search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 13:24
MENU CLOSE

Κορωνοϊός: Διπλασιάστηκαν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία – Στο 40% η κάλυψη σε απλές κλίνες και στο 51% σε ΜΕΘ

13.08.2021 08:11
maska_new

H μετάλλαξη «Δέλτα» φαίνεται να επικρατεί νωρίτερα απ’ ό,τι αναμενόταν και να αλλάζει το πρόσωπο της πανδημίας, πράγμα που δείχνει εικόνα επιδείνωσης των επιδημιολογικών δεικτών.

Οπως ανέφερε την Πέμπτη ο καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Χαράλαμπος Γώγος, την τελευταία εβδομάδα το επιδημικό φορτίο στη χώρα μας παρουσιάζει σχετική αύξηση, με τον μέσο όρο των ημερήσιων κρουσμάτων του τελευταίου επταημέρου να ήταν χθες στα 2.942 περιστατικά και τις περισσότερες περιφερειακές ενότητες της χώρας να είναι στο πορτοκαλί και τρεις στο κόκκινο. Χθες, άλλωστε καταγράφηκαν 3.605 νέα κρούσματα της COVID-19 επί συνόλου 101.000 εργαστηριακών τεστ, 240 ασθενείς νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι και 20 ασθενείς κατέληξαν. Από τα νέα κρούσματα τα 938 εντοπίστηκαν στην Αττική, 298 στη Θεσσαλονίκη και 506 στην Κρήτη.

Η πλέον μεταδοτική μετάλλαξη που από το 79,1% τώρα εκτιμάται ότι θα φτάσει σύντομα το 90%, απαιτεί προσοχή και αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας, προειδοποίησε ο καθηγητής, δεδομένου πως ακόμα και οι εμβολιασμένοι μπορούν να τη μεταδώσουν, με τα διαγνωστικά τεστ κορωνοϊού και τα self-test ιδίως να αναγάγονται σε μέγα όπλο για τον περιορισμό της διασποράς. «Τεστ πριν και μετά τις διακοπές», ήταν η έκκληση του κ. Γώγου προς τους νέους, σε μια κρίσιμη περίοδο που η πανδημία δείχνει να επανέρχεται και σε ηπειρωτικές περιοχές.

Η ανησυχία των ειδικών κορυφώνεται εν όψει του φθινοπώρου, τόσο για τη μεταφορά της νόσου από τους νεότερους στις οικογένειές τους όσο και για την ενδεχόμενη παρουσία του ιού στα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Λουκίδης: Ποιοι θα κάνουν τρίτη δόση – Αύξηση στις ΜΕΘ μετά τον 15αύγουστο

Για την τρίτη δόση γίνονται ακόμα συζητήσεις, όπως ανέφερε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Πνευμονολογίας Στυλιανός Λουκίδης.

Ο κ. Λουκίδης επεσήμανε ότι τέλη Σεπτεμβρίου αναμένονται τα αποτελέσματα εθελοντών, εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων, που συμμετείχαν σε μελέτες και θα ξέρουμε ποιοι είναι αυτοί που νόσησαν.

Πάντως, όπως είπε οι πρώτοι που θα κάνουν τρίτη δόση είναι οι υγειονομικοί.

Σχετικά με την πιθανότητα λήψης νέων μέτρων, ο καθηγητής είπε πως σίγουρα το καλοκαίρι δεν είναι η κατάλληλη περίοδος για αυξημένα μέτρα προστασίας. Επομένως, σε οποιοδήποτε σύμπτωμα ή ακόμα και προληπτικά πρέπει να έχουμε μια παρατήρηση 4-5 ημερών, κατά τη διάρκεια και μετά τις διακοπές.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, μετά την εβδομάδα του 15αύγουστου, ίσως έχουμε μεγαλύτερο ποσοστό περιστατικών. «Είναι αδύνατο να μη γίνουν εισαγωγές στα νοσοκομεία. Επίσης, θα αυξηθούν και οι ΜΕΘ», σημείωσε ο κ. Λουκίδης.

«Χθες, είχαμε την ανακοίνωση της Παιδιατρικής Εταιρείας και την έρευνα της ανοσογονικότητας και της ασφάλειας σε παιδιά 12-17 ετών», που ενισχύουν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε ανήλικους.

Τέλος, ανέφερε ότι έχουμε χάσει πάνω από 13.000 ανθρώπους. 

Όσο για το αν θα ξαναγίνει Lockdown, απάντησε πως θα έχουμε ένα φθινόπωρο με όλες τις δραστηριότητες ανοιχτές, εκτός αν ξεφύγει το γεγονός σε μεγάλο βαθμό.

Διαβάστε επίσης:

Καιρός σήμερα: Νέα πτώση της θερμοκρασίας – Που θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες (Videos)

Κορωνοϊός: Θετικές στον ιό 16 μοναχές στη μονή του Αγίου Νεκταρίου στην Αίγινα

Γιατί ο Αλέξης Τσίπρας δεν ζητά εκλογές;

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 13:22