search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.05.2024 17:18
MENU CLOSE

Φωτιά στα Βίλια: Tρία τα ενεργά μέτωπα – Μάχη με τις αναζωπυρώσεις – Καταστράφηκαν ολοσχερώς 5 σπίτια (Videos)

17.08.2021 13:33
vilia33

Μαίνεται η μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων στα μέτωπα που βρίσκονται σε εξέλιξη στα Βίλια από το μεσημέρι της Τρίτης. Tα μετωπα είναι τρία, ενώ η φωτιά κατακαίει δάσος στο όρος Πατέρα, στο τμήμα από Παλαιοχώρι, ‘Αγιος Σωτήρας και Παλαιοκούνδουρα, αλλά η κατάσταση παρουσιάζει βελτίωση σε σχέση με την νύχτα.

«Έχουμε να κάνουμε με μια μεγάλη πυρκαγιά και μια τεράστια οικολογική καταστροφή», σημείωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στο OPEN ο κ. Κοσμόπουλος και ενημέρωσε ότι τουλάχιστον πέντε σπίτια στην περιοχή έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. «Η μόνη επέμβαση που μπορεί να γίνει άμεσα και να έχει αποτέλεσμα είναι αυτή των εναέριων μέσων», τόνισε.

Στη μάχη και τα ρωσικά μεγαθήρια «Ιλιούσιν»

Στη μάχη για την πυρκαγιά στα Βίλια μπήκαν πριν από λίγα λεπτά και τα δύο ρωσικά μεγαθήρια «Ιλιούσιν» χωρητικότητας 40 τόνων, που πλέον κάνουν ρίψεις νερού πάνω στα μέτωπα στο όρος Πατέρας, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η μεγάλη πυρκαγιά μέχρι τις απογευματινές ώρες.

Τα δύο ρωσικά αεροσκάφη έρχονται να ενισχύσουν την δύναμη κρούσης του μηχανισμού πυρόσβεσης και ειδικότερα τα εναέρια μέσα, που έχουν ήδη ενισχυθεί, και επιχειρούν συνολικά 14 ελικόπτερα και 8 αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων και το άλλο ρωσικό Beriev-200.

Υπάρχουν ισχυρές δυνάμεις σε περίπτωση που το μέτωπο από το όρος Πατέρα κατέβει προς Βένιζα, Βαθυχώρι και πεδιάδα Μεγάρων.

Το στοίχημα είναι να προλάβουν οι ισχυρές δυνάμεις που επιχειρούν οποιαδήποτε μεγάλη αναζωπύρωση τις μεσημβρινές ώρες και μέχρι τις 18.00 που ανεβαίνει η θερμοκρασία και δημιουργεί κινδύνους για ταχύτερη εξέλιξη της πυρκαγιάς, γι’ αυτό αποφασίστηκε να επιχειρήσουν και τα δύο ρωσικά μεγαθήρια.

Μέχρι στιγμής ευνοούν και οι καιρικές συνθήκες καθώς πνέουν ασθενείς άνεμοι, μέχρι 3 μποφόρ, κάτι που δημιουργεί ελπίδες για οριοθέτηση της πυρκαγιάς εντός τις ημέρας.

Σημειώνεται ότι το έργο της πυρόσβεσης συντονίζει ο Αρχηγός του Π.Σ. αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης που βρίσκεται στο πεδίο, ενώ επιχειρούν και πολύ ισχυρές επίγειες δυνάμεις με την συνδρομή του στρατού και μηχανημάτων, ενώ την δύσκολη δουλειά στα δύσβατα σημεία έχουν αναλάβει τα εναέρια μέσα.

Εκκενώθηκαν οικισμοί και γηροκομείο

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, εκκενώθηκαν ακόμα πέντε οικισμοί (Θέα, Πανόραμα, Παλαιοχώρι, Παλαιοκούνδουρα και Αγία Σωτήρα), καθώς οι φλόγες που εκτείνονται σε μεγάλο μέτωπο πλησίασαν την κατοικημένη περιοχή καίγοντας πυκνό παρθένο πευκοδάσος και δυσπρόσιτο στο όρος Πατέρα.

Παράλληλα, ολοκληρώθηκε η εκκένωση γηροκομείου στα Βίλια λόγω της πυρκαγιάς.

Όπως ανέφεραν αρμόδιοι αξιωματικοί, δεν κινδυνεύει πλέον κάποιος οικισμός, αλλά η εκκένωση έγινε ουσιαστικά γιατί δεν υπάρχουν δρόμοι για την γρήγορη απομάκρυνση των κατοίκων, που λόγω των πυκνών καπνών υπήρχε ενδεχόμενο να εγκλωβιστούν.

Σε κατάσταση μέγιστης ετοιμότητας έχουν τεθεί από χθες το Θριάσιο Γενικό Νοσοκομείο και το Λάτσειο Κέντρο Εγκαυμάτων καθώς και τα Κέντρα Υγείας Μεγάρων και Ελευσίνας.

Οι υγειονομικές δομές που είχαν τεθεί χθες σε αυξημένη ετοιμότητα λόγω της πυρκαγιάς στην Κερατέα (Τοπικό Ιατρείο Κερατέας και Κέντρο Υγείας Λαυρίου) έχουν επανέλθει σε κανονική λειτουργία.

Διαβάστε επίσης:

Φωτιά στα Βίλια: Συνεχίζεται ο πύρινος εφιάλτης – Εκκενώθηκαν 5 ακόμη οικισμοί με μήνυμα του 112 (Videos)

Φωτιά στην Κερατέα: Σε ύφεση το μέτωπο, γλίτωσε ο Εθνικός Δρυμός (video)

Καιρός σήμερα: Ανεβαίνει και άλλο η θερμοκρασία – Σε ποιες περιοχές αναμένονται καταιγίδες (Videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.05.2024 17:17