search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 10:36
MENU CLOSE

Ο Χρήστος Ζερεφός επικεφαλής νέας επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τα δασικά οικοσυστήματα

10.08.2021 17:31
Ζερεφός: Η φύση δεν χαμογελάει, εκδικείται - Media

Το Κέντρον Ερεύνης Φυσικής της Ατμοσφαίρας και Κλιματολογίας (ΚΕΦΑΚ) της Ακαδημίας Αθηνών αποφάσισε να συστήσει ειδική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, λαμβάνοντας υπόψη, όπως αναφέρει, «τα πρόσφατα τραγικά περιβαλλοντικά γεγονότα που αντιμετώπισε η χώρα από τους τελευταίους καύσωνες και κυρίως την τρωτότητα των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας με τις σοβαρότατες δασικές πυρκαγιές που αντιμετωπίζουμε».

Η Επιτροπή – με συντονιστή τον Χρήστο Ζερεφό, γενικό γραμματέα της Ακαδημίας και Εθνικό Εκπρόσωπο για την Κλιματική Αλλαγή – ονομάζεται «Επιτροπή Έρευνας της Ανθεκτικότητας των Ελληνικών Δασικών Οικοσυστημάτων (Ε.Α.Δ.Ο.)». Θα έχει ως αντικείμενο τη διερεύνηση της ανθεκτικότητας των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας σε συγκεκριμένες μετεωρολογικές-κλιματικές συνθήκες, οι οποίες τα απειλούν.

Η Επιτροπή, που θα συνεδριάσει για πρώτη φορά στο τέλος Αυγούστου, θα ασχοληθεί τόσο με το παρελθόν όσο και με το παρόν και το μέλλον των κλιματικών αλλαγών και των επιπτώσεών τους στα δασικά οικοσυστήματα της χώρας.

Μέλη της Επιτροπής είναι μεταξύ άλλων ο ακαδημαϊκός Κωνσταντίνος Συνολάκης, ειδικός στις Φυσικές Καταστροφές και πρόεδρος της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή του ΥΠΕΝ, η Μαργαρίτα Αριανούτσου-Φαραγγιτάκη, καθηγήτρια Οικολογίας στο Τμήμα Βιολογίας του ΕΚΠΑ (με ειδικότητα στην οικολογία δασικών πυρκαγιών και στη διατήρηση της βιοποικιλότητας των μεσογειακών οικοσυστημάτων), ο Παύλος Καλαμπόκας, διευθύνων του ΚΕΦΑΚ της Ακαδημίας Αθηνών (με αντικείμενο τη φυσικοχημεία της ατμόσφαιρας, την αέρια ρύπανση και την ποιότητα του αέρα), ο Ιωάννης Καψωμενάκης, ερευνητής του ΚΕΦΑΚ της Ακαδημίας Αθηνών (με αντικείμενο τις κλιματικές και πλανητικές μεταβολές), ο Σταύρος Σολωμός, ερευνητής του ΚΕΦΑΚ της Ακαδημίας Αθηνών (επίσης με αντικείμενο τις κλιματικές και πλανητικές μεταβολές).

Αναλυτικότερα, οι εργασίες της Επιτροπής θα επικεντρωθούν, μεταξύ άλλων, στις εξής επιστημονικές περιοχές:

Με βάση τα κλιματικά δεδομένα και τις προσομοιώσεις των μεταβολών τους στο χρόνο, θα μελετηθεί η ανθεκτικότητα των κύριων δασικών οικοσυστημάτων στην ξηρασία και τις υψηλές θερμοκρασίες, ώστε να μπορούν να γίνουν υπολογιστικές προβολές ενδεχόμενων σοβαρών αλλαγών των ειδών των οικοσυστημάτων.

Με βάση διαθέσιμα τηλεπισκοπικά δεδομένα (και χρήση άλλων πηγών όπως κειμένων) θα καταβληθεί προσπάθεια δημιουργίας χρονοσειρών της δυναμικής της βλάστησης διαφόρων περιοχών, οι οποίες θεωρούνται ως πλέον ευάλωτες, έτσι ώστε να εξετασθούν σενάρια πιθανής «τροποποίησης» της δομής της βλάστησης, σύμφωνα με τις μεταβολές του κλίματος που αναμένονται στις προσεχείς δεκαετίες και εφόσον αυτό δεν αντιβαίνει στον χαρακτήρα των περιοχών (προστατευόμενες περιοχές).

Με χρήση δορυφορικών δεδομένων υψηλής διακριτικής ικανότητας LANDSAT TM και Copernicus Sentinel-2 θα αναλυθούν τα συμβάντα δασικών πυρκαγιών στο σύνολο της χώρας για τα τελευταία 35-40 χρόνια. Με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης θα δίδονται σε καθημερινή βάση σε μεγάλη χωρική ανάλυση, από 500 μέτρα έως και 100 μέτρα στο έδαφος (αναλόγως της κλίμακας μελέτης), εκτιμήσεις κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Επίσης, θα γίνει εκτίμηση κινδύνου έναρξης πυρκαγιάς σε τοπικό επίπεδο με τη χρήση ατμοσφαιρικών μοντέλων υψηλής ανάλυσης σε συνδυασμό με μεθόδους τεχνητής νοημοσύνης.

Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στις περιοχές του Ευρωπαϊκού Δικτύου Προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 και άλλων κατηγοριών προστατευόμενων περιοχών, ώστε να εξειδικευθούν τα σενάρια και να υποστηριχτούν με στοιχεία οι αρμόδιοι φορείς διαχείρισης για τις απειλές, που θα αντιμετωπίσουν οι περιοχές τους.

Διαβάστε επίσης:

Κτηνωδία στον Βόλο: Έδεσαν πίτμπουλ σε τσιμεντόλιθο και το πέταξαν στη θάλασσα

Χαλκιδική: Νεκρός 26χρονος που χτυπήθηκε στο κεφάλι από προπέλα

Άγρια δολοφονία στις Σέρρες: 20χρονος μαχαίρωσε θανάσιμα συνομήλικό του

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 10:34