ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 13:56
MENU CLOSE

ΕΜΑ: Σπάνια παρενέργεια η νευρολογική διαταραχή Guillain-Barré από το εμβόλιο της AstraZeneca

08.09.2021 20:07

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων πρόσθεσε μια εξαιρετικά σπάνια νευρολογική διαταραχή, γνωστή ως σύνδρομο Guillain-Barré, ως μια πιθανή παρενέργεια του εμβολίου της AstraZeneca για την Covid-19, σύμφωνα με τις τακτικές ενημερώσεις ασφάλειας του ΕΜΑ.

Ο EMA κατηγοριοποίησε την παρενέργεια ως «πολύ σπάνια», τη χαμηλότερη βαθμίδα στην κατηγοροποίηση του Οργανισμού για τη συχνότητα εμφάνισης παρενεργειών, και τόνισε ότι τα οφέλη του εμβολίου υπερτερούν των κινδύνων.

Ο αμερικανικός ομοσπονδιακός οργανισμός φαρμάκων (FDA) έχει προσθέσει προειδοποίηση σχετικά με το σύνδρομο Guillain-Barré ως πιθανή παρενέργεια του εμβολίου της Johnson & Johnson κατά του νέου κορωνοϊού. Και τα δύο εμβόλια χρησιμοποιούν τεχνολογία ιικού φορέα και έχουν επίσης συσχετιστεί με σπάνιες περιπτώσεις θρομβοεμβολών.

Ο EMA έχει προσθέσει επίσης σήμανση προειδοποίησης για κάποιες άλλες λιγότερο σοβαρές παρενέργειες στα εμβόλια της Johnson & Johnson, Moderna καθώς και σε αυτό της AstraZeneca.

Το σύνδρομο Guillain-Barré είναι ένα σπάνιο νευρολογικό νόσημα στο οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού επιτίθεται εναντίον των νεύρων, με αποτέλεσμα ο ασθενής να παρουσιάζει παράλυση και μούδιασμα – συνήθως στα χέρια και τα πόδια. Σε βαριές περιπτώσεις δεν λειτουργούν σωστά οι αναπνευστικοί μύες.

Διαβάστε επίσης

Bουλή: Κληρώθηκαν οι ανώτατοι δικαστικοί που θα αναλάβουν την υπόθεση του Νίκου Παππά

ΝΔ κατά ΣΥΡΙΖΑ: Ο λαϊκισμός χέρι-χέρι με την ανευθυνότητα

Ψηφίστηκε η τροπολογία για αναστολές υγειονομικών και πλαστά πιστοποιητικά – «Οχι» από ΣΥΡΙΖΑ, απείχε το ΚΙΝΑΛ

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 13:56
Exit mobile version