search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 04:43
MENU CLOSE

«Χτυπά» το κουδούνι για τον εμβολιασμό των παιδιών

30.08.2021 18:35
paidia-new

Στο άνοιγμα των σχολείων αναφέρθηκε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος κατά της covid-19.

Η πρώτη σχολική χρονιά εν μέσω πανδημίας στηρίχθηκε στην τήρηση των μέτρων προστασίας, η δεύτερη έχει να κάνει με την μετάλλαξη Δέλτα. Ένα παιδί είναι στα πέντε κρούσματα και μάλιστα με κλειστά σχολεία είπε η κ. Θεοδωρίδου.

«Το κουδούνι χτυπά για κάθε νέο και εφήβου για κάθε μαθητή αλλά και για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί ώστε να το πράξουν» τόνισε και επισήμανε:

Τα παιδιά και οι έφηβοι θεωρούνται σημαντικό μέρος των εμβολιαστικών προγραμμάτων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Παρά το γεγονός ότι η νόσηση είναι σπάνια στα παιδιά, ωστόσο υπάρχουν σοβαροί λόγοι που αποφασίστηκε ο εμβολιασμός των παιδιών.

«Ελπίζουμε ότι δεν θα έχουμε νέα lockdown και μετά τον εμβολιασμό των παιδιών», είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενη στη μεγάλη σημασία που έχει η δια ζώσης παρακολούθηση των μαθημάτων από τα παιδιά. Όπως προσέθεσε τα εμβόλια mRNA είναι ασφαλή για τα παιδιά και ουσιαστικά θα συμβάλλουν στην επιστροφή στην κανονικότητα της εκπαίδευσης.

Μάλιστα αναφερόμενη στο lockdown είπε ότι αυτό επηρέασε σημαντικά την ψυχική υγεία των παιδιών, καθώς με βάση διεθνείς μελέτες, 25% των παιδιών εμφάνισε κατάθλιψη και 20% σημαντικά αυξημένο άγχος, την τελευταία χρονιά, ποσοστά υπερδιπλάσια σε σχέση με την χρονιά που προηγήθηκε.

Η κυρία Θεοδωρίδου επισήμανε ότι είναι σημαντική η στάση των γονιών στον εμβολιασμό των παιδιών τους και εξήγησε ότι εάν πειστούν να εμβολιαστούν αυτό μπορεί να πείσει και πολλούς μεγαλύτερους να εμβολιαστούν. Όπως είπε, είναι αυτοί που ακόμα διστάζουν «που στις εξετάσεις δίνουν λευκή κόλλα και δεν προστατεύουν τον εαυτό τους αλλά και το σύνολο».

Επανέλαβε ότι ο εμβολιασμός των παιδιών 12-17 ετών συστήνεται για την προστασία του παιδιού, τη θωράκισή του ώστε να επανέλθει στο σχολείο, για τη μείωση της διασποράς του ιού, καθώς και ότι ο εμβολιασμός μειώνει την πιθανότητα μεταλλάξεων.

Εξηγώντας γιατί θα πρέπει να εμβολιαστούν τα παιδιά είπε ότι τον περασμένο Μάιο μόλις 7,8% του συνόλου των κρουσμάτων αφορούσαν παιδιά στη χώρα μας, ποσοστό που ανέβηκε στο 20% τον Ιούλιο -δηλαδή ένα στα πέντε κρούσματα αφορούσαν παιδιά– με κλειστά σχολεία, όπως τόνισε, και προσέθεσε ότι είναι εύλογη η ανησυχία για το τι θα γίνει μετά το άνοιγμα των σχολείων.

Ο εμβολιασμός των παιδιών και των εφήβων είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες του προγράμματος εμβολιασμού, καθώς παρότι τα παιδιά νοσούν λιγότερο και ηπιότερα, μπορούν με τον εμβολιασμό τους να συμβάλλουν στον περιορισμό της πανδημίας.

Μίλησε επίσης για την τρίτη δόση του εμβολίου άτομα σε ανοσοκαταστολή και άνω των 60 ετών, σύμφωνα με μελέτες. Όλα τα επιστημονικά δεδομένα, είπε ,θα εξεταστούν ώστε να ληφθούν οι αποφάσεις για την τρίτη δόση.

Πιθανότατα στα μέσα Σεπτεμβρίου θα δοθεί η έγκριση από τον ευρωπαϊκό οργανισμό φαρμάκων (ΕΜΑ) για τη χορήγηση τρίτης δόσης mRNA εμβολίου στους άνω των 60 ετών, όπως αποκάλυψε.

Η ίδια είπε ότι «θα περιμένουμε και τα διεθνή δεδομένα και θα τα συνεκτιμήσουμε». Αφού δούμε και τις επίσημες ανακοινώσεις από τον ΕΜΑ, θα καταλήξουμε στο τι ακριβώς θα γίνει με την τρίτη δόση του εμβολίου συνέχισε και προσέθεσε: «Προς το παρόν αναμένεται η απόφαση αυτή για την τρίτη δόση, η οποία θα γίνει με εμβόλια mRNA».

Σε σχετική ερώτηση για το αν αναμένεται κάποιο νέο εμβόλιο που θα καλύπτει και τις υπάρχουσες μεταλλάξεις, η κυρία Θεοδωρίδου είπε ότι το ενδεχόμενο αυτό συζητείται για πολύ αργότερα και σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν οι εταιρείες που παρασκευάζουν τα mRNA εμβόλια, αυτά είναι αποτελεσματικά για τις παρούσες μεταλλάξεις και κυρίως την μετάλλαξη Δέλτα.

Διαβάστε επίσης:

Η «Ώρα του Ανασχηματισμού»: Τα νέα πρόσωπα, οι αμετακίνητοι και οι αντι-ΣΥΡΙΖΑ

Μύκονος: Στα χέρια της αστυνομίας η συμμορία με τα στρινγκ (Video)

Καιρός σήμερα: Μικρή πτώση της θερμοκρασίας – Πού αναμένονται βροχές και καταιγίδες (Videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 00:04