήλικες έχουν διαδραματίσει δυσανάλογο ρόλο στη μετάδοση του κορωνοϊού. Στη χώρα μας, σύμφωνα με την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων στην επικράτεια την περασμένη εβδομάδα ήταν τα 26 έτη.

Έκθεση από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ, κατέδειξε ότι από τον Ιούνιο μέχρι και τον Αύγουστο του 2020, οι μολύνσεις με κορωνοϊό μεταξύ των ατόμων ηλικία από 20 έως 29 ετών αυξήθηκαν τόσο πολύ, που αντιπροσώπευαν το 20% των συνολικών κρουσμάτων στις ΗΠΑ.

Από τα ίδια δεδομένα προκύπτει ότι αυτά τα περιστατικά οδήγησαν σε αύξηση των νέων λοιμώξεων μεταξύ των μεσηλίκων και των ηλικιωμένων. Κάτι που σημαίνει ότι όσοι βγήκαν και διασκέδασαν, μετέφεραν τον κορωνοϊό στους γονείς και τους παππούδες τους.

Δηλαδή μία κατάσταση που περιγράφουν συνεχώς εξαιρετικά ως επικίνδυνη οι Έλληνες ειδικοί, αναφερόμενοι στην ενδοοικογενειακή μετάδοση. Όπως επισημαίνουν, ακόμη και στις χώρες όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι εξαιρετικά υψηλή, δεν σημαίνει ότι οι νέοι μπορούν να επιδοθούν σε ξέφρενα πάρτι και να επιστρέψουν από τώρα στην κανονικότητα της διασκέδασης του 2019.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο στη χώρα μας ότι η διασκέδαση και η ψυχαγωγία είναι πλέον αποκλειστικά για τους πλήρως εμβολιασμένους ή όσους έχουν νοσήσει και αναρρώσεις του τελευταίους έξι μήνες, καθώς πρόκειται για τις ομάδες που μεταδίδουν λιγότερο.

Το πώς μπορούμε να υπολογίσουμε τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού σε πιο ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, δεν είναι κάτι απλό. Σύμφωνα με τον δρ Γουίλιαμ Σάφνερ, καθηγητή Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Βάντερμπιλτ, δεν υπάρχουν ένα κόκκινο και ένα πράσινο φως για τέτοιου είδους επιλογές. Γι’ αυτό και οι νέοι θα πρέπει να προσέχουν, ακόμη και αν μένουν μόνοι τους στο σπίτι.

Καθώς όμως η νεολαία και όχι μόνο, έχει έντονη επιθυμία να βγει έξω και να διασκεδάσει, οι Times της Νέας Υόρκης έκαναν έρευνα και επιχείρησαν να απαντήσουν στις πιο συχνές ερωτήσεις σχετικά με το τι θα μπορούν να κάνουν οι νεότερες ηλικίες, που έχουν ούτως ή άλλως χαμηλό κίνδυνο βαριάς νόσησης και θανάτου από κορωνοϊό, αφού όμως πρώτα εμβολιαστούν.

Αυτός είναι ο στόχος όλων, όμως πρόκειται για κάτι που εξαρτάται από πολλούς παράγοντες οι οποίοι είναι ακόμα… άγνωστοι. Σε κάθε περίπτωση σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν οι επόμενοι μήνες, καθώς οι εμβολιασμοί θα έχουν αυξηθεί και θα γνωρίζουμε περισσότερα για την ασφάλεια των εμβολιασμένων.

Και ενώ μέχρι στιγμής, όπως εξηγεί ο δρ. Σάφνερ, στις χώρες που οι εμβολιασμοί έχουν προχωρήσει φαίνεται ότι όσοι εμβολιάζονται δεν νοσούν, τουλάχιστον σοβαρά, υπάρχουν τρεις παράγοντες οι οποίοι θα μπορούσαν να εμποδίσουν την αισιόδοξη εξέλιξη της επιχείρησης για την ελευθερία μας. Ο πρώτος είναι εάν υπάρξουν πολλοί νέοι που θα αρνηθούν να εμβολιαστούν, ο δεύτερος εάν τα ποσοστά μετάδοσης παραμείνουν υψηλά και ο τρίτος οι νέες μεταλλάξεις που ίσως εμφανιστούν και καταστήσουν τα εμβόλια αναποτελεσματικά.

«Εξαιρετικά σημαντικό στην εξίσωση της ελευθερίας, είναι και το ποσοστό των ενεργών κρουσμάτων. Μόλις φτάσουμε σε ένα συνδυασμό με σχεδόν καθόλου κρούσματα και ένα μεγάλο ποσοστό εμβολιασμένων, τότε όλα αλλάζουν προς το καλύτερο», εξηγεί ο δρ Πολ Σαξ, ειδικός στις μολυσματικές παθήσεις στο νοσοκομείο Brigham and Women’s στη Βοστώνη.

