search
ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 00:13
MENU CLOSE

Η κυβέρνηση βρήκε αντικαταστάτη του Αποστολάκη για το Πολιτικής Προστασίας – Ανακοινώνονται σήμερα τα ονόματα

06.09.2021 07:05
politikh_prostasia_new

Μια εβδομάδα μετά τον ανασχηματισμό και τα παρατράγουδα που συνέβησαν γύρω από αυτόν, η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα το όνομα του νέου υπουργού Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, επικρατέστερος εμφανίζεται ο πρώην Επίτροπος της Ε.Ε., αρμόδιος για τη Διαχείριση Κρίσεων και την Ανθρωπιστική Βοήθεια Χρήστος Στυλιανίδης (2014–2019). Ο κ. Στυλιανίδης έχει διπλή υπηκοότητα, -Κυπριακή και Ελληνική,- και το τελευταίο διάστημα είναι και άμισθος σύμβουλος του Έλληνα αντιπροέδρου της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι το Μέγαρο Μαξίμου προσανατολίζεται στο εν λόγω υπουργείο να τοποθετήσει και υφυπουργό ο οποίος θα διαθέτει επιχειρησιακή εμπειρία στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.

Όπως έχει γράψει ήδη το topontiki.gr για την θέση αυτή ακούγεται το όνομα του πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, πτέραρχου Ευάγγελου Τούρνα, ο οποίος διετέλεσε Αρχηγός του Γ.Ε.Α. (2013 – 20215) και υπαρχηγός του Γ.Ε.ΕΘ.Α. (2011 – 2012).

Η απόφαση αυτή έχει προφανώς να κάνει με το γεγονός ότι πολλοί εξέφραζαν την απορία πως ένας παράγοντας του στρατεύματος – με καθαρά υπηρεσιακές ικανότητες – θα κληθεί να αντιμετωπίσει το μείζον θέμα της κλιματικής κρίσης. Έτσι όπως φαίνεται ο πρωθυπουργός αποφάσισε να τοποθετήσει ως υπουργό πολιτικό στέλεχος και υφυπουργό στέλεχος προερχόμενο από το στράτευμα για την αντιμετώπιση των ακραίων γεγονότων.

Ωστόσο πάντα παραμένει ανοικτό γιατί το θέμα της κλιματικής αλλαγής έφυγε από το περιβάλλοντος και Eνέργειας όπου έπρεπε να ανήκει με βάση την διεθνή πρακτική και μετακομίζει στο νεοσυσταθέν υπουργείο .

Στο νέο υπουργείο θα μεταφερθούν και οι αρμοδιότητες της Πυροσβεστικής τις οποίες θα αναλάβει ο νέος υφυπουργός.

Μέσα στην εβδομάδα ή το αργότερο την επόμενη – μετά την ΔΕΘ δηλαδή – ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει και τις αλλαγές στην Πυροσβεστική Υπηρεσία καθώς στην κυβέρνηση θεωρούν ότι πρέπει να αποδοθούν ευθύνες για τις πυρκαγιές του καλοκαιριού.

Πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, για την ενίσχυση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και των μηχανισμών δασοπυρόσβεσης, προβλέπονται μεταξύ άλλων :

• H δημιουργία σώματος 500 ειδικά εκπαιδευμένων πυροσβεστών, που θα μπορούν να επιχειρούν μέσα στο δάσος και να αντιμετωπίζουν την πυρκαγιά πριν φθάσει στο οδικό δίκτυο. Η προκήρυξη για τις σχετικές προσλήψεις θα γίνει το φθινόπωρο, ώστε από τον Ιανουάριο να αναλάβουν υπηρεσία, αρχικά στους καθαρισμούς δασών

• Δημιουργία περιφερειακών κέντρων πολιτικής προστασίας, που θα έχουν καλύτερη εικόνα για τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής.

• Διεύρυνση του στόλου της Πυροσβεστικής με εναέρια μέσα πρώτης προσβολής (τράκτορες) που μπορούν να παρέμβουν πριν η φωτιά πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Εκπαίδευση στελεχών της Πυροσβεστικής στη χρήση σύγχρονων μέσων επιτήρησης των δασών και άμεσου εντοπισμού πυρκαγιών, κυρίως μέσω drones.

Διαβάστε επίσης:

Καρδίτσα-πλαστά πιστοποιητικά: Συνεργούς ψάχνουν οι αρχές – Πώς μπήκε στο σύστημα η υπάλληλος (Videos)

Δήμος Αθηναίων: Δημοτικό συμβούλιο «μόνο για εμβολιασμένους»;

Πυροβολισμοί με τραυματίες στο Πασαλιμάνι

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 00:11