search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 00:17
MENU CLOSE

Λέκκας για φωτιές: Κάηκαν 500.000 στρέμματα – Η κλιματική κρίση βρίσκεται μπροστά μας (Video)

07.08.2021 14:05
pyrkagia_attiki

Για 500.000 αποτεφρωμένα στρέμματα δάσους σε όλη τη χώρα έκανε λόγο ο Ευθύμιος Λέκκας.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ,  ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας επανέλαβε ότι «ο Αύγουστος θα είναι εφιαλτικός μήνας», λόγω των ακραίων θερμοκρασιών που έφτασαν και τους 65 βαθμούς Κελσίου στο έδαφος, «θερμοκρασίες που δημιούργησαν ασφυκτικές συνθήκες και απομείωσαν ό,τι υγρασία υπήρχε στο έδαφος, στο υπέδαφος, στο φύλλωμα των φυτών».

«Ουσιαστικά ήταν μια ώριμη, έτοιμη, καύσιμη ύλη για οτιδήποτε συνέβαινε. Ακόμη και μια σπίθα ήταν ικανή να τροφοδοτήσει μια μεγάλη πυρκαγιά», εξήγησε.

Αναφερόμενος στο γεγονός ότι οι πυρκαγιές εξαπλώθηκαν ενώ δεν υπήρχαν άνεμοι, ο καθηγητής τόνισε στην περιοχή όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά αναπτύχθηκαν τεράστιες θερμοκρασίες 600 βαθμών Κελσίου, «πολύ μεγαλύτερες από τις θερμοκρασίες αυτανάφλεξης!».

«Αυτό σε συνδυασμό με την ακτινοβολία που υπήρχε, τροφοδότησε ακαριαία την πυρκαγιά», διευκρίνισε.

Υπό αυτές τις συνθήκες, όπως εξήγησε, το νερό που έριχναν οι εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής δεν έκανε καλά τη δουλειά του αφού εξατμιζόταν πριν πέσει στο έδαφος.

Παράλληλα, απαντώντας σε ερώτηση είπε πως καλύτερα να υπάρχει υπερβολή στις εκκενώσεις «παρά να ειπωθεί ότι δεν κάναμε τίποτα».

«Μετά τις πυρκαγιές τα καιρικά φαινόμενα έχουν άλλη δυναμική»

Ωστόσο, επισήμανε ότι ακόμη δυσκολότερη θα είναι η επόμενη ημέρα. Αναφερόμενος στις πλημμύρες τόνισε ότι τα καιρικά φαινόμενα που αναπτύσσονται μετά τις πυρκαγιές έχουν άλλη δυναμική.

«Βλέπουμε ότι αυτά που ξέραμε πριν από 5-10 χρόνια δεν ισχύουν πια και λόγω της κλιματικής κρίσης αλλά και λόγω νέων δεδομένων που προκύπτουν», πρόσθεσε αναφερόμενος στις καταστροφικές πλημμύρες της Κεφαλονιάς της Καρδίτσας και των Χανίων.

«Πάνω σε αυτή τη λογική πρέπει να σχεδιάσουμε τα έργα. Δεν θα πρέπει να μπούμε στη λογική μπακάλικου σχεδιασμού των μελετών που γίνεται ώς τώρα», επισήμανε και υπογράμμισε πως «τα μεγάλα τεχνικά έργα δεν είναι πάντα καλά».

Διαβάστε επίσης:

Φωτιά στο Κρυονέρι: Δίωξη για κακούργημα σε βάρος 43χρονου

Αντιπεριφερειάρχης Αττικής για φωτιές: Ο εφιάλτης τελειώνει – Κόλαση η χθεσινή νύχτα (Video)

Φωτιά Εύβοια: Σπαρακτικές εκκλήσεις για βοήθεια από την Ιστιαία – «Σας παρακαλώ κάντε κάτι! Μας έχουν αφήσει στο έλεος του θεού, θα καούμε!» (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 00:17