ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 10:05
MENU CLOSE

Θερινή αυλαία με κόντρα για τον «κόφτη» στα ΑΕΙ, πανδημία και ασφαλιστικό

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2188
29-7-2021
29.07.2021 07:00

Κορυφώνεται η αντιπαράθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την κυβέρνηση λίγο πριν κλείσει η Βουλή για τις θερινές διακοπές, με βασικά επίδικα την πανδημία και το εμβολιαστικό πρόγραμμα, την Παιδεία και τον κόφτη της βάσης εισαγωγής στα ΑΕΙ, αλλά και το νομοσχέδιο για την επικουρική ασφάλιση των νέων.

Ο Αλέξης Τσίπρας μάλιστα, δεδομένης και της δυσαρέσκειας που προκάλεσε η ρύθμιση, και μάλιστα εν μέσω πανδημίας, σε υποψηφίους που δεν περνούν στη σχολή της επιλογής τους αν και έγραψαν καλά ή και άριστα, προχώρησε σε εξαγγελία για την κατάργηση της βάσης εισαγωγής και αποκατάσταση της αδικίας με παράλληλο μηχανογραφικό που θα ανοίξει ο ΣΥΡΙΖΑ για τους αποτυχόντες του 2021, αν του χρόνου είναι κυβέρνηση.

Επίσης, εξακολουθεί να «μαίνεται» η διαμάχη για τη διαχείριση της πανδημίας, με την αξιωματική αντιπολίτευση να χρεώνει στην κυβέρνηση πλήρη αποτυχία. Τις τελευταίες μέρες η κόντρα επικεντρώνεται στον τουρισμό και στην κατάσταση στα νησιά όπου εκτοξεύονται τα κρούσματα λόγω ελλιπών ελέγχων, αλλά και στο ζήτημα της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, αρχής γενομένης από τους υγειονομικούς, ενώ αντιδράσεις έχει προκαλέσει και σχετική τροπολογία για τους εκπαιδευτικούς (πρόβλεψη για αναστολή καθηκόντων), με τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει λόγο για «διχασμό».

Λελογισμένα αντικίνητρα

Διευκρινίζοντας ποια είναι η αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ ως προς την υποχρεωτικότητα, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Νάσος Ηλιόπουλος τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει μια «αυστηρή ισορροπία ανάμεσα στα κίνητρα και τα αντικίνητρα που θα δοθούν» ενώ πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δέχεται «την απόλυση, την αναστολή εργασίας και την περικοπή μισθών ως αντικίνητρα». «Για εμάς» είπε «αποτελεσματικό αντικίνητρο είναι η υποχρέωση των εργαζομένων που δεν έχουν εμβολιαστεί σε καθημερινή προσέλευση νωρίτερα στον χώρο εργασίας τους, στον οποίο θα μπορούν να εισέρχονται μόνο αν το τεστ τους βγει αρνητικό. Οι αναστολές της εργασίας ως ποινή σαμποτάρουν την όλη προσπάθεια να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί».

Σε χθεσινές του δηλώσεις ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ανδρέας Ξανθός παρατήρησε ότι η κυβέρνηση «δεν κατάφερε να “θωρακίσει” ούτε τη Δημόσια Υγεία ούτε την τουριστική οικονομία», ότι εξέπεμψε το λάθος μήνυμα λέγοντας πως «με τον εμβολιασμό ξεμπερδεύουμε με τον κίνδυνο μόλυνσης και επανέρχεται η κανονικότητα στη ζωή μας χωρίς περιορισμούς», κάτι που έχει ενισχύσει τον σκεπτικισμό για τα εμβόλια. Σημείωσε ότι ο στόχος που είχε τεθεί για 70% εμβολιαστική κάλυψη είναι πολύ μακριά και κατέγραψε ως επιμέρους ελλείματα τα κενά στον εμβολιασμό των ηλικιωμένων, των καρκινοπαθών και ιδιαίτερα στους «ξεχασμένους» πληθυσμούς, όπως οι Ρομά,  οι πρόσφυγες-μετανάστες, οι φυλακισμένοι κ.λπ. Τέλος, επανέλαβε τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι «η αποτυχία στους στόχους του εμβολιαστικού προγράμματος δεν νομιμοποιεί τις απειλές και τους εκβιασμούς» προς τους μη εμβολιασμένους και πως χρειάζεται μια σοβαρή εκστρατεία ενθάρρυνσης και πειθούς και όχι «τιμωρητική» λογική και με αναίρεση θεμελιωδών δικαιωμάτων, όπως της εργασίας και της αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Σκυτάλη με ασφαλιστικό

Στο μεταξύ, τον δρόμο της κοινοβουλευτικής συζήτησης έχει πάρει και το νομοσχέδιο για την επικουρική ασφάλιση των νέων, που βρίσκεται στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων προς το παρόν και σήμερα είναι προγραμματισμένη η ακρόαση φορέων. Σημειώνεται ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν την κυβερνητική παράταξη για μεθόδευση με επίσπευση των διαδικασιών λίγο πριν κλείσει η Βουλή, ώστε να μην μπορέσουν να παραβρεθούν όλοι οι εκπρόσωποι των φορέων και να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, η τομεάρχης Εργασίας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ζήτησε την απόσυρσή του, τόνισε ότι το νομοσχέδιο αναιρεί τον αναδιανεμητικό χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης και ανέφερε πως μετά τον νόμο Χατζηδάκη αποτελεί ένα ακόμη χτύπημα στην κοινωνική πλειοψηφία. Σημείωσε πως πλήττει και τους νέους,που οι εισφορές τους γίνονται αντικείμενο ρίσκου και κερδοσκοπίας, αλλά συνολικά και τους φορολογουμένους, «που θα πληρώσουν τελικά το υπέρογκο κόστος μετάβασης που υπερβαίνει τα 70 δις, επιβαρύνει το δημόσιο χρέος κατά 49% και υποθηκεύει το μέλλον της οικονομίας και της χώρας».

Διαβάστε επίσης:

Εμβόλια και κοινωνικές ανισότητες

Αυξήσεις… θερινής νυκτός

«Επιστροφή» στις ΜΕΘ

ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 10:04
Exit mobile version