search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 02:28
MENU CLOSE

Μπελάς οι ανεμβολίαστοι

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2193
2-9-2021
05.09.2021 07:00
kosmos_athina-new

Οι προβλέψεις για τις αρχές Οκτωβρίου σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της πανδημίας είναι, για την ώρα, εξαιρετικά δυσοίωνες. Για παράδειγμα ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μεταξύ άλλων επικεφαλής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής και επικεφαλής του Κέντρου για το Εκθεσίωμα και την Υγεία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κάνει λόγο για τουλάχιστον 60 θανάτους ημερησίως και για 7.000 με 8.000 κρούσματα κορωνοϊού σε εβδομαδιαίο μέσο όρο.


Την ίδια ώρα η κυβέρνηση αναζητεί εναγωνίως τουλάχιστον ένα εκατομμύριο πρόθυμους να εμβολιαστούν ώστε να αναβαθμιστεί το τείχος προστασίας. Προσπαθεί να επιτύχει τον στόχο της κατ’ αρχάς με προσκλητήριο, αλλά κυρίως με απαγορεύσεις / απειλές προς τους ανεμβολίαστους και δημοσιοποίηση των σκέψεών της για επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε εργαζομένους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.
Ο κλοιός για τους ανεμβολίαστους σφίγγει και από την πλευρά της ελληνικής και ευρωπαϊκής Δικαιοσύνης, καθώς:

  1. Την περασμένη εβδομάδα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απέρριψε προσφυγή 672 επαγγελματιών και εθελοντών πυροσβεστών εναντίον του υποχρεωτικού εμβολιασμού στη Γαλλία κατά της Covid-19. Το δικαστήριο έκρινε ότι «τα αιτήματα αυτά βρίσκονται εκτός του πεδίου εφαρμογής του άρθρου 39 του κανονισμού του», το οποίο επιτρέπει την προσφυγή σε αυτό βάσει μιας επείγουσας διαδικασίας όταν οι ενάγοντες εκτίθενται σε «πραγματικό κίνδυνο ανεπανόρθωτων βλαβών».
  2. Τη Δευτέρα έγινε γνωστό ότι το Γ’ Θερινό Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, με τέσσερις προσωρινές διαταγές του, απέρριψε το αίτημα 115 γιατρών και διοικητικών υπαλλήλων νοσοκομείων να «παγώσει» προσωρινά τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Το θέμα δεν έχει λήξει.

Αποτυχία στους νέους

Μέχρι στιγμής το αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής δεν θα το λέγαμε θεαματικό, αφού παραμένουν πολύ μεγάλα κενά:
● Στα παιδιά ηλικίας 12-14 ετών μόλις το 5% έχει κάνει την πρώτη δόση. Το αντίστοιχο ποσοστό στα παιδιά ηλικίας 15-17 είναι μόλις 15%.
● Στις ηλικίες 18-24 οι πλήρως εμβολιασμένοι δεν ξεπερνούν το 40%.
● Στις ηλικίες 25-29 το ποσοστό εμβολιασμού βρίσκεται ελάχιστα πάνω από το 50%.
● Στις ηλικίες 30-34 αναμένεται ότι το ποσοστό πλήρους εμβολιασμού θα φτάσει συντόμως λίγο κάτω από 55%.
● Στις ηλικίες 35-39 τα ίδια.
● Στις ηλικίες 40-44 η προσδοκία περιορίζεται σαφώς κάτω από 65%.
● Στις ηλικίες 45-49 δύσκολα θα φτάσουμε το 70% το αμέσως επόμενο διάστημα.
● Στις ηλικίες 50-59 το 70% έχει λάβει την πρώτη δόση και το ποσοστό θα ανέβει κι άλλο, ενώ στις μεγαλύτερες ηλικίες τα ποσοστά των εμβολιασμένων είναι σαφώς υψηλότερα.
Με απλά λόγια, τα μεγαλύτερα προβλήματα εμφανίζονται στις νεότερες ηλικίες και στα παιδιά.

Στο “σκληρό”κράτος

Όπως έχουμε ξαναπεί, αυτά τα ποσοστά εμβολιασμού δεν είναι εύκολο να αυξηθούν θεαματικά, ωστόσο είναι πολύ δύσκολο να προσεγγίσει κάποιος το πού θα διαμορφωθεί ο σκληρός πυρήνας των αρνητών του εμβολιασμού.
Ακόμη δυσκολότερο είναι να διαχωριστούν οι αρνητές για λόγους «ιδεολογικούς» ή συνωμοσιολογικούς από αυτούς που δυσπιστούν λόγω φόβου έναντι των εμβολίων ή εκείνους που δεν αισθάνονται ότι κινδυνεύουν, παρά τις συνεχείς επιστημονικές προειδοποιήσεις για μακροχρόνιες συνέπειες από τη λοίμωξη Covid-19 (long Covid) ακόμη και για όσους την περνάνε χωρίς σοβαρά συμπτώματα.


Και εδώ ερχόμαστε στην καρδιά του προβλήματος. Η κυβέρνηση λέει, διά του κυβερνητικού εκπροσώπου, ότι θα επιμείνει στην υποχρεωτικότητα – και στις ποινές που θα συνοδεύουν τον μη εμβολιασμό – «όχι από γινάτι, όχι για να τιμωρήσει κάποιον, όχι για να βάλει κάποιον απέναντι, όχι για να δημιουργήσει εχθρούς, αλλά για να προστατέψει ολόκληρη την κοινωνία».

Ωστόσο αντιμετωπίζει προβλήματα και στον σκληρό πυρήνα του κράτους, καθώς, εκτός από τους όντως λίγους υγειονομικούς, έχει υψηλά ποσοστά ανεμβολίαστων εργαζομένων στην αστυνομία, την πυροσβεστική και το λιμενικό.
Επιπλέον έχει να αντιμετωπίσει ένα εξαιρετικά σύνθετο κοινό μη εμβολιασμένων. Σε αυτή τη φάση κάνουν πιο αισθητή την παρουσία τους οι ακροδεξιοί και οι παραεκκλησιαστικές οργανώσεις με κινήσεις που υποδεικνύουν ότι εξελίσσεται μια απόπειρα ανασύνθεσης της εγχώριας Άκρας Δεξιάς.


Ωστόσο αυτό το κοινό σε καμία περίπτωση δεν αφήνει αδιάφορη τη Ν.Δ., η οποία είχε απορροφήσει μεγάλο μέρος του στις προηγούμενες εκλογές. Η πανσπερμία ακροδεξιών υβριδίων δεν αποτελεί καλή είδηση για την Κεντροδεξιά και την πολυσυλλεκτικότητά της.
Επιπλέον, εάν οι ανεμβολίαστοι – και οι γονείς ανεμβολίαστων παιδιών – κινηθούν τελικά γύρω στο ένα τρίτο του πληθυσμού, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τη σύγκρουση με κοινωνικά στρώματα που αναφέρονται απευθείας σε αυτήν.

Διαβάστε επίσης:

Ανεμβολίαστοι 9 στους 10 διασωληνωμένους – Στα 2.729 τα νέα κρούσματα, 35 θάνατοι

Κορωνοϊός – Σχολεία: Όλα τα νέα μέτρα – Τι ισχύει για τα κρούσματα

AstraZeneca: Ετοιμάζει εμβόλιο για τον καρκίνο στηριζόμενη σε εκείνο κατά του κορωνοϊού

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 01:50