search
ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 00:43
MENU CLOSE

Πηνειός Ποταμός: Χωρίς σταγόνα νερό η κοίτη σε έκταση 25 χιλιομέτρων (Video)

29.08.2021 17:41
Pineios_new

Μπορεί να έχουν καταγραφεί και στο παρελθόν περιπτώσεις, κατά τις οποίες για διάφορους λόγους έχει στερέψει τμήμα του Πηνειού, κυρίως το μήνα Σεπτέμβριο, ωστόσο, ποτέ το πρόβλημα δεν είχε τόσο μεγάλη έκταση και ποτέ δε σημειώθηκε τόσο νωρίς, αρκετές μέρες πριν βγει ο Αύγουστος.

Αυτό τόνισε στο ethnos.gr ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, σημειώνοντας ότι υπάρχουν τρόποι για την αντιμετώπιση του προβλήματος, πριν να είναι αργά για την ευρύτερη περιοχή.

Από την πλευρά τους καθηγητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, υποστηρίζουν ότι το πρόβλημα οφείλεται στη μεγάλη ξηρασία της φετινής χρονιάς, στην ανεξέλεγκτη άρδευση αλλά και στο γεγονός ότι υπάρχουν πολλές ποτιστικές καλλιέργειες στην περιοχή.

Παράλληλα, υπογραμμίζουν ότι μπορεί να δημιουργηθούν σημαντικά προβλήματα πανίδα στη υδρόβια περιοχή αλλά και στις καλλιέργειες.

Χωρίς σταγόνα νερό η κοίτη σε έκταση 25 χιλιομέτρων

Σύμφωνα με τον κ. Αγοραστό, αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει σταγόνα νερού σε μία έκταση περίπου 25 χιλιομέτρων στην κοίτη του Πηνειού, από τις πηγές του στην περιοχή της Καλαμπάκας, μέχρι το χωριό Διαλεκτό, το οποίο βρίσκεται λίγο πιο κάτω από τα Τρίκαλα. Όπως υποστηρίζει, στη συνέχεια υπάρχει νερό στην κοίτη του ποταμού, επειδή αυτό προέρχεται από τη λίμνη Πλαστήρα.

«Πρώτη φορά συμβαίνει αυτό σε τόσο μεγάλη έκταση και τόσο νωρίς. Για την τοπική οικονομία η ζημιά είναι πολύ μεγάλη. Ένα μεγάλο μέρος των κατοίκων διαθέτει θερμοκήπια, τα προϊόντα από τα οποία διοχετεύει στις λαϊκές αγορές για τα προς το ζειν. Επίσης, μεγάλο πρόβλημα αποτελεί και το γεγονός ότι για να βρουν νερό πλέον οι αγρότες, αναγκάζονται να τρυπήσουν τη γη σε διάφορα σημεία», τονίζει ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας.

Κατά τον ίδιο, υπάρχουν λύσεις για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, με σημαντικότερη την εκτροπή του Αχελώου. «Ήρθε η ώρα να μπει μπροστά το σημαντικότερο περιβαλλοντικό έργο στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, ο Αχελώος. Το ένα από τα δύο υδροηλεκτρικά έργα στον Αχελώο είναι κατά 65% έτοιμο, αλλά δέκα χρόνια παραμένει έτσι. Έργο συνολικού ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ παραμένει σταματημένο. Αν είχε ολοκληρωθεί, δε θα είχαμε να αντιμετωπίσουμε τις καταστροφές από τον ‘’Ιανό’’. Να γίνουν τα φράγματα στον Αχελώο, στη Μεσοχώρα και στη Συκιά. Θα άλλαζαν προς το καλύτερο το μικροκλίμα και θα αποτελούσαν πόλο έλξης τουριστών, όπως συμβαίνει σήμερα στη λίμνη Πλαστήρα. Επίσης, θα μπορούσαν να γίνουν και μικρότερα φράγματα σε διάφορα σημεία. Η κυβέρνηση σωστά πράττει και ξεκινάει την κατασκευή φράγματος στη Σκοπιά Φαρσάλων», τονίζει ο κ. Αγοραστός.

Διαβάστε επίσης:

Aφγανιστάν: Αμερικανικό χτύπημα κατά του ISIS-K η έκρηξη στην Καμπούλ (Photo | Video)

Eμβολιασμός: «Εσύ δεν βαρέθηκες;» – Το viral βίντεο 6 φοιτητών του ΑΠΘ

Ισραήλ – Κορωνοϊός: Τρίτη δόση εμβολίου σε όλους άνω των 12 ετών

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 00:25