Οι ειδικοί από τις ΗΠΑ εκτιμούν ότι εάν μία περιοχή έχει λιγότερα από 10 περιστατικά ανά 100.000 κατοίκους, είναι ασφαλές και πάρτι να γίνουν και να συγκεντρώσεις σε σπίτια να πραγματοποιηθούν, πάντα όμως μεταξύ εμβολιασμένων ατόμων. Προς το παρόν τα ανοιξιάτικα πάρτι είναι άκρως επικίνδυνα, διευκρινίζουν.

Πότε θα φιλήσουμε και πάλι αγνώστους;

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το φιλί ή οποιαδήποτε άλλη στενή επαφή με κάποιον άγνωστο είναι ασφαλής, αρκεί να επιβεβαιωθεί ότι και οι δύο έχουν εμβολιαστεί. Ακόμη όμως και ένα φιλί με άγνωστο, είναι περισσότερο ασφαλές από το να πάει κάποιος σε πάρτι ή σε μπαρ, εξηγεί στους ΝΥΤ ο δρ Ντέιβιντ Ρούμπιν, καθηγητής Παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου της Πενσυλβάνιας. Στην περίπτωση που ένα άτομο νεαρής ηλικίας έχει εμβολιαστεί και φιληθεί με κάποιον που δεν έχει κάνει το εμβόλιο, τότε σύμφωνα με τις οδηγίες των CDC, είναι σχετικά ασφαλές να πράξη κατά βούληση.

Πότε θα δημιουργούμε ξανά χαλαρά παρέες

Σύμφωνα με τις πρόσφατες συστάσεις των CDC, αν όλοι όσοι έχουν προσκληθεί σε μία παρέα έχουν εμβολιαστεί, και οι παρέες είναι μικρές, τότε ναι, είναι ασφαλές να μαζευτεί μία παρέα χωρίς μάσκες και χωρίς τα μέλη της να τηρούν τις κοινωνικές αποστάσεις. Ως μικρές παρέες ορίζονται οι συγκεντρώσεις μέχρι 10 άτομα.

Πόσο ασφαλείς είναι οι υπαίθριες συναυλίες

Οι ειδικοί έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι συναυλίες σε ανοιχτούς χώρους είναι ασφαλείς, αρκεί οι συμμετέχοντες να φορούν μάσκες και να κρατούν τις αποστάσεις ασφαλείας. «Ο κόσμος αναρωτιόταν γιατί δεν υπήρξε μεγάλη αύξηση μετά τις διαδηλώσεις που είχαν γίνει το καλοκαίρι στις ΗΠΑ. Η απάντηση είναι ότι ακριβώς επειδή πραγματοποιήθηκαν σε ανοιχτούς χώρους. Το ίδιο ισχύει και για τις υπαίθριες συναυλίες», εξηγεί ο δρΣαξ.

Γιατί πρέπει οι νέοι να εμβολιαστούν

Μπορεί το εμβόλιο να συστήνεται στους μεγαλύτερους ώστε να τους προστατεύσει από τη βαριά νόσηση και τον θάνατο, όμως όσο πιο γρήγορα κάνουν το εμβόλιο όλοι, τόσο πιο σύντομα θα βγούμε από αυτήν την κατάσταση και θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα, σχολιάζει ο δρ Κάρλος ντελ Ρίο, λοιμωξιολόγος από το Πανεπιστήμιο του Εμορι.

Επιπλέον, οι νέοι θα πρέπει να εμβολιαστούν διότι ο ιός κάθε φορά που αλλάζει ξενιστή, έχει και μία πιθανότητα να δημιουργήσει μία νέα, πιο επικίνδυνη μετάλλαξη, η οποία μπορεί να αποδειχθεί θανατηφόρα και για τους νέους. Οπότε υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους πρέπει να εμβολιαστούν οι νέοι, ακόμη και αν αισθάνονται ότι τα στατιστικά δεδομένα είναι με το μέρος τους.

Διαβάστε επίσης:

Pfizer: Έως και 11πλάσια προστασία από τη μετάλλαξη Δέλτα με τρίτη δόση εμβολίου (video)

Κορωνοϊός: Συμφωνία Ε.Ε. με την GSK για την προμήθεια μονοκλωνικών αντισωμάτων

Κορωνοϊός: Το ανησυχητικό φαινόμενο σε ασθενείς που ανάρρωσαν από τη λοίμωξη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 16:50