search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 14:24
MENU CLOSE

Σφαγή στην Καμπούλ: Εκρήξεις κοντά στο αεροδρόμιο, αναφορές για 60 νεκρούς και περισσότερους από 150 τραυματίες (Videos, πολύ σκληρές εικόνες)

26.08.2021 17:31
kabul_new_1

Εφιαλτικές εικόνες από το αεροδρόμιο της Καμπούλ όπου νωρίτερα την Πέμπτη σημειώθηκαν πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις με εκρηκτικούς μηχανισμούς.

Σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που ανέφεραν η εφημερίδα Wall Street Journal και το Sputnik, επικαλούμενοι πηγή του αφγανικού υπουργείου Υγείας, τουλάχιστον 60 Αφγανοί είναι νεκροί και ακόμη 150 άνθρωποι τραυματίστηκαν από τις επιθέσεις που σημειώθηκαν νωρίτερα το απόγευμα κοντά στο αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας.

Επίσης, τουλάχιστον 10 Αμερικανοί στρατιώτες πιστεύεται ότι σκοτώθηκαν στις επιθέσεις αυτές, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, ανέφερε ένας Αμερικανός αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters. Λίγο νωρίτερα, ένας ρεπόρτερ του ειδησεογραφικού δικτύου Fox News, επικαλούμενος επίσης Αμερικανούς αξιωματούχους, έγραψε στο Twitter ότι οι νεκροί Αμερικανοί στρατιώτες είναι «τουλάχιστον 10» και οι τραυματίες δεκάδες.

Σύμφωνα με τα έως τώρα στοίχεία, η επίθεση σημειώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, και συγκεκριμένα στο Abbey Gate κοντά στο Baron Hotel, όπου διέμεναν και Βρετανοί πολίτες. Στο σημείο βρίσκονταν συγκεντρωμένοι πάρα πολλοί πολίτες που ανέμεναν να λάβουν βίζα ή να ταξιδέψουν. Βρετανικά και τουρκικά ΜΜΕ, αναφέρουν πως οι εκρήξεις ήταν δύο.

Ωστόσο, και τρίτη έκρηξη σημειώθηκε το βράδυ κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο Sputnik. Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu και το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT ανέφεραν ότι η έκρηξη αυτή ήταν ισχυρή. Δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα μέχρι στιγμής ανέφερε ένας ανταποκριτής του Sputnik που βρίσκεται κοντά στο σημείο. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις πίσω από τις επιθέσεις κρύβεται ο βραχίονας του ISIS στο Αφγανιστάν.

Φόβοι για νέες επιθέσεις

Το ακόμα πιο ανησυχητικό είναι ότι σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ ο Γάλλος πρόξενος δήλωσε ότι θεωρείται πολύ πιθανό και νέο τρομοκρατικό χτύπημα στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν.

Αντίστοιχους φόβους εκφράζουν και Αμερικανοί αξιωματούχοι. Ωστόσο, το πολύνεκρο χτύπημα φαίνεται ότι δεν αλλάζει τα σχέδια του προέδρου Τζο Μπάιντεν, καθώς ως ώρας δεν υπάρχει καμία ένδειξη από τον Λευκό Οίκο ότι σκοπεύει να μεταθέσει την ημερομηνία αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν – 31η Αυγούστου -, όπως δήλωσε στο Reuters καλά ενημερωμένη πηγή για την κατάσταση.

Αεροπορική οδηγία από τη Βρετανία

Η Βρετανία εξέδωσε μια αεροπορική οδηγία προς τις αεροπορικές εταιρείες τα αεροσκάφη τους να αποφεύγουν να πετούν κάτω από τα 25.000 πόδια πάνω από τον εναέριο χώρο του Αφγανιστάν μετά τις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

«Μετά τις σοκαριστικές σκηνές σήμερα στο Αφγανιστάν, εξέδωσα μια NOTAM (αεροπορική οδηγία) που συμβουλεύει τις αεροπορικές εταιρείες να αποφεύγουν να πετούν κάτω από τα 25.000 πόδια πάνω από τον εναέριο χώρο του Αφγανιστάν», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς. «Θα συνεχίσουμε να έχουμε την κατάσταση υπό έλεγχο», πρόσθεσε.

Συγκαλείται το ΣΑ του ΟΗΕ

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση για το Αφγανιστάν την Δευτέρα, με τη συμμετοχή των διπλωματικών αντιπροσώπων της Βρετανίας, της Γαλλίας, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Κίνας και της Ρωσίας, δηλαδή των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας που διαθέτουν δικαίωμα βέτο, όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

Διαβάστε επίσης

«Το Αφγανιστάν είναι σαν μια βόμβα, έτοιμη από στιγμή σε στιγμή να εκραγεί»

Αφγανιστάν: «Πάρα πολύ αξιόπιστες πληροφορίες» για επικείμενη επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ

Βενεζουέλα: Τουλάχιστον 20 νεκροί από τις καταρρακτώδεις βροχές (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 14:20