search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 04:21
MENU CLOSE

Φωτιά-Τατόι: Το Αστεροσκοπείο διαψεύδει τον Χαρδαλιά για τον αέρα

11.08.2021 17:30
varybobi_new

Τα μετεωρολογικά δεδομένα που επικρατούσαν στην περιοχή της Βαρυμπόμπης, όταν ξέσπασε η μεγάλη φωτιά διαψεύδουν τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Συγκεκριμένα, από τα στοιχεια που παρουσίασε το Meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι καταγραφές του μετεωρολογικού σταθμού του στο Τατόι, το πρωί της Τρίτης 3 Αυγούστου μέχρι και τις 17:00 δείχνουν ότι οι άνεμοι ήταν ασθενείς, εντάσεως 8 με 10 km/h, δηλαδή 2 Μποφόρ. Επομένως, η φωτιά στην έναρξή της, λίγο δηλαδή μετά τη 1 το μεσημέρι, και επί τρεις περίπου ώρες έκαιγε με ανέμους εντάσεως έως 2 μποφόρ.

Στις 17:00 η μέση 10λεπτη ταχύτητα του ανέμου παρουσίασε ξαφνική ενίσχυση στα 19 km/h (3 μποφόρ) με ριπές στα 45 km/h η οποία οφείλεται ξεκάθαρα στην μεταβολή των τοπικών καιρικών συνθηκών λόγω της πυρκαγιάς (η κλίμακα μποφόρ αφορά μόνο τον μέσο άνεμο και όχι τις ριπές). Aυτό άλλωστε διακρίνεται και στο διάγραμμα της θερμοκρασίας που ξαφνικά από τους 40°C, έφτασε τους 44°C σε λιγότερο από 10 λεπτά.

Τέλος, σημειώνεται ότι ο όρος «μικροκλίμα» δεν είναι δόκιμος για να περιγράψει την τοπική μεταβολή των καιρικών συνθηκών από μια δασική πυρκαγιά. Μια μεγάλη πυρκαγιά «δημιουργεί τον δικό της καιρό», ενώ ο όρος «κλίμα» αναφέρεται στη μέση κατάστασης καιρικών συνθηκών επί μεγάλου χρονικού διαστήματος (δεκάδες χρόνια).

Τι ισχυρίστηκε ο Χαρδαλιάς

Υπενθυμίζεται ότι ο Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη συνέντευξη Τύπου είπε ότι «τα δεδομένα πάλι στο Τατόι, στην περιοχή αυτή και μιλάμε πλέον για τις 6 του μηνός που είχαμε την αναζωπύρωση, δεν ήταν τα καλύτερα δυνατά – είχαμε 43 βαθμούς. Και στη Βαρυμπόμπη μόνο είχαμε 39 χλμ άνεμο, 5 μποφόρ ριπές, σύμφωνα με τον μετεωρολογικό σταθμό Βαρυμπόμπης. Προφανώς, τα θερμικά φορτία [ήταν μεγάλα] και η αλήθεια είναι ότι αυτή η φωτιά μας αποδιοργάνωσε και θέλω να το πω. Την ίδια ώρα δηλαδή που είχαμε κάνει αναδιατάξεις τις δυνάμεις για να μπορέσουμε να είμαστε πιο ενισχυτικοί στα άλλα τα μεγάλα μέτωπα, αυτή η φωτιά μας έφερε πίσω.

Παρά ταύτα η κινητοποίηση ήταν άμεση. Θα σας πω χαρακτηριστικά ότι στην περίπτωση της αναζωπύρωσης, οι δύο Air-Tractors μας ήταν στο αέρα και έκαναν προσβολή -μάλιστα κυκλοφορούν κάποια βίντεο- σε 7 λεπτά από την ώρα που εκδηλώθηκε το συμβάν. Δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα, η φωτιά είχε φτιάξει το δικό της μικροκλίμα, εκινείτο πολύ επιθετικά και νομίζω ότι τα υπόλοιπα λίγο-πολύ τα γνωρίζετε».

Διαβάστε επίσης

Φωτιά στην Εύβοια: Πολλαπλές αναζωπυρώσεις – Με δεξαμενόπλοιο το νερό στα αεροσκάφη

Εύβοια: Τεράστια και πρωτοφανή οικολογική καταστροφή δείχνουν τα στοιχεία της υπηρεσίας Copernicus (Photos)

Φωτιά στην Εύβοια: Συγκινεί η 81χρονη γιαγιά Παναγιώτα – «Χαμόγελο δεν μπορούμε να έχουμε» (Videos/Photos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 01:09